URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Aprilie 2020, 18:45

"Tren de stele”: sateliţii miliardarului Elon Musk vizibili în Bihor. Vezi când vor mai apărea pe cer! (FOTO / VIDEO)

'Tren de stele”: sateliţii miliardarului Elon Musk vizibili în Bihor. Vezi când vor mai apărea pe cer! (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Dumitraș Horia Claudiu)
'Tren de stele”: sateliţii miliardarului Elon Musk vizibili în Bihor. Vezi când vor mai apărea pe cer! (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Dumitraș Horia Claudiu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulţi bihoreni au surprins în weekend cu ajutorul camerelor de la smartphone-uri zeci de sateliţi care traversau cerul asemenea unui "tren" strălucitor. Aceştia aparţin companiei miliardului Elon Musk şi fac parte dintr-un proiect ambiţios, de creare a unui serviciu foarte rapid de Internet ce va fi disponibil în viitorul apropiat în toată lumea. Spectacolul va continua, însă...

Văzut în Bihor  

Potrivit site-ului Dailymail.co.uk, lansarea sateliţilor a început treptat din luna mai a anului trecut, iar de atunci numărul lor a ajuns la 422. Aceştia străbat în grupuri mai mici sau mai mari anumite traiectorii, formând astfel "trenuri" ce traversează pe cer și reflectă lumina solară.

Sâmbătă şi duminică seara, bihorenii au surprins din mai multe locuri fenomenul. "Acum pe cerul Şteiului", a scris sâmbătă, pe Facebook, bihoreanul Horia Dumitraş. Mesajul a fost însoțit și de mai multe fotografii și de un video. 

 

Acum pe cerul Șteiului, Starlink 6 Sateliții Starlink, lansați de SpaceX, compania deținută de Elon Musk, pentru a forma o rețea uriașă de internet, sunt vizibili, pe cerul României, în anumite intervale.

Posted by Dumitras Horia Claudiu on Saturday, April 25, 2020

"Eu m-am urcat pe garaj, să le pot vedea cât mai bine. Însă, duminică cei 40 de sateliţi au circulat prea spre vest. S-au văzut excelent din Ioşia şi Sântandrei. Eu, din Rogerius, n-am văzut nimic, dar poate alții au fost mai norocoși", a spus Dragoş Mocuţa.

Curioşii care vor să imortalizeze sateliții pot afla ora exactă, dar şi traiectoria lor, accesând site-ul James.darpinian.com. Portalul, ce poartă numele inventatorului, îi arată internautului unde se află pe glob, dar şi ora, ziua, traseul şi numărul sateliţilor care vor traversa cerul de deasupra locului în care se află.

Potrivit site-ului citat, marţi seară de la ora 22.29 un număr de 35 de sateliţi vor străbate din nou cerul deaupra Bihorului.

Sateliții deasupra Bucureștiului:

Proiectul miliardarului

Potrivit Digi24.ro Elon Musk vrea să creeze cel mai rapid serviciu de internet din lume ce va putea fi accesat chiar şi din mijlocul unei păduri sau din vârful unui munte.

Din luna mai a anului trecut și până în prezent au fost lansați 422 de sateliţi, însă proiectul prevede lansarea a nu mai puțin de 12.000, care vor crea într-un final o reţea care va acoperi întreaga suprafaţă a Pământului, la o înălţime de peste 500 de km.

Sateliţii au o greutate de aproximativ 200 de kilograme şi sunt echipaţi cu un panou solar. Sunt fabricaţi, lansaţi şi operaţi de SpaceX. După ce sunt eliberaţi în spaţiu, ei urcă prin mijloace proprii de propulsie, timp de până la patru luni, până când ating orbita lor operaţională.

Lansarea oficială a serviciului de internet propus de Elon Musk va avea loc spre finalul anului, iar din 2021, va începe extinderea globală, potrivit site-ului Techcrunch.com.

Sateliţii din cadrul Starlink se vor afla în continuă mişcare în jurul Pământului, "pasându-şi" conexiunea cu staţiile de la sol de la unul la altul. Aceştia vor orbita la o altitudine mai joasă decât sateliţii geostaţionari, folosiţi până acum în comunicaţii. Datorită faptului că se vor afla mai aproape de Pământ, aceştia vor oferi o conexiune mai consistentă şi viteză de transfer mai mare.

Lansarea primului set de sateliţi, în număr de 60, în mai 2019, a provocat reacții din partea astronomilor, deoarece "trenul" era clar vizibil pe cerul nopţii, lumina soarelui reflectând dispozitivele. Digi24.ro mai notează că faptul că alte câteva mii s-ar alătura acestora în viitor a stârnit temeri, unele voci susţinând că un cer "pătat" va împiedica observaţiile astronomice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON