URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 August 2018, 08:41

Tu ştiai aceste lucruri despre mouse?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimii 20 de ani, mouse-ul a evoluat enorm, de la mouse-ul mecanic, cu bilă, la mouse-urile optice sau cele cu laser din ziua de azi. Au apărut chiar mouse-uri dedicate anumitor tipuri de activităţi specifice, precum gamingul. Însă istoria acestui accesoriu se întinde mai departe de cei 20 de ani.

Ce este, însă, mouse-ul şi cum a apărut? Mouse-ul este unul dintre cele mai importante dispozitive periferice de introdus comenzi ale computerului modern. A devenit aproape un element de hardware standard al oricărui computer. De obicei mouse-ul este un obiect mic, echipat cu una sau mai multe taste, modelat astfel încât să poată fi apucat şi mânuit uşor cu mâna. Principiul lui de funcţionare se bazează pe recunoaşterea de către computer a mişcării sale relativă la suprafaţa plană pe care este aşezat şi deplasat.

Mouse gaming - oferte

Numele său provine de la cuvântul englez "mouse", care înseamnă "şoarece". Această denumire a fost aleasă deoarece dispozitivul are forma şi mărimea unui şoarece, iar cablul de legătură cu calculatorul, iniţial orientat în partea opusă (spre utilizator), accentua această asemănare.

Mouse-ul a fost inventat de Douglas Engelbart la Stanford Research Institute în anul 1963 după un vast test de utilizabilitate. Dispozitivul a mai fost denumit în engleză şi bug (gândac), dar denumirea a dispărut în favoarea celei de mouse. A fost unul din cele câteva dispozitive de indicat dezvoltate pentru calculatorul "oN-Line System" (NLS) al lui Engelbart, care era un sistem conţinând atât hardware cât şi software. Ulterior au fost construite dispozitive bazate şi pe alte mişcări ale corpului, cum ar fi dispozitive montate pe cap sau ataşate de bărbie sau nas, dar în cele din urmă a câştigat mouse-ul, datorită simplităţii şi comodităţii sale. Procesul de construire a mouse-ului a fost destul de lung, primele idei bazându-se pe produse deja existente pe piaţă. De exemplu, bila responsabilă cu glisarea mouse-ului a fost "furată" de pe un antiperspirant.

Mouse gaming

Primul mouse era relativ voluminos şi folosea două roţi dinţate perpendiculare una faţă de alta: rotaţia fiecărei rotiţe era translatată în mişcare de-a lungul unei axe a planului. Engelbart a primit brevetul US3541541 la data de 17 noiembrie 1970, sub numele "Indicator de poziţie X-Y pentru un sistem de afişare". Pe atunci Engelbart se gândea ca utilizatorii să ţină mouse-ul cu o mână, în timp ce cu cealaltă tastau pe o tastatură având cinci taste.

Principalele tehnici de translatare a mişcării folosesc senzori mecanici, optici şi inerţiali.

Mouse gaming

Mouse-urile pentru gaming au design adaptat folosirii lor în jocurile pe computer. În general, au mult mai multe butoane şi controllere care pot fi setate şi arondate unor activităţi specifice din jocuri. Designul lor a deviat mult de la cel al unui mouse clasic, ajungând chiar să aibă design diferit în funcţie de jocul căruia îi este destinat. Mouse-urile de gaming au o senzitivitate mai mare sau una reglabilă, iar unele modele permit utilizatorilor să adauge sau să elimine anumite greutăţi obiectului în sine, pentru a-l face mai greu sau mai uşor în funcţie de necesităţi.

Mouse gaming – oferte

Tu ştiai aceste lucruri despre mouse? Ce tip foloseşti? Office, slim sau mouse de gaming?

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON