URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2023, 11:11

10 ani de închisoare pentru un tânăr din Bihor. I-a provocat moartea unui consătean care tocmai îl ajutase

10 ani de închisoare pentru un tânăr din Bihor. I-a provocat moartea unui consătean care tocmai îl ajutase Ionuț Todea (foto stânga) a provocat moartea lui Mădălin Sas (foto dreapta), care a intervenit pentru ca primul să nu-și bată nevasta (foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ionuţ Emil Todea, tânărul din satul bihorean Brădet care, în primăvara anului 2022, i-a provocat moartea unui consătean în vârstă de 28 ani care a încercat să-l ajute, a fost condamnat la 10 ani de detenţie.

Hotărârea a fost luată de Tribunalul Bihor, instanţă care, totodată, a dispus să plătească daune civile în valoare de aproximativ 16.000 lei şi daune morale în valoare de 1,7 milioane lei către familia victimei. "Instanţa dispune luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, inclusiv asupra sumelor de bani care i se cuvin inculpatului sau asupra sumelor de bani depozitate în conturi bancare", se precizează în soluţie.

Hotărârea judecătorească nu e definitivă. Aceasta mai poate fi atacată, cu apel, la Curtea de Apel Oradea, motiv pentru care instanţa a dispus ca Todea să rămână în continuare în arest la domiciliu. 

Condamnarea vizează un incident şocant produs în primăvara anului trecut, în satul bihorean Brădet, din comuna Bunteşti. Agresorul, Ionuţ Todea, şi soţia acestuia veneau de la o discotecă. La volan fusese tânăra, care ar fi pierdut controlul direcţiei şi a ieşit cu maşina în decor în zona comunei Sudrigiu. Victima, Mădălin Sas, era pasager într-un alt autoturism, în spatele lor. Se întorcea cu prietenii tot de la o petrecere şi, văzând ce s-a întâmplat, l-a rugat pe şofer să-i ia în maşină pe cei doi soți.

Pe drum, după cum a scris deja BIHOREANULcei doi soţi au început să se certe, iar, la un moment dat, spun martori ai evenimentului, Todea și-ar fi lovit soţia, motiv pentru care şoferul a oprit maşina, iar Mădălin a coborât, vrând să intervină între cei doi soţi, enervându-l pe Todea care l-a lovit cu pumnul. Mădălin a căzut, lovindu-se puternic cu capul de caldarâm. Un prieten al victimei a sărit să-l oprească pe bătăuş, însă agresorul l-ar fi lovit şi pe el. La faţa locului a fost chemat, în scurt timp, un echipaj medical, care însă nu a reuşit să-l mai ajute pe Mădălin, constatând decesul acestuia.

În aceeaşi zi, Ionuţ Emil Todea a fost reţinut pentru 24 ore, iar apoi a fost arestat preventiv, măsură care a fost schimbată cu arestul la domiciliu în timpul procesului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON