URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2020, 17:49

Tot mai cald: Temperatura medie din Bihor a crescut cu 2,79 grade în ultimii 60 de ani

Tot mai cald: Temperatura medie din Bihor a crescut cu 2,79 grade în ultimii 60 de ani sursa: mindcraftstories.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimele şase decenii, Bihorul s-a încălzit cu aproape trei grade Celsius. O analiză făcută de site-ul Mindcraft Stories şi care se bazează pe datele istorice ale Agenţiei Naţionale de Meteorologie arată că, între anii 1961 şi 2019, temperatura medie anuală a Bihorului a crescut cu 2,79 grade Celsius.

Judeţul este peste media naţională de creştere, de 2,4 grade Celsius, în aceeaşi perioadă.

Localităţile din ţara noastră în care temperatura a crescut cel mai mult în ultimii 60 de ani sunt Bistriţa, unde temperatura a crescut cu 3,47 grade C. La polul opus, cea mai mică creştere a temperaturii înregistrată a fost la staţia meteorologică din Bucureşti – Băneasa, unde temperatura a crescut cu 1,53 grade C în ultimii 60 de ani.

Un raport publicat de Agenţia Europeană de Mediu în decembrie 2019, care analizează impactul încălzirii globale în Europa, explică faptul că "Europa se confruntă cu provocări de mediu de o amploare şi o urgenţă fără precedent", printre ele numărându-se în special declinul biodiversităţii, modul în care se utilizează resursele şi impactul pe care îl au schimbările climatice asupra sănătăţii. 

Conform Comisiei Europene, cel mai important factor care determină schimbarea climatică şi încălzirea globală este creşterea cantităţii de gaze cu efect de seră emise de activităţile umane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Limba română este greu :)
"Temperatura medie din Bihor au crescut..." ??!! Doamna Marinescu, 4, stați jos, ne revedem în toamnă!
Postat 16 Septembrie 2020, 08:14 de napoleon
Inca un pic si se rezolva!
Un neica-nimeni care conduce Oradea de 12 ani a gasit solutia: a taiat arborii maturi si a turnat beton/asfalt. Ici, colo, s-au sadit puieti, dar nu i-a udat nimeni si s-au uscat. Anul urmator ciclul s-a reluat, alti bani aruncati. De sadit zic. Acum daca l-o alege populimea sef la judet, ce va face, va taia padurile si va asfalta/betona?
Postat 16 Septembrie 2020, 05:35 de pinonel
Nimic nou sub soare
Acum 40 de ani erau niste secete in Oradea incat era un praf pe strazi de cativa cm. Dar erau niste sisteme de irigatii pe campuri de zeci de km.
Postat 15 Septembrie 2020, 18:34 de scorilo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON