URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2020, 12:10

Tu cât plastic consumi?

Tu cât plastic consumi? credit foto: Longplay Foto & Video
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

5 grame. 5 grame e masa unui card de credit. 5 grame e cât microplastic ingerează fiecare dintre noi, în fiecare săptămână. E peste tot, în apa pe care o bem, în sare, în bere, până şi în aerul pe care îl respirăm, conform unui studiu realizat de World Wide Fund. Atât de gravă e poluarea cu plastic, ne afectează pe toţi fără excepţie.

Am început să fiu preocupată de această problemă majoră în clasa a XI-a, iar prima schimbare pe care am făcut-o a fost înlocuirea pungilor de plastic în care îmi împachetam sandvişul în fiecare zi de şcoală cu un săculeţ reutilizabil, din bumbac. În timp m-am obişnuit să merg la cumpărături întotdeauna cu o plăsuţă reutilizabilă şi cu săculeţi pentru fructe şi legume pe care le putem cumpăra la vrac, iar ca să evit cumpărarea unui PET de plastic, am mereu la mine o sticlă reutilizabilă de apă, în caz ca mi se face sete. Toate acestea sunt eforturi minime pe care oricare dintre noi le poate face, cu puţină voinţă şi eforturi minime, dar care, pe termen lung, au un impact pozitiv mare.

Anul trecut, am decis că vreau să fac mai multe pentru această cauză şi aşa a luat naştere proiectul meu de suflet, Deplastificat, finanţat de Fundaţia Comunitară Oradea prin programul Bursa Talentelor. Deplastificat are două direcţii principale: educarea comunităţii locale prin ateliere online pentru copii (deschidem înscrierile în luna noiembrie, pe pagina noastră de Facebook) şi reducerea consumului de PET-uri.

Cum îndemnăm orădenii să nu mai cumpere apa în PET-uri de plastic? Le punem la dispoziţie Harta Deplastificat: Apă fără plastic, care conţine locaţii din oraş unde pot consuma apă potabilă în mod gratuit, dacă au un recipient reutilizabil. Această hartă va include atât cişmelele din oraş, cât şi câteva localuri (cafenele şi restaurante), care s-au alăturat cauzei noastre, şi va fi disponibilă pe website-ul nostru, deplastificat.ro de la sfârşitul lunii octombrie.

Vă invit cu drag să vă alăturaţi comunităţii oamenilor care consumă mai puţin plastic!

Andra Cloştorfeanu
fondator Deplastificat

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON