URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Martie 2020, 18:35

"Tăticul" lui Sonic: Un tânăr din Oradea l-a sculptat în 3D pe faimosul arici Sonic, protagonistul celui mai nou film produs la Paramount Pictures (VIDEO)

'Tăticul' lui Sonic: Un tânăr din Oradea l-a sculptat în 3D pe faimosul arici Sonic, protagonistul celui mai nou film produs la Paramount Pictures (VIDEO) PRIETENOS ŞI IUTE. Ariciul albastru Sonic este un personaj îndrăgit de generaţii întregi de copii, "născut" într-un joc video al companiei japoneze Sega, în 1991. În noua premieră cinematografică, orădeanul Alin Bolcaş (medalion) l-a făcut să fie mai modern...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Animaţia şi jocurile video au fost întotdeauna mijloace la îndemână prin care copiii au putut să evadeze din realitate pentru a se aventura alături de eroi în lumi necunoscute.

Pasionat de mic de ficţiune a fost şi orădeanul Alin Bolcaş, care, la 23 de ani, a ajuns chiar să le dea viaţă, virtual, personajelor îndrăgite din copilărie. Cu unul a "dat lovitura" la nivel internaţional: Sonic, ariciul albastru, erou al unei animaţii populare lansate în cinematografe luna trecută.

Artist de mic

Încă de când era elev la Liceul Teologic Baptist Emanuel din Oradea, Alin a fost pasionat de desen, mai ales de personajele fictive din poveşti. "Prin adolescenţă am descoperit şi Computer Graphics, o ramură a artei ce dă viaţă desenelor prin intermediul tehnologiei calculatoarelor. Mi-a plăcut ideea, aşa că am început să caut tot mai multe informaţii şi am încercat să creez primele animaţii", povesteşte tânărul artist.

După terminarea liceului şi-a dorit să-şi urmeze visul, să cunoască tainele creaţiilor animate, aşa că s-a înscris la mai multe facultăţi de profil din Marea Britanie. Până la urmă a ales Universitatea Bournemouth din oraşul cu acelaşi nume, unde a studiat Computer Animations and Visual Effects (Animaţia computerizată şi efectele vizuale) timp de trei ani. Acolo a învăţat mai multe programe speciale, iar după câteva luni îşi crease primele animaţii. Acum, orădeanul "sculptează" virtual personajele. Le-a postat pe o platformă pentru artişti, iar profilul său - artstation.com/alinbolcas - a adunat imagini 3D cu personaje precum Bestia, partenerul lui Belle din "Frumoasa şi Bestia", dar şi crocodili, pui de dragoni, roboţi, sirene şi chiar personaje umane, toate adaptate pentru desenele animate. 

După un an de muncă, tânărul a fost selectat pentru un internship la echipa din Londra a Moving Picture Company, foarte cunoscută în branşă datorită personajelor animate şi decorurilor futuriste pentru videoclipuri. Cele mai cunoscute producţii ale acesteia sunt filmele de aventură "Cartea junglei" (2016) şi "Viaţa lui Pi" (2012). 

Sonic, criticat 

La începutul anului trecut, Alin s-a alăturat echipei MPC ca angajat. Coincidenţa a făcut ca în acea perioadă regizorul american Jeff Fowler să apeleze la companie. Motivul? În aprilie, Paramount Pictures, care oferea un buget uriaş, de 95 milioane dolari, pentru crearea filmului "Sonic - The Hudgehog" (Sonic - Ariciul), a postat pe YouTube trailerul peliculei.

Premiera urma să aibă loc în noiembrie 2019, dar videoclipul a adunat reacţii negative, fanii plângându-se că Sonic, deşi pare mai uman, şi-a pierdut complet farmecul. După trei zile, regizorul Fowler anunţa pe Twitter că le mulţumeşte pentru criticile constructive, promiţând că în curând Sonic se va întoarce cu o înfăţişare nouă. 

MPC a început astfel o cursă contracronometru pentru a-l face pe arici să arate mult mai atractiv. "Eu am avut rolul de a-i modela şi sculpta corpul, dar am lucrat şi la construirea sistemului de expresii faciale a micuţului arici albastru", explică Alin Bolcaş. Diferenţele se văd la o simplă privire a personajului, înainte şi după (foto).

Succes neaşteptat

Pe scurt, "Sonic - The Hudgehog" spune povestea ariciului ce se deplasează cu viteze supersonice şi care, cu ajutorul unor inele magice, ajunge pe Pământ. El este descoperit de savantul Dr. Eggman (Jim Carrey) care vrea să-l captureze şi să-l transforme în cobai, dar este ajutat de un poliţist, Tom Wachowski (James Marsden), care-i devine prieten.

Lansarea în cinematografe a avut loc luna trecută, iar munca lui Alin şi a colegilor săi a dat roade: în câteva zile producţia se afla pe locul I în topul celor mai recente filme de animaţie, generând încasări de 203 milioane dolari.

În Oradea, premiera a avut loc pe 21 februarie şi l-a prins pe Alin acasă, în concediu. Bineînţeles, tânărul a mers cu familia să-şi vadă personajul la Cinema Palace. "La început nu eram mulţumit de cum arată, pentru că vedeam numai părţi din el. Dar când am văzut filmul, aici, la Oradea, mi-a plăcut ariciul. A ieşit chiar simpatic!", spune el mândru. Săptămâna viitoare, Alin va părăsi din nou oraşul natal pentru Londra, unde îl aşteaptă noi provocări. Le aşteaptă pregătit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON