URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2022, 00:45

Trofeul Carpaţi de la Oradea: România a învins Algeria şi a încheiat pe locul 3 (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Echipa României s-a clasat pe locul 3 la ediţia din acest an a Trofeului Carpaţi la handbal masculin, competiţie internaţională amicală, care s-a desfăşurat miercuri şi joi la Oradea Arena.

După ce a pierdut, în prima zi, la limită în faţa Slovaciei, joi, reprezentativa tricoloră s-a revanşat şi a câştigat clar meciul cu Algeria, din finala mică. Reprezentativa ţării noastre s-a impus cu scorul de 33-25, după ce la pauză conducea cu 18-14.

Cu o altă abordare faţă de jocul precedent, trupa pregătită de antrenorul spaniol Xavier Pascual a condus tot timpul în prima repriză, cu excepţia primului gol al meciului, care l-au reuşit algerienii.

Foto: Szilagyi Lorand

România a avut un avans maxim pe tabelă de cinci goluri în prima parte a jocului, scor 13-8, în minutul 19. După patru goluri consecutive, Algeria s-a apropiat la un singur gol, 15-14, însă ultimele trei goluri ale reprizei le-au reuşit tricolorii, care au intrat în avantaj la pauză cu scorul de 18-14.

Repriza secundă a fost controlată de echipa României, care s-a desprins în premieră la şapte goluri, în minutul 38, scor 23-16, dar apoi algerienii au redus din diferenţă, apropiindu-se la trei goluri în minutul 49, scor 26-23.

Finalul jocului a fost dominat însă de tricolori, care s-au distanţat clar şi s-au impus cu scorul de 33-25.

Foto: Szilagyi Lorand

Au fost mai concentraţi

„La primul joc, cred că echipa nu a fost concentrată, dar azi a fost diferit. Încercăm să schimbăm această mentalitate, iar chiar acum, după acest meci, echipa e la sala de forţă, lucrează. Important este că jucătorii au înţeles că este nevoie să lucreze în fiecare zi. Am jucat bine de această dată atât pe contraatac, cât şi pe apărare, dar cred că în apărare am jucat foarte bine, ne-a ajutat şi portarul. Pe contraatac suntem o echipă periculoasă pentru toată lumea”, a declarat pentru BIHOREANUL, la finalul meciului, antrenorul spaniol al echipei naţionale al României, Xavier Pascual.

Pentru România au marcat în jocul cu Algeria: Nicuşor Negru - 8 goluri, Octavian Bizău - 5, Alexandru Tărîţă - 3, Tudor Botea - 3, Tudor Buguleţ - 3, Javier Humet - 2, Călin Dedu - 2, Alexandru Ghivil - 2, Nicolae Ungureanu - 2, Robert Nagy - 2 şi Gabriel Cumpănici 1 gol.

De remarcat că portarul Ionuţ Iancu a avut o prestaţie deosebită, cu mai mult de zece intervenţii. De altfel, la premiile speciale de la final, el a fost declarat cel mai bun portar al turneului.

Golgheterul turneului a devenit slovacul Martin Potisk, iar între premiaţii de la final s-a mai aflat un român, Nicuşor Negru, pentru cel mai tehnic jucător.

Ediţia 2022 a Trofeului Carpaţi la handbal masculin a fost câştigată de reprezentativa Egiptului (foto jos), care s-a impus joi seară, în finala mare, cu scorul de 33-29 în faţa reprezentativei Slovaciei.

echipa Egiptului - Trofeul Carpați

Foto: Szilagyi Lorand

În cadrul festivităţii de premiere, toate echipele au fost premiate, cu trofeele aferente locurilor ocupate în clasament. Delegația Algeriei a oferit, însă, un premiu special antrenorului echipei României, Xavier Pascual, precum şi Federaţiei Române de Handbal.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON