URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Mai 2021, 15:58

Tratamentul ulcerului duodenal. Atenţie, alegerea medicamentelor cade în sarcina medicului!

Tratamentul ulcerului duodenal. Atenţie, alegerea medicamentelor cade în sarcina medicului! foto generic, verywellhealth.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tratamentul medicamentos al ulcerului duodenal are 4 obiective majore: ameliorarea durerii, accelerarea procesului de vindecare a leziunii ulceroase, prevenirea recăderilor şi a complicaţiilor.

Eficienţa multiplelor tratamente efectuate, mai vechi şi actuale, este discutabilă, având în vedere tendinţa la vindecare spontană a bolii, caracteristică a evoluţiei naturale a acesteia.

Există mai multe grupe de medicamente utilizate în tratamentul ulcerului duodenal. O primă grupă este reprezentată de antiacide, care au fost recunoscute timp de decenii ca tratament de bază (însă doar recent, prin studii endoscopice, s-a putut demonstra eficacitatea lor).

Deşi nu există încă un antiacid ideal, fără efecte secundare, se utilizează amestecurile de hidroxid de aluminiu şi de magneziu, carbonatul de calciu şi, cu precauţiile de rigoare, bicarbonatul de sodiu. Important este ca antiacidele să se administreze la 1-3 ore după mese. Celelalte grupe sunt reprezentate de preparate care inhibă secreţia acidă prin diferite mecanisme: cimetidina, ranitidina, famotidina, o grupă de medicamente mult utilizată şi cu efecte bune; anticolinergicele (gastrozepin) care sunt utilizate din ce în ce mai rar în ulcerul duodenal; protectoarele mucoasei gastrice (sucralfatul şi preparatele de bismut coloidal, ultimele cu eficienţă şi pe Helicobacter pylori); omeprazolul, pantoprazolul, esomeprazolul, cu eficienţă  ridicată. Toate aceste preparate au diverse efecte secundare, de aceea este necesară recomandarea medicului. Tratamentul dietetic s-a dovedit a fi cu rezultate modeste sau chiar absente, dar este recomandabilă evitarea cafelei (chiar şi a celei fără cofeină) şi a băuturilor care conţin cofeină, a alcoolului şi a alimentelor care creează disconfort abdominal (balonări, greţuri, aciditate).

ATENŢIE! Tratamentul chirurgical se aplică la bolnavii cu recăderi frecvente, la cei care nu răspund favorabil la tratamentul medicamentos şi la cei cu complicaţii majore. Există procedee specifice cu rezultate foarte bune, care trebuie însă efectuate de specialişti consacraţi. Complicaţiile care pot apărea sunt hemoragia, la 15% din cazuri (care de obicei se poate trata medicamentos), perforaţia, la circa 6% din cazuri, obstrucţia evacuării gastrice, la 2-4% şi absenţa răspunsului favorabil la tratamentul medical.

REŢINEŢI! Alegerea medicamentaţiei este sarcina medicului. Diferitele clase de medicamente antiulceroase au eficienţă asemănătoare. Majoritatea cazurilor de ulcer duodenal se vindecă  în 4-6 săptămâni cu oricare din grupele de medicamente menţionate. În cazurile cu recăderi frecvente se recomandă ca tratamentul să se administreze 1 an. Eliminarea fumatului favorizează vindecarea bolii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON