URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2023, 08:00

Trotinetă cu bucluc: Cum a ajuns un orădean în ancheta polițiștilor după ce a fost prins fără permis pe trotinetă electrică

Trotinetă cu bucluc: Cum a ajuns un orădean în ancheta polițiștilor după ce a fost prins fără permis pe trotinetă electrică MOPED SAU TROTINETĂ. Vândute online şi, de multe ori, fără acte conforme care să certifice că respectă reglementările europene, trotinetele electrice au „invadat” şoselele din judeţ. Iar pentru că unele pot fi confundate uşor cu „suratele” lor mai puternice, cum sunt scuterele sau mopedurile, proprietarii se pot trezi nu doar traşi pe dreapta, ci şi cu dosare penale. I s-a întâmplat şi orădeanului Corneliu Chebeleu...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poţi ajunge în anchetă penală dacă te plimbi cu trotineta electrică prin oraş? Greu de crezut, însă i s-a întâmplat unui orădean care, lăsat temporar pieton din pricina vitezei la volan, şi-a cumpărat un model mai fiţos.

Omul a fost luat la ochi de poliţiştii rutieri, care au decretat că trotineta lui e, de fapt, moped şi l-au „cadorisit” cu un dosar penal pe motiv că nu l-a înmatriculat şi l-a condus fără permis. 

Cercetările, întinse pe o perioadă de mai bine de 6 luni, s-au terminat zilele trecute, când, aşa cum era de aşteptat, cazul a fost clasat. „Mă întreb când a fost în eroare organul de cercetare penală: când a constatat că am comis o posibilă infracţiune sau când a propus clasarea cazului?”, se întreabă, pe bună dreptate, orădeanul.

Viteza, bat-o vina!

Toată povestea a pornit după un incident pe care Corneliu Chebeleu l-a avut în primăvara anului 2020. La vremea respectivă avea o afacere în turism în Delta Dunării şi făcea naveta cu maşina de la Oradea. Pe 24 aprilie 2020, poliţiştii rutieri l-au tras pe dreapta în apropiere de municipiul Tulcea, pentru că depăşise viteza admisă, anunţându-l că va rămâne fără permis de conducere pentru 120 zile. 

Chebeleu a contestat sancţiunea, mai mult ca să poată să-şi continue deplasările o perioadă, angajându-şi un avocat din zonă care să-l reprezinte în faţa instanţei. „Am ales să nu mă duc la procese şi am stabilit cu avocatul ca toate documentele legate de proces, citaţii, hotărâri, să fie transmise la cabinetul lui, iar el să mă anunţe”, povesteşte Chebeleu. 

Şi încă o suspendare...

Și-a amintit de poveste abia după ce, pe 30 martie anul trecut, poliţiştii rutieri din Bihor l-au oprit pe DN79, în Gepiu, şi l-au amendat tot pentru depăşirea vitezei legale. „L-am sunat pe avocatul din Tulcea, să văd cum stă procesul. Abia atunci şi-a adus aminte şi el, mi-a spus că am pierdut definitiv procesul pe 26 ianuarie 2022, dar că a omis să mă anunţe, şi să merg la Poliţia Rutieră, să-mi predau permisul. Nu mi-a zis din ce dată curg cele 120 de zile de suspendare, dacă trebuia să fi mers imediat după pronunţare, după comunicare, nimic...”, spune Chebeleu. 

Cert e că, pe 12 aprilie, când s-a prezentat la sediul Poliţiei rutiere, a fost deja târziu. În timp ce implementau în baza de date sancţiunea care i-a fost aplicată în Gepiu, agenţii rutieri au descoperit menţiunea referitoare la incidentul din Tulcea. Urmarea? I-au deschis un dosar penal. „Am avut noroc, deoarece avocatul a venit şi a confirmat încurcătura, și anume că nu știam, din vina lui. Pe 27 septembrie 2022, dosarul a şi fost clasat, s-a stabilit că fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia cerută de lege”, zice Chebeleu.  

Numai că, prin aceeaşi soluţie, anchetatorii au decis că sancţiunea aplicată în Tulcea rămâne valabilă, dispunând să i se suspende dreptul de a conduce pe o perioadă totală de 120 zile.

Un nou dosar

Angajat între timp şi ca director de vânzări la o fabrică de termopane, orădeanul trebuia să facă zilnic deplasări. Aşa că a decis să-şi ia o trotinetă electrică. A ales una mai scumpă, care să fie suficient de puternică pentru a face faţă numărului mare de drumuri, dar care, în acelaşi timp, să nu necesite permis de conducere. 

Călare pe trotinetă a intrat, pe 7 octombrie 2022, în curtea Cetăţii Oradea, unde urma să susţină examenul pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului auto. Dar a apucat doar să ia chestionarul, căci poliţiştii l-au și oprit, cerându-i documentele trotinetei.

„Aveam factura şi o declaraţie de la comerciant, că nu necesită înmatriculare şi nici permis de conducere, pe care le-am înmânat poliţiştilor, însă nu am avut cu cine vorbi. Mi-au cerut să-i însoţesc la sediul Poliţiei rutiere, unde un alt poliţist m-a anunţat că am un nou dosar penal”, spune el.

Nu e faptă penală

Motivul? Poliţiştii au decretat că trotineta lui, care semăna mai mult cu un scooter fiindcă avea şezut şi portbagaj, era de fapt moped. Ca atare, ar fi fost obligat să o înmatriculeze şi nu ar fi avut dreptul să o conducă fără permis. 

Până să se convingă că greşesc, a mai trecut o jumătate de an, timp în care Chebeleu le-a depus adrese atât de la producătorul trotinetei, cât şi de la Registrul Auto Român, care spuneau acelaşi lucru: vehiculul lui respecta prevederile Regulamentului European 168/2013, referitoare la trotinetele electrice, şi anume ca locul de şezut să fie la o înălțime mai mică sau egală cu 540 mm, şi viteza să nu depăşească 25 km/h. Prin urmare, nu se încadra în categoria celor care trebuie înregistrate sau pentru care este necesar categorie de permis de conducere. 

Într-un final, pe 14 martie, în acest an, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea l-a anunţat că dosarul penal a fost clasat, căci faptele de care era acuzat nu erau prevăzute de legea penală. „Mă întreb când au fost în eroare organele de cercetare penală? Atunci când au constatat o presupusă infracțiune sau atunci când au propus clasarea cauzei? Eu am rămas fără loc de muncă şi fără afacere din cauza lor”, spune orădeanul, cu trimitere la poliţiştii din cauza cărora a ajuns în anchetă penală şi împotriva cărora a şi depus o plângere penală pentru abuz, cerându-le şi despăgubiri pentru veniturile neîncasate, dar şi contravaloarea onorariilor de avocaţi. 

Nu de alta, dar legea e lege pentru toţi...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vede doar partea altora de vina????‍♂️
El da doar vina pe polițiști, însă de fapt el a rămas fără loc de munca și afacere din cauza ca a fost prins de 2 ori conducând peste limita legală
Postat 06 Aprilie 2023, 22:32 de Calatorul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON