URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Noiembrie 2020, 15:00

Totul despre testarea Covid în Bihor: Pentru că Ambulanţa e sufocată de apeluri, DSP Bihor explică cine, cum şi unde poate fi testat gratis

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia de Sănătate Publică Bihor aduce, în premieră, lămuriri complete despre procedura de prelevarea probelor biologice în vederea testării SARS-CoV-2 în judeţ, arătând cine poate fi testat gratuit prin Ambulanţă, care este suprasolicitată, precum şi prin centrele de recoltare din unităţile sanitare publice, de stat, şi private.

DSP cere bihorenilor să nu mai abuzeze prin apeluri la 112 pentru a chema Ambulanţa să le recolteze probe la domiciliu.

Prin 112 doar simptomaticii nedeplasabili

Reacția apare ca urmare a numărului mare de solicitări la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112, atât din partea pacienților, cât și din partea medicilor de familie, în vederea recoltării de probe pentru testarea Covid la domiciliu a unor persoane cu simptome diverse.

Concret, DSP precizează, printr-un comunicat dat publicităţii miercuri, că potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 807/2020, recoltarea probelor se face de către Serviciul de Ambulanță Județean numai în cazul persoanelor simptomatice aflate în carantină la domiciliu, al altor persoane simptomatice identificate de către personalul medical al SAJ, gravide simptomatice şi persoane incluse în Recomandările de prioritizare a testării pentru COVID-19, numai în cazul în care aceste persoane nu se pot deplasa la centrele de recoltare, excepție făcând persoanele pentru care recoltarea probelor se face de către DSP (în baza anchetelor epidemiologice) pentru contacţii simptomatici din focare și cazurile confirmate.

Priorităţi de testare

De asemenea, DSP informează că în conformitate cu metodologia Institutului Național de Sănătate Publică, există priorităţi de testare, pentru anumite categorii de persoane.

Este vorba despre:

1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar și auxiliar, conform definiţiei de caz; 

2. Contacți direcți simptomatici ai cazurilor confirmate; 

3. Pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant – 2 teste la 24 de ore interval; 

4. Echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se deplasează de la centrul de transplant în centrele de prelevare (la fiecare 2 săptămâni);

5. Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore inainte de internarea în spital; 

6. Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie:  -  Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore inainte de fiecare cura, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare; -   Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de radioterapie – înainte de prima ședință și apoi la 14 zile, până la terminarea curei;

7. Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/manoperei.

8. Pacienti hemodializaţi asimptomatici - de 2 ori pe luna; -  Pacienti hemodializati asimptomatici contacţi cu caz confirmat, 2 testări la 6-7 zile interval între ele; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați în sesiuni separate de restul pacienților;

9. Pacienți hemodializaţi simptomatici

10. Persoane instituționalizate asimptomatice – de 2 ori pe lună;

11. Personalul de îngrijire din centre rezidențiale – săptămânal; 

12. Gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice;  

13. Personal medico-sanitar si auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7-a zi de la ultimul contact posibil infectant (cu menţiunea că în perioada imediată contactului posibil infectant și până la primirea rezultatului de laborator, personalul medico-sanitar si auxiliar își va desfășura activitatea cu respectarea măsurilor de protecție standard).

Prin aplicarea conformă a legislației în vigoare privitoare la testarea COVID-19 de către medicii de familie și personalul SAJ vor putea fi efectuate testări într-o perioadă optimă doar la grupele populaționale de risc cuprinse în recomandările de prioritizare a testării și va fi diminuată transmiterea în comunitate a virusului.

Centre de recoltare în unităţi sanitare publice

DSP Bihor informează că în judeţ funcţionează următoarele centre de recoltare în vederea testării Covid:

Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, 

Spitalul Municipal ”Dr. Gavril Curteanu” Oradea,

Spitalul CF Oradea,

Spitalul Municipal ”Dr. Pop Mircea” Marghita,

Spitalul Orășenesc Aleșd,

Spitalul Municipal ”Ep. N. Popovici” Beiuș,

Spitalul Municipal Salonta.

Testarea PCR la cerere se efectuează contracost!

Centrele de recoltare din unitățile private și detaliile de contact ale acestora sunt următoarele:

DENUMIRE

LOCAȚIE

PROGRAM RECOLTARE

TELEFON

LABORATOR

PRET

REGINA MARIA

Oradea

Str. Nicolae Jiga nr. 18-20

Str. Transilvaniei nr. 2

Str. Onisifor Ghibu nr. 1

 

8 -16

8 – 11

8 – 11

Prezentare directă

 

sau

Programare prin call center 021/9266

Laborator

Regina Maria

Oradea

390 lei

Beius

Calea Bihorului nr 14-16

8 - 11

BIOCLINICA

Str. Nicolae Bolcaș nr. 8 (Bloc Prima Residence Bolcaș)

12 – 14

L - J

0726/336518

Programare

Bioclinica Timișoara

350 lei

CLINICA SANTE

Punct de lucru

Str. Louis Pasteur nr. 1, bloc M1

11 - 13

Luni

Miercuri

Vineri

0359/179543

Programare

Sante București

350 lei

MEDLIFE

Punct de recoltare

Str. Republicii nr. 30

7 – 11

L - V

0749/217553

Spitalul Municipal

”Dr. Gavril Curteanu” Oradea

 

Resident Laboratory

 

Medlife Timișoara

340 lei

Salonta

Str. Toldi Miklos nr. 5

7 – 11

L - V

0735/300981

Beiuș

Str. Romană nr. 10

7 – 11

L - V

0743/229848

CLINICA EUCLID

Punct de recoltare

B-dul. Dacia nr. 49

Bl AN 50

8 – 13

L - V

0259/434141

Resident Laboratory

 

295 lei

MEDICRIS

Str. Mihai Viteazul nr. 12

7 – 8

L - V

0259/479897

Resident Laboratory

 

300 lei

BIOINVEST

Str. Episcop Roman Ciorogariu 62

11 – 13

L - V

0259/412295

Resident Laboratory

 

295 lei

MEDICIS

B-dul. Dimitrie Cantemir nr. 78

7.30 – 12

L - V

0745/393290

Programare

Sc Technomed Group SRL Arad

230 lei

SYNEVO

B-dul. Magheru, nr.8,

Bl. M8, parter

12 - 13.30

L - V

0259-231952

Synevo Chiajna

jud. Ilfov

285 lei

B-dul. Decebal nr.22,

Bl. C104/b

7 – 13.30

L - V

0741-245809

SPITALUL PELICAN (MEDICOVER)

Str. Corneliu Coposu

14A – 14B

11 – 13

 

Programare prin call center

0259/444444

 

230 lei (în limba română)

250 lei (în limba engleză)

Persoanele din județul Bihor care nu sunt în categoriile menționate la prioritățile de testare stabilite și menționate mai sus sunt rugate „să nu abuzeze de recoltările efectuate gratuit prin Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112 și să se adreseze la centrele de recoltare pentru testarea Covid, publice sau private, existente în județul Bihor”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
hotii din oras - escroci cu halate albe
am facut testul covid pe aeroportul din Viena, a costat 45 euro. La Oradea de ce ajunge la 390 lei? uite hotii pe timpuri grele, evitati-i acum si pe viitor, daca puteti!
Postat 04 Noiembrie 2020, 21:23 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON