URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Noiembrie 2020, 19:15

"Trepte interioare": O nouă expoziţie, cu 69 de lucrări, între care instalații, picturi și desene, la Muzeul Ţării Crişurilor

'Trepte interioare': O nouă expoziţie, cu 69 de lucrări, între care instalații, picturi și desene, la Muzeul Ţării Crişurilor (Sursa foto: Mtariicrisurilor.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi, începând de vineri, la o nouă expoziţie organizată la Muzeul Ţării Crişurilor, care cuprinde 69 de creaţii, între care instalaţii, desene şi picturi, toate realizate de artista Kerekes Gyöngyi, membră a Uniunii Artiştilor Plastici Bihor.

Potrivit unui comunicat transmis de reprezentanţii MŢC, expoziţia "Trepte interioare" cuprinde lucrări grupate în cinci cicluri de creaţie, care acoperă întreaga carieră a artistei plastice.

Prima categorie a fost denumită "Herbarium" şi conţine lucrări realizate în perioada 1988-1991. Ca surse de inspirație, artista s-a folosit de elemente din natură, între care cerul, pământul, ploaia, florile și vântul. 

Cel de-al doilea ciclu, "Căutarea echilibrului", prezintă creaţiile din perioada 1992-1994, când Kerekes Gyöngyi a apelat la diferite simboluri pentru a exprima temele umane eterne.

Apoi, în categoria "Cartea Schimbărilor" au fost incluse lucrări create între anii 1997 şi 1999. "Nuanţele se inundă între ele, se revarsă, sunt de tot fluide, alcătuind de regulă un fundal din care ţâşneşte un semn, un simbol. Curgerea şi falsa transparenţă îşi pun pecetea pe acest ciclu", descriu reprezentanții muzeului lucrările.

Seria "Grădini spirituale - Irişi" acoperă perioada 2000-2017, în care irişii sunt prezenţi în majoritatea lucrărilor artistei şi devin un simbol al eternităţii.

Cea din urmă categorie, "Trepte interioare", cu lucrări realizate în 2020, este alcătuită din cinci piese. Culoarea dominantă este violetul, care oferă o notă dramatică creațiilor. "Prin această lucrare am dorit să-mi exprim demersul de-a lungul întregii creaţii, parcurgerea trăirilor dramatice ale vieţii şi dorinţa de înălţare, lumină, pace, seninătate", spune artista, potrivit aceluiaşi comunicat.

Kerekes Gyöngyi s-a născut în Târgu Mureş, iar după terminarea studiilor a ajuns în Oradea, unde locuieşte şi lucrează şi în prezent.

A absolvit Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca (1983), secţia Design vestimentar, şi din 1990 este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Din 1992, ea este și membră de onoare a Asociaţiei Graficienilor din Ungaria. De-a lungul timpului lucrările sale au fost selecţionate la 24 de expoziţii colective din ţară şi la alte 20 de expoziţii de grup din străinătate - Ungaria, Polonia, Coreea, Slovacia, Olanda, Franţa, Suedia, Slovenia, Spania, Italia şi Republica Moldova.

Lucrările din cadrul expoziţiei personale "Trepte interioare" vor fi pe simezele MȚC până în luna ianuarie 2021.

Preţul pentru vizitarea tuturor expoziţiilor de la Muzeul Ţării Crişurilor, permanente şi temporare, cu excepţia Vivariului, este de 12 lei pentru adulţi şi 6 lei pentru copiii peste 4 ani, elevi, studenţi și pensionari.

Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON