URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iulie 2014, 21:11

Toxiinfecţiile alimentare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni.

Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară e determinată de salmonele. Izvorul principal de infecţie este reprezentat în special de păsări şi ouă (mai ales de raţă), porci, bovine, peşti şi crustacee, rozătoare, dar şi de omul bolnav sau cel în convalescenţă care încă elimină salmonele. Boala apare la ingerarea unui aliment contaminat cu salmonele, care se multiplică în intestin şi produc o inflamaţie locală, putând evolua până la şoc şi chiar deces. Cei mai expuşi sunt copiii, bătrânii şi cei cu imunitate scăzută. Debutul bolii e brusc, cu dureri abdominale, greţuri, uneori vărsături, dureri de cap, febră (1-3 zile) şi diaree frecventă. Bolnavul vindecat poate elimina salmonele între câteva zile şi 2-3 săptămâni, foarte rar câteva luni.

Toxiinfecţia stafilococică e determinată de enterotoxina stafilococică. Este rezistentă la căldură (30 de min. la 100 gr. C) şi poate fi ingerată cu alimente contaminate, de obicei sărate, produse lactate sau preparate cu lapte. Izvorul de infecţie este uman. Persoanele cu infecţii stafilococice ale pielii (panariţii, furuncule etc.) sau respiratorii, ori purtători sănătoşi de stafilococ (nazal, farinfian etc.) pot contamina alimentele prin contact direct, tuse, strănut. Mai rar boala se poate transmite direct prin ingerare de lapte infectat sau carne de la porcine sau ovine infectate. Simptomele sunt reprezentate de cefalee, greţuri, vărsături, crampe abdominale şi, mai rar, diaree şi febră moderată. Forma acută dureză câteva ore, iar vindecarea, 1-2 zile. În formele severe, vărsăturile sunt abundente şi numeroase, putând surveni starea de şoc.

ATENŢIE!

Salmonelozele sunt boli de circulaţie mondială, fiind favorizate de răspândirea largă a rezervorului animal. Transmiterea se face fie prin alimentele contaminate, fie de la om la om: în mediul familial sau în unele colectivităţi de copii. Depistarea purtătorilor umani de salmonele e obligatorie în zonele cu risc de contaminare, precum spitale, unităţile de alimentaţie publică, etc. Focarele epidemice din colectivităţi şi cele care depăşesc 5 cazuri se anunţă instituţiilor abilitate.

REŢINEŢI!

Tratamentul toxiinfecţiilor alimentare e individualizat, în funcţie de manifestările clinice şi etiologie, cazurile severe, copiii mici şi bolnavii cu afecţiuni cronice fiind internate în spitalele de boli infecţioase. E important repausul la pat în perioada acută, regimul bazat pe lichide iniţial, apoi diversificare treptată cu scopul de combatere a deshidratării. Antibioticele nu se utilizează în salmoneloze şi toxiinfecţiile stafilococice. Excepţie fac formele invazive de salmoneloze, cu tendinţă de diseminare la nou născuţi şi copii, vârstnici şi bolnavi cu boli asociate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON