URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2020, 19:45

Tribunalul Bihor îşi suspendă activitatea: Se judecă doar urgenţele, pe cât posibil fără public

Tribunalul Bihor îşi suspendă activitatea: Se judecă doar urgenţele, pe cât posibil fără public foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o zi după ce a anunţat restrângerea activităţii, Tribunalul Bihor a anunţat că îşi suspendă activitatea în perioada 16 martie – 30 aprilie, timp în care magistraţii vor judeca exclusiv cauzele urgente, fără citarea părţilor şi, în măsura în care e posibil, fără public.

De teama COVID-19

Decizia a fost luată, joi, de Colegiul de conducere al Tribunalului Bihor, "în vederea prevenirii şi răspândirii infecţiilor respiratorii cauzate de COVID-19 şi de orice fel de viruşi". Potrivit comunicatului transmis de purtătorul de cuvânt al instanţei, judecător Veronica Ioniţă, Tribunalul va judeca doar dosarele considerate ca fiind urgente.

În cazul Secţiei I civilă este vorba despre cauzele având ca obiect ordin de protecţie, plasament de urgenţă, ordonanţă preşedinţială, grevă, suspendare executare hotărâre, precum şi toate cauzele care se soluţionează în camera de consiliu fără citarea părţilor.

La Secţia a II-a civilă vor fi dezbătute cauzele având ca obiect ordonanţă preşedenţială, suspendare executare silită/suspendare executare hotărâre, precum şi toate cauzele care se soluţionează în camera de consiliu fără citarea părţilor.

Secţia Contencios administrativ şi fiscal va judeca dosarele având ca obiect achiziţii publice-atribuire contract, suspendare executare act administrativ/suspendare executare hotărâre, ordonanţă preşedenţială, precum şi toate cauzele care se soluţionează în camera de consiliu fără citarea părţilor.

Audieri prin teleconferinţă

La Secţia Penală, vor fi puse pe rol cauze privind măsurile preventive, cauze care se judecă fără citarea părţilor (abţineri, recuzări, încheieri de cameră preliminară fără cereri şi excepţii), cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cauze având ca obiect audierea anticipată, cauze privind măsurile asiguratorii în care părţile consimt judecata în lipsă, confirmare redeschidere urmărire penală.

Vor fi judecate şi cauzele cu arestaţi în penitenciar - arestaţi preventiv sau în executarea unei pedepse privative de libertate, inclusiv căile de atac şi extraordinare de atac, însă doar prin videoconferinţă.

Totodată, judecătorii vor continua judecarea cauzelor privind protecţia martorilor şi a persoanelor vătămate (persoane vulnerabile), aplicarea provizorie a măsurilor de siguranţă cu caracter medical (inclusiv căi de atac), cauze vechi (2013, 2014, 2015), cauze aflate în rejudecare, precum şi cele în care se va împlini termenul de prescripţie cel mult în 2021, cauze având ca obiect L 302/2004, activitatea Biroului de executări penale, precum şi toate cauzele care se soluţionează în camera de consiliu fără citarea părţilor.

Cauzele care se judecă de urgenţă vor fi afişate săptămânal pe pagina de internet a instanţei şi la intrarea în sediul Tribunalului Bihor.

Celelalte procese, doar din luna mai

Pentru toate cauzele care se vor judeca în perioada 16 martie - 30 aprilie, judecătorii vor fixa ore pentru fiecare dosar în parte, ţinând cont de alocarea unui interval de timp suficient pentru aerisirea şi igienizarea sălilor de judecată.

În dosarele care vor fi judecate în perioada 12.03.2020-30.04.2020, se va proceda, în măsura în care este posibil, la audierea în sistem de videoconferinţă şi, în vederea protejării sănătăţii publice, se va evalua posibilitatea declarării şedinţei nepublice. Accesul justiţiabililor în incinta instanţei va fi permis doar la ora fixată pentru judecarea cauzei în care participă, fiind stabilite cauze pe ore, cu anunţarea părţilor telefonic sau prin alte mijloace de comunicare.

Celelalte cauze, care nu sunt urgenţe dar au termen fixat sau care se află în procedura prealabilă judecării cauzei în această perioadă, se va fixa primul termen de judecată începând cu luna mai 2020 sau, după caz, se va proceda la preschimbarea termenelor de judecată acordate pentru o dată ulterioară, cu înştiinţarea în timp util a părţilor şi participanţilor.

Cauzele aflate în procedură de verificare şi regularizare a cererii de chemare în judecată precum şi a căilor de atac, vor primi ca prim termen de judecată după data de 1 mai 2020, în funcţie de încărcătura fiecărui complet şi cu respectarea termenului rezonabil de soluţionare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON