URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
18 Iunie 2019, 15:17

Totu-i rezolvat, doar maşini le mai trebuie: Consiliul Judeţean Bihor vrea mai multe autoturisme pentru instituţiile subordonate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sub un titlu aparent inofensiv şi adormitor - „Proiect de Hotărâre privind aprobarea numărului de autoturisme necesar desfăşurării activităţii specifice Unităţii Administrativ - Teritoriale Judeţul Bihor, instituţiilor publice din subordinea Consiliului Judeţean, întreprinderilor publice înfiinţate de UAT Judeţul Bihor sau la care acesta deţine acţiuni sau participaţii majoritare” - şefii Consiliului Judeţean Bihor au încercat, marţi, să obţină aprobarea consilierilor pentru a cumpăra 14 autoturisme, pe lângă cele 71 pe care deja entităţile menţionate le deţin, fără a mai pune la socoteală şi „autoutilitarele”, denumirea sub care s-a dotat în ultimii ani cu o mulţime de SUV-uri şi limuzine.

Conform proiectului, „Consiliul Judeţean a solicitat acestor entităţi comunicarea următoarelor informaţii: numărul de autoturisme pe care le deţin în parcul auto propriu al unităţii, numărul de autoturisme pe care intenţionează să le achiziţioneze în perioada imediat următoare”, primind răspunsuri potrivit cărora ar mai fi „necesare” încă 14 autoturisme.

De ce? A crescut activitatea?

Liderul grupului PNL din CJ, Ionel Avrigeanu, a criticat felul în care, practic, şefii judeţului vor să cheltuie bani pentru noi maşini, fără a prezenta vreun raport din care să reiasă necesitatea reală a achiziţiilor.

„În proiect ni se spune numai care este legislaţia pentru achiziţia de maşini şi aflăm că parcul auto are 71 de autoturisme, fără SUV-uri, iar CJ propune achiţia a încă 14 autoturisme, deci încă 20%, fără a ni se spune ce volum de activitate a crescut cu 20% aşa încât să justifice achiziţia”, a spus Avrigeanu, dând apoi şi nişte exemple: „Şcoala de Arte Francisc Hubic are un autoturism şi mai cere unul, Revista Varad (n.r. – publicaţie declarată „de cultură”, în limba maghiară), cu 7 angajaţi, cere un autoturism, deşi nu ştiu de ce nu cere Revista Familia, cu 9 angajaţi...”.

În context, Avrigeanu a criticat apetitul şefilor CJ şi ai instituţiilor subordonate pentru achiziţia de maşini, spunând că „toate instituţiile au autoturisme şi oriunde te duci prin centrul oraşului e plin de maşini BH-CJB”, adăugând că dorinţa de achiziţie a noi autoturisme va majora exponenţial cheltuielile de personal (pentru plata şoferilor) şi a altora (pentru carburanţi, piese de schimb, consumabile, service).

De asemenea, Avrigeanu a atenţionat că „nu ni se spune ce fel de maşini se doresc, căci nu e totuna să iei un Logan sau o maşină de 20.000 euro”.

Justificările lui Pasztor

Fără a răspunde la cea mai importantă întrebare formulată de liderul grupului PNL, preşedintele CJ Pasztor Sandor a încercat să prezinte planul de achiziţii auto ca pe o necesitate obiectivă şi a afirmat, ca şi cum asta ar fi o problemă, că „din 2016 noi numai trei maşini am achiziţionat”, adică cele trei limuzine Skoda pentru sine şi pentru cei doi vicepreşedinţi, Ioan Mang şi Traian Bodea.

În schimb, Pasztor a deplâns vechimea unor maşini pe care le au la dispoziţie unele instituţii subordonate, dând exemplul Şcolii Francisc Hubic, care are doar un Cielo „vechi de 20 de ani”, dar are activitate şi la Beiuş, şi la Marghita, „şi nu se pot deplasa (n.r. - angajaţii) cu bicicleta până la Beiuş şi Marghita”.

De asemenea, fără a putea preciza ce mărci şi modele de maşini are de gând să achiziţioneze, Pasztor a spus că prin lege nu se pot cheltui mai mult de 18.000 euro pentru un autoturism.

În final, în condiţiile în care conform legii era necesar un vot de două treimi al consilierilor pentru a fi aprobat, proiectul a fost „trântit” prin voturile consilierilor PNL, întrunind doar 18 sufragii favorabile, din partea reprezentanţilor UDMR, PSD şi ALDE.

Între instituţiile CJ care au mai cerut maşini se numără Teatrul Szigligeti (care deţine două autoturisme, dar mai vrea încă unul), Teatrul Regina Maria (idem), Muzeul Ţării Crişurilor (la fel), în timp ce alte instituţii au un parc mai mult decât arhisuficient: Aeroportul are 5 autoturisme, Direcţia de Dezvoltare Implementare Proiecte are 3, Direcţia Social-Comunitară are unul, Biblioteca Judeţeană deţine 2 etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5844 RON
  • 1 EUR = 4.9672 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON