URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2020, 13:31

Trump şi-a proclamat victoria înaintea rezultatelor finale şi cere încheierea numărării voturilor: "Am câştigat alegerile, ei nu vor să recunoască, e o fraudă" (VIDEO)

Trump şi-a proclamat victoria înaintea rezultatelor finale şi cere încheierea numărării voturilor: 'Am câştigat alegerile, ei nu vor să recunoască, e o fraudă' (VIDEO) (Sursa foto: Alephnews.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cursa pentru Casa Albă nu s-a încheiat încă şi este prea strânsă pentru ca un rezultat să poată fi estimat. Oficialii au avertizat că numărătoarea voturilor ar putea continua dincolo de ziua electorală. În vreme ce Biden s-a arătat încrezător că poate câştiga, Trump a anunţat direct "o mare victorie" şi i-a acuzat pe democraţi că vor să fure alegerile.

Învingătorul 

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a declarat, miercuri, la Casa Albă că el crede că a câştigat alegerile, "ei numai pot să ne prindă din urmă".

"Ne pregătim pentru o sărbătoare, rezultatele sunt fenomenale şi suntem pregătiţi să sărbătorim acest succes, cetăţenii acestei ţări au ieşit în număr mare pentru a sprijini această mişcare a noastră. Am câştigat în Florida, am câştigat în marele stat Ohio. E destul de clar că am câştigat în Georgia", a declarat el, potrivit G4media.ro.

Acesta a mai subliniat şi că se încearcă o fraudarea a voturilor. "Este o ruşine pentru ţara noastră. Vom merge la Curtea Supremă a SUA", a mai spus liderul de la Casa Albă, adăugând că va cere oprirea voturilor.

În tot acest timp însă, numărătoarea nu s-a terminat în câteva state precum Pennsylvania, Wisconsin şi Michigan - state ce adună 46 de electori şi ce vor decide, se pare, rezultatul final al alegerilor.

Luptă strânsă

Spre deosebire de alegerile prezidenţiale din alte ţări, alegerile americane nu funcţionează pe baza votului popular al cetăţenilor. În loc de un singur scrutin prezidenţial, au loc 50 de seturi de alegeri diferite, organizate în fiecare stat, iar câştigătorul din statul respectiv obţine toate voturile electorale ale sale. Pentru a deveni preşedinte, un candidat are nevoie de 270 de electori.

Într-o declaraţie dată după miezul nopţii (ora Washingtonului) Biden le-a spus susţinătorilor săi că va câştiga, în timp ce Trump a susţinut pe Twitter că "ei încearcă să fure alegerile".

Potrivit site-ului G4media.ro, până la momentul de faţă Donald Trump este declarat câştigător în Florida, Indiana, Kentucky, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Iowa, Oklahoma, Alabama, Mississippi, Missouri, Nebraska, Louisiana, Wyoming, Dakota du Nord şi Sud, Utah, Kansas, Idaho, Ohio, Texax şi Montana, Carolina de Sud. Astfel, acesta a reuşit să câştige 213 electori.

Competitorul său, Joe Biden a câştigat în schimb Massachusetts, Washington DC, Oregon, California, Maryland, Vermont, Delaware, Virginia, Connecticut, New Jersey, Rhode Island, Illinois, New York, Colorado, New Hampshire, Hawaii, New Mexico, Arizona şi Minnesota, District of Columbia. Acestea, adunate, îi aduc lui Joe Biden 224 de electori, rezultat care îl propulsează spre victorie. 

Vezi harta interactivă a rezultatelor 

Manifestaţii anti-Trump

Între timp, simpatizanţii mişcării Black Lives Matter s-au adunat în număr mare în mai multe oraşe din SUA, inclusiv în faţa Casei Albe, în Washington, pentru a protesta faţă de posibila realegere a actualului preşedinte american.

Potrivit imaginilor postate pe Twitter, au avut deja loc şi altercaţii între protestatari şi forţele de ordine. Participanţii descriu atmosfera ca "deloc festivă", tinerii fiind dezamăgiţi de rezultatele parţiale ale alegerilor, care îl dau ca favorit pe Donald Trump.

În metropolele americane, marile companii îşi luaseră deja măsuri de protecţie, baricandându-şi magazinele, cu vitrinele astupate cu placaje, astfel încât să evite pagubele uriaşe suferite la protestele violente anterioare. 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON