Cursa pentru Casa Albă nu s-a încheiat încă şi este prea strânsă pentru ca un rezultat să poată fi estimat. Oficialii au avertizat că numărătoarea voturilor ar putea continua dincolo de ziua electorală. În vreme ce Biden s-a arătat încrezător că poate câştiga, Trump a anunţat direct "o mare victorie" şi i-a acuzat pe democraţi că vor să fure alegerile.
Învingătorul
Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a declarat, miercuri, la Casa Albă că el crede că a câştigat alegerile, "ei numai pot să ne prindă din urmă".
"Ne pregătim pentru o sărbătoare, rezultatele sunt fenomenale şi suntem pregătiţi să sărbătorim acest succes, cetăţenii acestei ţări au ieşit în număr mare pentru a sprijini această mişcare a noastră. Am câştigat în Florida, am câştigat în marele stat Ohio. E destul de clar că am câştigat în Georgia", a declarat el, potrivit G4media.ro.
Acesta a mai subliniat şi că se încearcă o fraudarea a voturilor. "Este o ruşine pentru ţara noastră. Vom merge la Curtea Supremă a SUA", a mai spus liderul de la Casa Albă, adăugând că va cere oprirea voturilor.
În tot acest timp însă, numărătoarea nu s-a terminat în câteva state precum Pennsylvania, Wisconsin şi Michigan - state ce adună 46 de electori şi ce vor decide, se pare, rezultatul final al alegerilor.
Luptă strânsă
Spre deosebire de alegerile prezidenţiale din alte ţări, alegerile americane nu funcţionează pe baza votului popular al cetăţenilor. În loc de un singur scrutin prezidenţial, au loc 50 de seturi de alegeri diferite, organizate în fiecare stat, iar câştigătorul din statul respectiv obţine toate voturile electorale ale sale. Pentru a deveni preşedinte, un candidat are nevoie de 270 de electori.
Într-o declaraţie dată după miezul nopţii (ora Washingtonului) Biden le-a spus susţinătorilor săi că va câştiga, în timp ce Trump a susţinut pe Twitter că "ei încearcă să fure alegerile".
Potrivit site-ului G4media.ro, până la momentul de faţă Donald Trump este declarat câştigător în Florida, Indiana, Kentucky, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Iowa, Oklahoma, Alabama, Mississippi, Missouri, Nebraska, Louisiana, Wyoming, Dakota du Nord şi Sud, Utah, Kansas, Idaho, Ohio, Texax şi Montana, Carolina de Sud. Astfel, acesta a reuşit să câştige 213 electori.
Competitorul său, Joe Biden a câştigat în schimb Massachusetts, Washington DC, Oregon, California, Maryland, Vermont, Delaware, Virginia, Connecticut, New Jersey, Rhode Island, Illinois, New York, Colorado, New Hampshire, Hawaii, New Mexico, Arizona şi Minnesota, District of Columbia. Acestea, adunate, îi aduc lui Joe Biden 224 de electori, rezultat care îl propulsează spre victorie.
Vezi harta interactivă a rezultatelor
Manifestaţii anti-Trump
Între timp, simpatizanţii mişcării Black Lives Matter s-au adunat în număr mare în mai multe oraşe din SUA, inclusiv în faţa Casei Albe, în Washington, pentru a protesta faţă de posibila realegere a actualului preşedinte american.
Potrivit imaginilor postate pe Twitter, au avut deja loc şi altercaţii între protestatari şi forţele de ordine. Participanţii descriu atmosfera ca "deloc festivă", tinerii fiind dezamăgiţi de rezultatele parţiale ale alegerilor, care îl dau ca favorit pe Donald Trump.
În metropolele americane, marile companii îşi luaseră deja măsuri de protecţie, baricandându-şi magazinele, cu vitrinele astupate cu placaje, astfel încât să evite pagubele uriaşe suferite la protestele violente anterioare.
Lots of people in black bloc around BLM plaza in Washington DC. #antifa pic.twitter.com/9sQshZS1Yt
— Andy Ngô (@MrAndyNgo) November 4, 2020
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.