URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2022, 18:02

Tribunalul Bihor a respins acordul de recunoaştere între DIICOT şi evazionistul Dorinel Edu. "Soluţia e nejustificat de blândă"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de DIICOT Oradea cu Dorinel Edu, un controversat antreprenor în domeniul hidroconstrucţiilor şi, în acelaşi timp, evazionist notoriu, judecat în două dosare pentru fraude de milioane de lei în dauna bugetului public. 

„Soluţia cu privire la care s-a ajuns prin acordul de recunoaștere a vinovăţiei este nejustificat de blândă prin raportare la lipsa de severitate a sancţiunii în raport cu prejudiciul deosebit de însemnat cauzat de inculpat Bugetului de Stat. Prejudiciul total se ridică în prezent la suma de 35.830.365 lei, ceea ce confirmă o gravitate mult sporită în ceea ce priveşte infracţiunea reţinută şi persoana inculpatului”, se arată în soluţia pronunţată marţi de judecătorul Ovidiu Galea şi postată, pe scurt, pe portalul Tribunalului Bihor. Aceasta poate fi atacată, în termen de 10 zile de la comunicare.  

Dosar vechi şi plimbat

Procesul vizează, aşa cum a dezvăluit şi BIHOREANUL, scandalosul acord de recunoaştere încheiat de procurorul DIICOT Radu Morar Herlea pe 27 mai 2021, prin care lui Dorinel Edu i-a fost stabilită o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru 160 de infracţiuni de evaziune fiscală şi o pagubă uriaşă.

Concret, prin intermediul unui păienjeniş de 25 de firme înfiinţate pe numele unor oameni săraci ori interlopi, fără cunoştinţe în construcţii ori în administrarea societăţilor şi contabilităţii, Edu a dedus TVA şi a fentat plata unor impozite şi taxe de peste 35 milioane de lei pentru firmele sale Romaro Impex, Eduflor Construct şi Doriconstruct. Administratori "de carton" au emis facturi pentru lucrări inventate, iar apoi au retras din conturi banii viraţi de firmele lui Edu, în final sumele ajungând înapoi la acesta, cu plasa.

În cursul cercetărilor, ca să-şi reducă pedeapsa, afaceristul l-a denunţat pe amicul său de până atunci, fostul prim-procuror al Parchetului Bihor, Vasile Popa, pretinzând că i-a construit magistratului un teren de tenis de câmp cu iluminare nocturnă, i-a procurat prostituate şi i-a plătit periodic sume cuprinse între 500 şi 1.500 euro, ca să-l ajute în anchetele penale. Popa a şi fost trimis în judecată în 2014, iar în 2020 a fost condamnat definitiv la 6 ani de detenţie, dar pentru alte fapte. În cazul acuzelor lui Edu, toate instanţele de judecată au dispus achitare, pe considerentul că faptele „nu există”.

Între timp, în 2016, dosarul reţelei lui Edu a fost declinat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, unde începuse ancheta, la DIICOT Oradea. Iar aici, după 5 ani de tergiversări, în 2021, procurorul Radu Morar Herlea a acceptat să încheie un acord de recunoaştere cu afaceristul. În documentul consultat de BIHOREANUL procurorul a reţinut ca şi circumstanţe favorabile evazionistului atât denunţul mincinos împotriva ex-procurorului Vasile Popa, cât şi gestul batjocoritor al lui Edu, care a returnat... 13.000 lei din uriaşa pagubă.

Reţea scăpată

Acum, dacă soluţia Tribunalului Bihor va rămâne definitivă, dosarul se va întoarce la DIICOT Oradea. Doar că, între timp, structura a fost "degrevată" de anchetele privind faptele de evaziune fiscală şi, ca atare, cel mai probabil cazul va fi declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, adică acolo de unde a şi plecat.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare, în condițiile în care, înainte de încheierea controversatului acord de recunoaştere, procurorul Morar Herlea a dispus clasarea cauzei pentru constituirea unui grup infracţional organizat (pedepsită cu închisoare până la 5 ani), delapidare (până la 7 ani) şi spălarea banilor (până la 12 ani).

În vreme ce pentru Dorinel Edu anchetatorul a decis formarea unui nou dosar, cel de evaziune fiscală, în care i-a dat sancțunea „nejustificat de blândă”, complicii afaceristului au fost “spălaţi” și ei de acuze, statuându-se că nu au format nicio grupare organizată, că faptele lor ori nu există, ori nu sunt prevăzute de legea penală, ori nu sunt probe suficiente pentru a le dovedi, iar asta deși unii au descris cu lux de amănunte modul de acţiune al reţelei. 

Singurul care a fost tras la răspundere până acum în cauză este fiul lui Edu, Viorel, care şi el a semnat un acord de recunoaştere prin care a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare, cu suspendare condiţionată pe o perioadă de 4 ani şi 8 luni. Afaceristul în vârstă de 36 ani era acuzat de o pagubă de 757.317 lei în dauna bugetului de stat din care s-au recuperat doar 150.000 lei. Acordul a fost admis de Tribunalul Bihor, pe 26 iunie 2021, şi a rămas definitiv.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Acord de recunoastere.......
La zdup cu el .....si sa se recupereze pagubele.....
Postat 31 August 2022, 18:26 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON