URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2017, 14:10

Tramvaiele second-hand Tatra din Berlin, prezentate publicului. Viceprimarul Mircea Mălan: "Vrem să mai cumpărăm 20" (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Primăriei şi ai OTL au prezentat, vineri, tramvaiele second-hand cumpărate din Berlin, vrând să arate că, deşi acestea sunt second-hand, au fost modernizate, arată şi funcţionează bine, fiind şi călduroase.

Încă 20 din Germania

OTL a achiziţionat recent, din Germania, 10 garnituri de tramvai Tatra KT4D fabricate în anii 1988 şi 1990 şi modernizate în 1996 şi 1998. Trei au fost deja duse în depoul OTL, cinci au ajuns la Oradea şi urmează să fie descărcate, iar ultimele două ajunseseră, vineri, în Ungaria şi erau în drum spre Oradea. Noile mijloace de transport în comun vor fi puse în circulaţie din ianuarie 2018. 

Într-o conferinţă de presă ce a început în depoul OTL şi a continuat în timpul unei plimbări până la capătul de linie din Nufărul cu un tramvai Tatra KT4D, viceprimarul Mircea Mălan a anunţat că municipalitatea plănuieşte să mai cumpere 20 de tramvaie second-hand pentru a reîmprospăta parcul OTL.

"Astfel de tramvaie încă mai circulă prin Berlin. Vrem să mai achiziţionăm încă 20 de astfel de tramvaie, tot din Berlin. De asemenea, încercăm pe fonduri transfrontaliere, pe axa de mobilitate, să achiziţionăm încă cel puţin 10 tramvaie noi, astfel încât OTL să dispună de o flotă de tramvaie de calitate", a spus Mălan.

Viceprimarul a explicat că municipalitatea şi societatea de transport în comun a oraşului au ales varianta achiziţionării unor tramvaie second-hand modernizate după ce iniţial se dorea modernizarea tramvaielor Tatra mai vechi din flota OTL, varianta aceasta dovedindu-se însă prea scumpă.

35.000 euro pe bucată

În cadrul întâlnirii cu presa, directorul OTL, Viorel Mircea Pop, a spus că, în ciuda unor informaţii vehiculate în spaţiul public, tramvaiele aduse din Berlin nu sunt nişte "hârburi", ci sunt tramvaie moderne. "Vreau să vă convingeţi şi dumneavoastră şi după aceea publicul călător de calitatea acestor tramvaie", a spus şeful societăţii.

O garnitură are 33 de locuri pe scaune şi 66 de locuri în picioare. Tramvaiele Tatra au costat câte 25.000 euro, plus câte 10.000 euro pentru transport, de tip agabaritic, din Germania până în Oradea, cu maşini de însoţire.

De asemenea, tramvaiele din Germania sunt economicoase. "Ele recuperează atât energia de frânare, într-un procent de până la 27%, dar şi consumul de energie electrică la aceste tramvaie este cu aproximativ 15% mai mic decât la tramvaiele pe care le avem", a spus Viorel Pop.

Tramvaie călduroase

Sistemele de încălzire sunt şi ele modernizate, ele fiind dispuse în lateralul fiecărui rând de scaune. Tramvaiele au butoane de deschidere a uşilor din exterior şi nu doar din cabina vatmanului, astfel că uşile se deschid doar dacă există pasageri care doresc să urce sau să coboare, nu automat, lucru care ajută la păstrarea căldurii din mijlocul de transport în comun. La ultimele uşi, există şi un buton pentru "mama şi copilul" pentru urcarea în tramvai cu cărucior.

În aceeaşi conferinţă, răspunzând întrebărilor ziariştilor, Mircea Mălan şi Viorel Pop au vorbit şi despre modificarea graficelor de circulaţie, care a intrat deja în vigoare. Astfel, în timpul săptămânii, intervalele de aşteptare au crescut, în medie, cu 2 minute (de la 6 la 8 minute), iar în weekenduri, în medie, cu câte 7 minute (de la 8 minute la 15 minute). Viceprimarul Mircea Mălan a explicat că, în special în weekend, frecvenţele apropiate nu se justificau faţă de numărul de pasageri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Sh a la Birtin!
Opriti birtineala liberala!Stop!Ajunge atotstiutorule!Acum ai prins virusul parcarilor supraetajate in centru fara numar..Stop nesimtirii si lacomiei!
Postat 25 Decembrie 2017, 06:33 de grigore
La cum arata...
Cred ca sunt din Berlinul de est contemporane cu caderea Zidului Berlinului.
Postat 23 Decembrie 2017, 10:41 de ionel82
Malane....
Malane, intreaba-l pe birtinez de ce a oprit aducerea a 20 sau 40 de bucati pe gratis acu 12 ani??????? El numai pe bani stie sa le aduca? Ia vezi si studiaza problema!
Postat 22 Decembrie 2017, 16:02 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON