URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2014, 14:45

Tu cu ce frecvenţă citeşti? 50 de expozanţi la prima ediţie a Târgului Gaudeamus de la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcul 1 Decembrie va găzdui, în perioada 7-11 mai, prima ediţie a Târgului Gaudeamus Oradea, organizată de Radio România în colaborare cu municipalitatea, care pune la dispoziţie gratuit spaţiul şi utilităţile. Sloganul caravanei este: "Tu cu ce frecvenţă citeşti?".

În premieră, organizatorii târgului de carte Gaudeamus vor ajunge cu caravana într-un oraş unde nu există o staţie teritorială a Radio România. "De obicei facem aceste târguri în oraşele cu staţii teritoriale. Am venit în Oradea la îndemnul editorilor şi ca urmare a deschiderii pe care am simţit-o din partea autorităţilor locale", a declarat Vladimir Epstein, directorul executiv al Târgului de Carte Gaudeamus, marţi, într-o conferinţă de presă de prezentare a evenimentului, la care au mai participat viceprimarul Ovidiu Mureşan şi scriitorul Ioan Moldovan, redactorul-şef al Revistei Familia.

Acesta din urmă a fost desemnat să fie preşedintele de onoare al ediţiei I a Târgului Gaudeamus din Oradea. "Sunt bucuros că în oraş se va desfăşura această petrecere cărturărească. Un târg de carte este târguiala cea mai minunată şi cu folos", a spus Ioan Moldovan.

Târgul se va desfăşura într-un pavilion expoziţional mobil care va fi amplasat lângă Statuia Ostaşului Român, cu standuri întinse pe 300 de metri pătraţi. În total, la Târgul Gaudeamus vor participa 50 de expozanţi, reuniţi în 33 de standuri, precum editurile Nemira, Herald, Humanitas, Curtea Veche Publishing, Trei, RAO, Grupul Editorial Corint, dar şi cele ale unor instituţii de învăţământ precum Academia de Studii Economice Bucureşti ori Universitatea din Oradea.

"N-aş putea să vă spun un număr de titluri. Nici n-am întrebat editurile, ele vor prezenta oferte generoase de carte", a mai afirmat Vladimir Epstein, adăugând că la Târgul Gaudeamus vor fi şi "reduceri majore" la preţurile cărţilor expuse.

Pe 9 mai, de Ziua Europei, în cadrul evenimentului, de la ora 17, va avea loc un concert Rock Filarmonica. De asemenea, sâmbătă, 10 mai, de la ora 13, orădenii sunt aşteptaţi să-i cunoască pe Olimpicii României, mai precis elevi din Bihor şi Satu Mare premiaţi la olimpiadele internaţionale. Totodată, atât editurile cât şi vizitatorii vor putea face donaţii de titluri în cadrul proiectului "Cărţile se întorc acasă" cu scopul de a dota bibliotecile din Răbăgani (arsă în incendiu), Drăgăneşti şi Holod.

Fiecare vizitator al pavilionului expoziţional va fi invitat să completeze un chestionar în care să aleagă cel mai bun expozant, cea mai râvnită carte şi să precizezeze instituţia media de la care a aflat despre eveniment.

Pe baza sondajelor, organizatorii vor decerna mai multe premii, iar cei care au completat chestionarele vor putea câştiga, într-o tombolă, telefoane mobile, invitaţii la restaurante, vochere la saloane de înfrumuseţare, etc.

Deschiderea oficială a Târgului Gaudeamus Oradea va avea loc miercuri, la ora 12. Târgul va fi deschis de miercuri până sâmbătă între orele 10 şi 20, respectiv duminică între orele 10 şi 15.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON