URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2018, 12:34

Trei reţete de Paşte care-ţi lasă gura apă

Trei reţete de Paşte care-ţi lasă gura apă foto: libertatea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eşti în criză de timp şi încă nu ştii ce vei găti de Paşte? Îndrăgitul Chef Horia Vîrlan prezintă trei reţete care nu trebuie ratate de gurmanzi: Ciorbă ardelenească de miel cu smântână şi tarhon, sărmăluţe de gâscă în foi de ştevie şi stufat de miel!

Reţetele, redate de site-ul libertatea.ro, sunt recomandate de Vîrlan, care prezintă, la Prima TV, emisiunea culinară  "În bucătărie cu Horia". Cele trei preparate pascale sunt pregătite an de an pentru cei dragi, de către Vîrlan.

Vezi mai jos rețetele, așa cum au fost ele redate de Libertatea!

Ciorbă ardelenească de miel cu smântână şi tarhon

Ingrediente pentru 4 porţii: 400 g piept şi gât de miel, o ceapă mare, un morcov mare, o ţelină mică, o rădăcină mică de pătrunjel, o legătură de ceapă verde, o lingură de pătrunjel tocat, o lingură de tarhon tocat, o lingură de orez cu bob rotund, două linguri de oţet de vin alb, două gălbenuşuri, un pahar mare de smântână, o linguriţă de sare, 5-6 boabe de piper negru.

Tăiaţi carnea în bucăţi şi opăriţi-o, dar nu mai mult de 3 minute, într-o oală cu apă clocotită, apoi scoateţi-o şi puneţi-o la fiert în apă rece, cu boabele de piper şi puţină sare. Înlăturaţi spuma, când se formează.

După ce carnea a fiert timp de o oră şi nu se mai adună spumă la suprafaţa apei, adăugaţi orezul spălat şi zarzavatul curăţat spălat şi tocat mărunt (mai puţin pătrunjelul). Continuaţi fierberea încă 10 minute. Adăugaţi apoi tarhonul şi potriviţi de sare, continuând fierberea încă 10-12 minute.

Bateţi gălbenuşurile cu smântână într-un castron.

Când ciorba e gata, opriţi focul, apoi "dregeţi" ciorba cu amestecul de smântână şi adăugaţi oţetul. Să "dregeţi" înseamnă să amestecaţi întâi două-trei polonice de ciorbă fierbinte în castronul cu smânână şi galbenuşuri, apoi să turnaţi conţinutul castronului în oala cu ciorbă şi să amestecaţi totul bine cu polonicul.

Presăraţi pătrunjel tocat şi serviţi cu ardei iute.

Sărmăluţe de gâscă în foi de ştevie (foto)

Ingrediente pentru 4 porţii: 400 g carne de gâscă (fără piele şi oase), două cepe medii, curăţate, 100 g de costiţă afumată, o jumătate de pahar de orez cu bobul rotund, o lingură de pastă de roşii, o lingură de ulei de floarea soarelui, 20-24 de foi de ştevie proaspătă, o jumătate de cană de supă de pui (poate fi preparată dintr-un cub de concentrat), o jumătate de cană de vin alb sec, un vârf de cuţit de cimbru, o linguriţă de sare, un sfert de linguriţă de piper negru măcinat, o jumătate de linguriţă de leuştean tocat, o jumătate de linguriţă de mărar tocat, o jumătate de linguriţă de pătrunjel tocat.

Tocaţi carnea şi ceapa împreună, în maşina de tocat. Tăiaţi costiţa felii. Fierbeţi orezul doar pe jumătate. Într-o oală cu 3 litri de apă şi sare opăriţi frunzele de ştevie, scufundându-le cu mare grijă, să nu se rupă, timp de 5-6 secunde. Scoateţi-le apoi într-un vas cu apă rece, pentru a stopa fierberea.

Încingeţi cuptorul la 175°C. Într-un castron, amestecaţi carnea, ceapa, pasta de roşii, orezul, cimbrul şi condimentele. Eliminaţi codiţele frunzelor de ştevie, aşezaţi-le frunză pe masă, cu partea mai lată spre dv., apoi puneţi câte o lingură de umplutură pe fiecare. Îndoiţi marginea dinspre dv. înspre interior, peste carne, apoi îndoiţi şi marginile laterale, tot spre interior. Continuaţi să rulaţi sărmăluţa înspre exterior.

Stropiţi o cratiţă cu puţin ulei, apoi aşezaţi feliile de costiţă, iar peste ele, sărmăluţele. Turnaţi vinul şi supa de pui şi stropiţi cu ulei. Acoperiţi cratiţa şi fierbeţi pe foc domol, timp de 35 de minute, apoi băgaţi cratiţa în cuptor, fără capac, şi coaceţi timp de 30-35 de minute, până ce sărmăluţele sunt moi.

Serviţi sărmăluţele cu verdeaţă tocată şi cu sosul din cratiţă

Stufat de miel

Ingrediente pentru 4 porţii: 800 g piept sau cotlete de miel, o ceapă medie, 3 legături de ceapă verde, 3 legături de usturoi verde, o lingură cu vârf de unt, o lingură cu vârf de făină, două linguri de ulei, două căni de supă de pui (poate fi peparată dintr-un cub de concentrat), o lingură de oţet de vin alb, o lingură de pătrunjel tocat, o linguriţă de sare, un sfert de linguriţă de piper negru măcinat.

Spălaţi foarte bine carnea, apoi tăiaţi-o bucăţi. Curăţaţi şi tocaţi mărunt ceapa. Tăiaţi ceapa şi usturoiul verzi în bucăţi de aproximativ 7-8 cm.

Încingeţi untul într-o cratiţă şi înmuiaţi ceapa tocată mărunt. Când devine sticloasă, adăugaţi carnea şi rumeniţi-o bine. După ce s-a rumenit, adăugaţi făina şi amestecaţi puţin. Stingeţi cu oţet şi apoi turnaţi supa de pui.

Fierbeţi la foc domol timp de 45 de minute, amestecând din timp în timp.

În timp ce carnea fierbe, încingeţi ulei într-o tigaie şi înmuiaţi ceapa şi usturoiul verzi.

Adăugaţi soteul de verdeţuri şi pasta de roşii peste carne şi continuaţi fierberea încă 15-20 de minute.

Serviţi stufatul cu pătrunjel tocat.

Poftă bună și sărbători fericite!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON