URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 21 APRILIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E lungă şi tristă povestea cu dealul Ciuperca. Un proiect prost, o implementare superficială şi consecinţele nu au întârziat să apară. Sigur, constructorul se va apăra dând vina pe proiectant, iar acesta pe executant. Dar orice inginer cu puţină experienţă şi-ar fi dat seama că e riscant să pui în operă o lucrare cu studiul geo făcut pe genunchi, în birou.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce la Bucureşti pluseriştii înfuriaţi de mazilirea Arhanghelului Vlăduţ ameninţă cu ieşirea de la guvernare şi sunt iluminaţi de revelaţia că Ludovic Orban, până mai ieri personificarea "Ciumei galbene", este de fapt "partener de nădejde", nu ca rockerul Cîţu, cel degrabă vărsător de sânge de om nou nevinovat, în Oradea cele două formaţiuni îşi pregătesc în pace şi armonie, împreună cu UDMR, împărţirea instituţiilor deconcentrate din judeţ.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Când l-au numit la Sănătate a doua oară, Vlăduţ a fost asemenea unui ginerică intrat într-o familie mafiotă supraprotectivă cu tânăra mireasă, familie care deţine controlul total asupra vieţii tânărului cuplu, inclusiv asupra aspectelor intime dintre cei doi tineri însurăţei. Doar că în cazul acesta, Sănătatea nu e tinerică deloc, e mai degrabă o hoaşcă rămasă nemăritată până la adânci bătrâneţi, care a uitat vremurile în care era tânără şi frumoasă, şi căreia îi place acum doar să se lase mulsă pervers şi să consume tineri imberbi cu carnea rozulie şi fragedă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Considerați că după vacanța de Paști ar trebui reluate cursurile în şcoli, cu prezență fizică?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, nicio persoană nu va putea fi încarcerată până la motivarea hotărârii definitive de condamnare, indiferent dacă vorbim de o decizie în ultim grad de jurisdicţie sau de o sentinţă de primă instanţă neatacată. Ca atare, în viitorul imediat apropiat, nicio sentinţă penală nu va putea fi pronunţată înainte de a fi motivată...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Campania de vaccinare gratuită a fetiţelor din clasa a IV-a reprezintă o şansă reală de prevenţie a cancerului de col uterin, boală a cărei mortalitate ne situează pe primul loc în Europa. Din păcate, politizarea şi informarea defectuoasă privind beneficiile acestei campanii, care s-a dorit a fi onestă şi benefică pentru sănătate, a determinat refuzarea vaccinării de către mulţi, mult prea mulţi părinţi, în necunoştinţă de cauză...
01 Iulie 2020, 07:56

Toţi contra Bolojan: Ce candidaţi vor să lanseze partidele în cursa pentru Primăria Oradea şi CJ Bihor

Toţi contra Bolojan: Ce candidaţi vor să lanseze partidele în cursa pentru Primăria Oradea şi CJ Bihor VETERAN. Aflat în pragul candidaturii la al patrulea mandat de primar al Oradiei, Ilie Bolojan (foto) a fost mereu reales cu un scor peste cel precedent. De văzut, de data asta, dacă va mai avea 70% din susţinerea orădenilor, ca în 2016, peste 60%, ca în 2012, ori peste 50%, precum în 2008
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În toiul pandemiei s-au "izolat", dar odată cu relaxarea politicienii şi-au amintit că în toamnă expiră mandatele actualilor aleşi locali, prelungite de Covid, şi că au un nou examen electoral. Guvernul a propus alegeri locale pentru 27 septembrie, urmând ca Parlamentul să aprobe data.

În Bihor partidele şi-au stabilit deja candidaţii şi, deşi majoritatea nu vor încă să-i anunţe, BIHOREANUL a aflat pe cine vor scoate la înaintare şi pe ce se bazează. Campania va fi acerbă, fiindcă toţi au luat la ţintă PNL, chiar dacă, matematic, pot fi la butoane în următorii 4 ani doar în coaliţie cu... liberalii.  

"Locomotiva" Bolojan

La 4 ani după ce ezita să mai candideze la Oradea, liberalul Ilie Bolojan o va face din nou, deşi nici el şi nici partidul nu au anunţat oficial. În toamnă se vehicula că pleacă să "facă ordine" la Judeţ, dar planul a fost abandonat pentru că altfel PNL ar fi strâns mai puţine mandate în Consiliul Local, cel de care depinde, de fapt, luarea deciziilor importante. E aproape sigur că Bolojan va continua la Primărie, exact pentru a securiza majoritatea în deliberativul municipal.

La şefia CJ liberalii au trei variante, toate câştigătoare fiindcă alegerea preşedintelui va fi uninominală, ca în 2012 şi 2008, iar în aceste condiţii PNL, ca atunci, e favorit. O variantă de candidat este economistul Călin Gal, consilier judeţean şi critic constant al "binomului" Pásztor-Mang în ultimii 4 ani. De câteva luni, însă, PNL analizează şi alte două posibilităţi: Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, plus prefectul Dumitru Ţiplea, ambii remarcaţi în pandemie şi eficienţi în general, decizia urmând să fie anunţată în a doua jumătate a lunii iulie. 

PNL Bihor a stabilit candidaţii şi pentru principalele oraşe şi comune, cu excepţia Aleşdului, unde edilul în funcţie, Ioan Todoca, "stă bine" în sondaje, dar tocmai ce a fost dovedit că înainte de 1989 şi-a turnat la Securitate un coleg care voia să fugă din ţară.

Obiectiv: #rezist

Liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, afirmă că obiectivul este "să ne apropiem de 50%" atât la Consiliul Judeţean, cât şi la Consiliul Local Oradea, "o chestiune necesară pentru că, dacă vrei să faci ceva, ai nevoie de majoritate în consilii". 

La CJ, liberalii vor să-şi conserve cele 17 mandate deţinute în prezent, iar pentru asta încearcă să păstreze primăriile obţinute în 2016 (46 la număr) şi să câştige altele importante (de pildă Sânmartin), în ideea că rezultatul la primării influenţează votul politic pentru "parlamentul" judeţean. "Vor candida oameni respectaţi în comunităţi", promite Bolojan, adăugând că aceştia vor veni cu proiecte concrete. "Vom propune lucruri absolut normale, care asigură dezvoltarea: îmbunătăţirea infrastructurii de transport, de apă şi canalizare, a celei sanitare şi de educaţie, precum şi atragerea de investiţii pentru locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite".

Cu "profesionişti"

Cel mai sigur pe sine se arată PSD Bihor, aflat în rebranduire. Cu tot prostul renume datorat epocii Dragnea, preşedintele Ioan Mang afirmă că pesediştii vor să câştige atât Primăria Oradea, cât şi CJ Bihor, aşa că "lucrăm deja la afişe şi la alt fundal, cu alte culori şi însemne, nu vom mai avea culorile roşu şi albastru în campania următoare".

Pentru Primărie partidul a decis, încă înainte de pandemie, să candideze fostul eurodeputat Emilian Pavel, iar pentru şefia CJ Mang însuşi. "Pentru Consiliul Local Oradea nu s-a stabilit obiectivul în număr de mandate, dar vom avea o listă cu profesionişti, aproape total schimbată faţă de cea de acum. Şi la CJ vor fi nume noi, vrem 11-12 mandate", spune preşedintele PSD Bihor, partid care în prezent deţine 9 mandate. 

Organizaţia a stabilit candidaţii şi în 70% dintre oraşe şi comune, având dificultăţi doar în nordul judeţului, cu populaţie preponderent maghiară.

Au ales moderaţia

Alianţa USR-PLUS are ambiţia unui rezultat cât mai bun în prima confruntare locală, vrând să egaleze performanţa de la europarlamentarele de anul trecut (20% în Oradea, 13% în judeţ), pentru a obţine 4-5 mandate atât în Consiliul Municipal, cât şi în CJ. 

Deşi "au fost stabiliţi intern", preşedintele USR, Silviu Dehelean, a refuzat să dezvăluie candidaţii la Primărie şi la şefia Judeţului, dar BIHOREANUL a aflat cine vor fi. După ce iniţial a fost intens promovată ca pretendentă la funcţia de primar, Delia Ungur, fostă directoare la Parcurile Industriale, devenită o acerbă critică a lui Ilie Bolojan, alianţa a preferat o variantă mult mai credibilă, în persoana Ioanei Mihăilă, preşedinta PLUS Bihor, medic de profesie. Fiind o persoană echilibrată, e varianta fezabilă pentru o coaliţie cu PNL după scrutin, aşa încât alianţa să obţină un fotoliu de viceprimar. 

La Judeţ, USR-PLUS merge tot pe mâna unei doamne, Simona Bişboacă, antreprenor, considerată şi ea posibil vicepreşedinte de CJ într-o majoritate cu liberalii.

În criză

Prin preşedintele executiv Szabó Ődőn, UDMR Bihor şi-a ţinut la secret candidaţii la principalele demnităţi locale până vinerea trecută, când pentru validarea lor a fost convocat Consiliul Reprezentanţilor Unionali. Cele două nume erau, însă, dinainte stabilite. 

La Primăria Oradea, unde în ultimii 4 ani a stat fără "tradiţionalul" post de viceprimar fiindcă în 2016 a preferat alianţa cu PSD, care i-a oferit fotoliul de preşedinte al CJ, UDMR n-a avut altă soluţie decât "învierea" senatorului Cseke Attila, perdant în 2012 după o campanie ridicolă, în care singurul "proiect" a fost să împartă alegătorilor vitamina C. 

La Judeţ, UDMR stă şi mai rău. Cu un Pásztor Sándor compromis după dezvăluirile BIHOREANULUI privindu-i faptele cu iz de corupţie, averile nejustificate şi indiferenţa până şi faţă de etnicii maghiari, ziarul prinzându-l şi în plină pandemie la pescuit cu o maşină destinată sistemului sanitar, UDMR îl aruncă în cursă pe managerul public al CJ, Szabó József, fost consilier local în Oradea, apropiat de-al lui Szabó Ődőn. Lui Pásztor i s-a oferit ocazia să anunţe că nu-şi mai dorea un nou mandat.

În online

În condiţiile pandemiei, politicienii nu mai pot face mitinguri electorale, dar speră să păstreze contactul direct cu oamenii, "în teren", cu respectarea măsurilor de protecţie. "Vom purta măşti, dar vom ajunge la oameni, din casă în casă. Chiar şi acum avem întâlniri cu candidaţii şi simpatizanţii", afirmă preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. 

"Vom merge şi în judeţ, să ne reactivăm reţelele locale", spune şi liderul USR, Silviu Dehelean, conştient, însă, că bătăliile se mută pe internet. Fapt care liberalilor nu pare să le fie favorabil, dar nu-şi pierd optimismul. "În online e mai greu să te lupţi cu fake-news, cu bârfe, dar vom comunica decent, ca până acum. Eu cred că, totuşi, realitatea bate filmul, fie şi pe internet", spune Ilie Bolojan. Cât despre UDMR, cum preşedintele Cseke Attila comunică rar pe Facebook, iar preşedintele executiv Szabó Ődőn nici nu are cont, va miza, ca până acum, pe contactul direct cu alegătorii. 

Cu ce rezultate rămâne de văzut, dar cert e că matematic niciunul dintre challengeri nu pot constitui o majoritate fără PNL, depozitarul celor mai multe mandate atât la Primărie şi Consiliul Local Oradea, cât şi la Consiliul Judeţean Bihor. Fiind toate formaţiuni de dreapta, cea mai firească alianţă ar fi cea cu USR-PLUS, al cărei lider, Silviu Dehelean, subliniază clar că "inamicul e PSD". Şi până la urmă nu doar cea mai logică, dar şi cea mai uşor de făcut...


LIGA A DOUA
"Juniori" de două soiuri

Şi partidele mici se pregătesc pentru alegeri, fie ele vechi ori noi. Coordonatorul Pro România Bihor, Octavian Bara, susţine că în competiţia pentru şefia CJ filiala va fi reprezentată de Traian Bodea, formal încă membru ALDE, iar la Primăria Oradea de fostul preşedinte al Federaţiei Patronilor Bihor, Dinu Meşter, ori de coordonatorul organizaţiei municipale, Daniel Pop. "Şi în Oradea, şi la CJ ţintim 2-3 mandate", zice Bara. 

Şi PMP Bihor are ca obiectiv atingerea pragului electoral, dar preşedintele Andrei Amariţei afirmă că deocamdată nu au fost stabiliţi candidaţii. Aceeaşi ţintă o are şi PPMT Bihor, formaţiune din partea căreia candidatul la Primăria Oradea va fi Zatyko Gyula, iar la CJ Bihor Szilagyi Zsolt.

În premieră, se va arunca în luptă şi Partidul Oamenilor Liberi, coordonat în Bihor de fostul jurnalist Mircea Jacan. El va candida la CL Oradea şi promite ca reprezentanţii POL să nu se coalizeze cu ai niciunui alt partid, pentru a-şi păstra independenţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Silver_Cat
Părerea ta nu contează în Oradea
Postat 02 Iulie 2020, 03:09 de Sandu2100
Alegere
Daca ar fi sa candideze paranoicul chelios si un caine puricos, eu aleg cainele puricos. Cainele nu ia spaga, nu-si angajeaza sotia si neamurile in institutiile din subordine, nu demoleaza casele oamenilor si cel mai important : iubeste oamenii.
Postat 02 Iulie 2020, 00:37 de Silver_Cat
excalibur
ORADEA sa trezit din 2008. Mergem inainte
Postat 01 Iulie 2020, 19:14 de Sandu2100
Encore une fois...
Incontestabile calitatile administrative ale actualului.Chiar ar putea fi un model de urmat.Sunt unii care au studiat civilizatiile de-a lungul istoriei si au constatat ca se respecta un pattern:ascensiune,apogeu,declin.Noi,cu primarul galactic,am depasit apogeul.Omul a devenit victima propriului succes,cu un ego periculos,derapat cert intr-un embrion de dictatura,in (de)plina dezvoltare."Toti contra bolojan" este materializarea instinctului de conservare,de salvgardare,un feeling pe care unii il au mai mult sau mai putin,ca lucrurile vor evolua spre rau.Un rau la nivel de individ,la nivel colectiv,proiectia la scara metropolitana a viitoarei "new world worder",pe cale sa se instaureze.Oradea,trezeste-te...
Postat 01 Iulie 2020, 17:40 de excalibur
...
Îngrijorătoare intoleranța la alte opinii, dezvoltarea cu orice preț, lipsa de transparență. Opoziția este divizată, bazată pe critică, nu pe soluții. Va câștiga, se mulează pe electoratul mediocru.
Postat 01 Iulie 2020, 16:28 de oradeaveche
Primul tur!!
Bolojan, cel mai bun primar din Romania va castiga din primul tur!! Va fi si cu votul meu, eu care nu votez din principiu!! Mult succes DOMNULE PRIMAR BOLOJAN!!! Hai sa le dam peste boturile baloase tuturor detractorilor DVS.!!! Je suis BIRTINEZ!!!
Postat 01 Iulie 2020, 16:06 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0872 RON
  • 1 EUR = 4.9279 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON