Aleşii locali şi judeţeni au primit "dezlegare" la traseism. Ordonanţa de Guvern 55/2014 le-a dat voie, pe o perioadă de 45 de zile, să-şi schimbe partidul de pe lista căruia au fost aleşi fără să-şi piardă mandatul, ca până acum, şi mulţi au profitat de ocazie să-şi schimbe culoarea.
În Bihor, 12 primari, 4 consilieri judeţeni şi zeci de consilieri locali, inclusiv unul din Oradea, au devenit peste noapte social-democraţi. BIHOREANUL vă spune cine a dezertat, dar şi cine sunt cei care au ales să continue pe cont propriu...
O duzină
Aleşii locali au avut 45 de zile la dispoziţie să-şi depună la consiliile locale şi judeţene adeziuni la un nou partid ori opţiunea de a deveni independenţi. Termenul a expirat joia trecută, iar tabloul exact al traseismului va fi definitivat la nivelul Prefecturii până la finalul acestei săptămâni.
BIHOREANUL a aflat, însă, că 12 primari au migrat spre PSD-ul aflat la guvernare, 8 fiind deconspiraţi chiar de şeful organizaţiei judeţene, Ioan Mang, în urmă cu două săptămâni: foştii PDL-işti Arsenie Maroşan (Balc), Mihai Faur (Husasău de Tinca), Aurel Popa (Săcădat), Gheorghe Huple (Ciumeghiu), Aurel Ille (Tărcaia), Sorin Sarca (Borod), fostul PC-ist Cristian Paul (Lăzăreni) şi fostul liberal Teodor Matica (Avram Iancu).
"Nu va fi Rai"
Mang pomenea atunci şi de o a noua achiziţie, dar a refuzat să-i dea numele. BIHOREANUL a aflat că "marea" surpriză era, însă, tot un simplu primar de comună, cel din Batăr, Ioan Mughiuruş (foto), care ceruse să nu fie deconspirat întrucât liderii PNL, inclusiv primarul Oradiei Ilie Bolojan, au crezut că îl convinseseră să nu dezerteze. Întrebat de ce a trecut la PSD, omul a zis doar că "aşa va fi mai bine, din mai multe puncte de vedere", dar fără să explice de ce şi cum.
Un alt primar ex-liberal convertit la PSD este Victor Filip (Derna), fost, înainte să fie ales din partea PNL, social-democrat. Cauza revenirii la "prima dragoste"? Banii pentru investiţii, spune omul, fără a fi totuşi prea optimist: "Multe n-am reuşit să fac pentru că n-am avut sprijin. Să vedem de-acum. Raiul pe pământ nu va fi, oricum, nicăieri"...
"Mang mi-a dat!"
PSD-ist s-a făcut şi primarul din Dobreşti, Nicolae Neag, fost PDL-ist, şi din acelaşi motiv. "Am nevoie de bani pentru comună. De 6 ani n-am primit nimic de la CJ, anul trecut Ioan Mang mi-a dat", a explicat el, precizând că a mai fost membru PSD în urmă cu mai mulţi ani.
Al 12-lea edil "pesedizat" este Cornel Pîlea (Pietroasa), ales în 2012 pe lista PC, partid care rămâne fără nici un edil. În aceeaşi situaţie a ajuns şi PPDD, care îl avea la Popeşti pe Dorin Curtean. Pentru acesta, OG 55 a fost chiar mană cerească, el fiind suspendat din partid, astfel că a ales să fie independent, chiar dacă a fost curtat de PSD-işti. "Nu am vrut să fiu supus nimănui", a motivat Curtean.
După toate aceste mişcări de trupe, PNL rămâne partidul cu cei mai mulţi primari în Bihor, 33, urmat de PSD (27), UDMR (24) şi PDL, cu doar 16 edili.
Popa se execută
Traseişti se găsesc şi în Consiliul Judeţean, unde patru aleşi au fugit la PSD. Tonul l-a dat fostul PDL-ist Dorel Dume, urmat de PPDD-iştii Alina Popa şi Vasile Petruţ. Joia trecută, în ultima zi în care mai putea, şi-a depus documentele şi Florian Oros, care a părăsit PDL... de supărare! A vrut un loc la conducerea PDL Bihor, dar nu l-a primit, aşa că a plecat la PSD.
În aceste condiţii, din totalul de 33 de consilieri judeţeni, social-democraţii şi UDMR au acum majoritatea, cu 19 consilieri (12 PSD-PC şi 7 UDMR), în timp ce PNL are tot 9 consilieri judeţeni, iar PDL a rămas cu 5. Astfel, preşedintele liberal Cornel Popa riscă să devină un simplu executant al hotărârilor luate de vicepreşedinţii Ioan Mang şi Alexandru Kiss...
Trădare sau strategie?
PSD era aproape să preia majoritatea, împreună cu UDMR, şi în Consiliul Local Oradea, după ce fosta PDL-istă Adelina Coste a devenit social-democrată. În acel moment, atât aliaţii PSD-UDMR, cât şi cei din PNL-PDL aveau câte 12 consilieri. Balanţa a fost echilibrată de fostul PC-ist Teofil Filimon (foto), care a ales să devină independent, ca să poată să susţină proiectele primarului Ilie Bolojan.
Decizie surprinzătoare, dat fiind că Filimon este un apropiat al liderului PC Bihor, Traian Bodea, care l-a făcut director la firma sa Ghenau Trade, iar apoi l-a dus şi la Bucureşti, la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. Deşi a lăsat impresia că şi-a trădat "maestrul", Filimon garantează totuşi că este în relaţii bune cu Bodea şi ţine să sublinieze că a luat de unul singur decizia de a fi independent. Că e sau nu aşa, rămâne de văzut...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.