URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2020, 18:45

"Tren de stele”: sateliţii miliardarului Elon Musk vizibili în Bihor. Vezi când vor mai apărea pe cer! (FOTO / VIDEO)

'Tren de stele”: sateliţii miliardarului Elon Musk vizibili în Bihor. Vezi când vor mai apărea pe cer! (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Dumitraș Horia Claudiu)
'Tren de stele”: sateliţii miliardarului Elon Musk vizibili în Bihor. Vezi când vor mai apărea pe cer! (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Dumitraș Horia Claudiu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulţi bihoreni au surprins în weekend cu ajutorul camerelor de la smartphone-uri zeci de sateliţi care traversau cerul asemenea unui "tren" strălucitor. Aceştia aparţin companiei miliardului Elon Musk şi fac parte dintr-un proiect ambiţios, de creare a unui serviciu foarte rapid de Internet ce va fi disponibil în viitorul apropiat în toată lumea. Spectacolul va continua, însă...

Văzut în Bihor  

Potrivit site-ului Dailymail.co.uk, lansarea sateliţilor a început treptat din luna mai a anului trecut, iar de atunci numărul lor a ajuns la 422. Aceştia străbat în grupuri mai mici sau mai mari anumite traiectorii, formând astfel "trenuri" ce traversează pe cer și reflectă lumina solară.

Sâmbătă şi duminică seara, bihorenii au surprins din mai multe locuri fenomenul. "Acum pe cerul Şteiului", a scris sâmbătă, pe Facebook, bihoreanul Horia Dumitraş. Mesajul a fost însoțit și de mai multe fotografii și de un video. 

 

Acum pe cerul Șteiului, Starlink 6 Sateliții Starlink, lansați de SpaceX, compania deținută de Elon Musk, pentru a forma o rețea uriașă de internet, sunt vizibili, pe cerul României, în anumite intervale.

Posted by Dumitras Horia Claudiu on Saturday, April 25, 2020

"Eu m-am urcat pe garaj, să le pot vedea cât mai bine. Însă, duminică cei 40 de sateliţi au circulat prea spre vest. S-au văzut excelent din Ioşia şi Sântandrei. Eu, din Rogerius, n-am văzut nimic, dar poate alții au fost mai norocoși", a spus Dragoş Mocuţa.

Curioşii care vor să imortalizeze sateliții pot afla ora exactă, dar şi traiectoria lor, accesând site-ul James.darpinian.com. Portalul, ce poartă numele inventatorului, îi arată internautului unde se află pe glob, dar şi ora, ziua, traseul şi numărul sateliţilor care vor traversa cerul de deasupra locului în care se află.

Potrivit site-ului citat, marţi seară de la ora 22.29 un număr de 35 de sateliţi vor străbate din nou cerul deaupra Bihorului.

Sateliții deasupra Bucureștiului:

Proiectul miliardarului

Potrivit Digi24.ro Elon Musk vrea să creeze cel mai rapid serviciu de internet din lume ce va putea fi accesat chiar şi din mijlocul unei păduri sau din vârful unui munte.

Din luna mai a anului trecut și până în prezent au fost lansați 422 de sateliţi, însă proiectul prevede lansarea a nu mai puțin de 12.000, care vor crea într-un final o reţea care va acoperi întreaga suprafaţă a Pământului, la o înălţime de peste 500 de km.

Sateliţii au o greutate de aproximativ 200 de kilograme şi sunt echipaţi cu un panou solar. Sunt fabricaţi, lansaţi şi operaţi de SpaceX. După ce sunt eliberaţi în spaţiu, ei urcă prin mijloace proprii de propulsie, timp de până la patru luni, până când ating orbita lor operaţională.

Lansarea oficială a serviciului de internet propus de Elon Musk va avea loc spre finalul anului, iar din 2021, va începe extinderea globală, potrivit site-ului Techcrunch.com.

Sateliţii din cadrul Starlink se vor afla în continuă mişcare în jurul Pământului, "pasându-şi" conexiunea cu staţiile de la sol de la unul la altul. Aceştia vor orbita la o altitudine mai joasă decât sateliţii geostaţionari, folosiţi până acum în comunicaţii. Datorită faptului că se vor afla mai aproape de Pământ, aceştia vor oferi o conexiune mai consistentă şi viteză de transfer mai mare.

Lansarea primului set de sateliţi, în număr de 60, în mai 2019, a provocat reacții din partea astronomilor, deoarece "trenul" era clar vizibil pe cerul nopţii, lumina soarelui reflectând dispozitivele. Digi24.ro mai notează că faptul că alte câteva mii s-ar alătura acestora în viitor a stârnit temeri, unele voci susţinând că un cer "pătat" va împiedica observaţiile astronomice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON