URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 26 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă la nivel național practic nu mai sunt așteptări, de când liberalii au încăput pe mâna celui mai toxic președinte de țară de la Gheorghiu Dej încoace, mă așteptam ca măcar în Bihor, unde „partidul liberal e în toate, în cele ce sunt și-n cele ce mâine vor râde la soare”, să avem o reacție...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
27 Aprilie 2020, 18:45

"Tren de stele”: sateliţii miliardarului Elon Musk vizibili în Bihor. Vezi când vor mai apărea pe cer! (FOTO / VIDEO)

'Tren de stele”: sateliţii miliardarului Elon Musk vizibili în Bihor. Vezi când vor mai apărea pe cer! (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Dumitraș Horia Claudiu)
'Tren de stele”: sateliţii miliardarului Elon Musk vizibili în Bihor. Vezi când vor mai apărea pe cer! (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Dumitraș Horia Claudiu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulţi bihoreni au surprins în weekend cu ajutorul camerelor de la smartphone-uri zeci de sateliţi care traversau cerul asemenea unui "tren" strălucitor. Aceştia aparţin companiei miliardului Elon Musk şi fac parte dintr-un proiect ambiţios, de creare a unui serviciu foarte rapid de Internet ce va fi disponibil în viitorul apropiat în toată lumea. Spectacolul va continua, însă...

Văzut în Bihor  

Potrivit site-ului Dailymail.co.uk, lansarea sateliţilor a început treptat din luna mai a anului trecut, iar de atunci numărul lor a ajuns la 422. Aceştia străbat în grupuri mai mici sau mai mari anumite traiectorii, formând astfel "trenuri" ce traversează pe cer și reflectă lumina solară.

Sâmbătă şi duminică seara, bihorenii au surprins din mai multe locuri fenomenul. "Acum pe cerul Şteiului", a scris sâmbătă, pe Facebook, bihoreanul Horia Dumitraş. Mesajul a fost însoțit și de mai multe fotografii și de un video. 

 

Acum pe cerul Șteiului, Starlink 6 Sateliții Starlink, lansați de SpaceX, compania deținută de Elon Musk, pentru a forma o rețea uriașă de internet, sunt vizibili, pe cerul României, în anumite intervale.

Posted by Dumitras Horia Claudiu on Saturday, April 25, 2020

"Eu m-am urcat pe garaj, să le pot vedea cât mai bine. Însă, duminică cei 40 de sateliţi au circulat prea spre vest. S-au văzut excelent din Ioşia şi Sântandrei. Eu, din Rogerius, n-am văzut nimic, dar poate alții au fost mai norocoși", a spus Dragoş Mocuţa.

Curioşii care vor să imortalizeze sateliții pot afla ora exactă, dar şi traiectoria lor, accesând site-ul James.darpinian.com. Portalul, ce poartă numele inventatorului, îi arată internautului unde se află pe glob, dar şi ora, ziua, traseul şi numărul sateliţilor care vor traversa cerul de deasupra locului în care se află.

Potrivit site-ului citat, marţi seară de la ora 22.29 un număr de 35 de sateliţi vor străbate din nou cerul deaupra Bihorului.

Sateliții deasupra Bucureștiului:

Proiectul miliardarului

Potrivit Digi24.ro Elon Musk vrea să creeze cel mai rapid serviciu de internet din lume ce va putea fi accesat chiar şi din mijlocul unei păduri sau din vârful unui munte.

Din luna mai a anului trecut și până în prezent au fost lansați 422 de sateliţi, însă proiectul prevede lansarea a nu mai puțin de 12.000, care vor crea într-un final o reţea care va acoperi întreaga suprafaţă a Pământului, la o înălţime de peste 500 de km.

Sateliţii au o greutate de aproximativ 200 de kilograme şi sunt echipaţi cu un panou solar. Sunt fabricaţi, lansaţi şi operaţi de SpaceX. După ce sunt eliberaţi în spaţiu, ei urcă prin mijloace proprii de propulsie, timp de până la patru luni, până când ating orbita lor operaţională.

Lansarea oficială a serviciului de internet propus de Elon Musk va avea loc spre finalul anului, iar din 2021, va începe extinderea globală, potrivit site-ului Techcrunch.com.

Sateliţii din cadrul Starlink se vor afla în continuă mişcare în jurul Pământului, "pasându-şi" conexiunea cu staţiile de la sol de la unul la altul. Aceştia vor orbita la o altitudine mai joasă decât sateliţii geostaţionari, folosiţi până acum în comunicaţii. Datorită faptului că se vor afla mai aproape de Pământ, aceştia vor oferi o conexiune mai consistentă şi viteză de transfer mai mare.

Lansarea primului set de sateliţi, în număr de 60, în mai 2019, a provocat reacții din partea astronomilor, deoarece "trenul" era clar vizibil pe cerul nopţii, lumina soarelui reflectând dispozitivele. Digi24.ro mai notează că faptul că alte câteva mii s-ar alătura acestora în viitor a stârnit temeri, unele voci susţinând că un cer "pătat" va împiedica observaţiile astronomice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6717 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON