URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Martie 2020, 17:50

Toate persoanele aflate în autoizolare în Bihor au fost verificate. Încep să curgă amenzile pentru cei care nu au fost găsiți acasă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înmulţirea infectărilor cu coronavirus pe teritoriul României a determinat autorităţile din judeţul Bihor să înăsprească măsurile pe care le iau pentru a evita răspândirea îmbolnăvirilor. Concret, sâmbătă şi duminică, au fost verificate toate persoanele care aveau obligaţia de a sta izolate la domiciliu, iar în urma controlului se emit amenzi.

Până vineri, 13 martie, când în judeţul Bihor a fost confirmată o primă persoană infectată cu coronavirus, verificarea persoanelor obligate să stea în izolare la domiciliu era făcută prin sondaj, de către echipaje mixte ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi Direcţiei de Sănătate Publică, însă sâmbătă şi duminică s-a trecut la verificarea generalizată, a tuturor acestor persoane.

"În judeţul Bihor au fost în izolare 297 persoane şi au fost verificate toate. În Oradea, de exemplu, trebuia să fie în izolare la domiciliu 86 persoane, din care una nu a fost găsită la adresă. La Marghita, 17 persoane trebuia să stea acasă, dar două nu au fost găsite. La Aleşd, au fost găsite acasă toate cele 17 persoane, la Beiuş toate cele 19 persoane", a declarat o sursă a BIHOREANULUI.

Potrivit acesteia, există şi bihoreni veniţi din ţări puternic afectate care stau în izolare în mediul rural. "Practic, aproape nu există zonă în judeţ unde să nu avem în izolare oameni veniţi din Vestul Europei sau din alte ţări din lume", a explicat sursa BIHOREANULUI.

Toate cele trei persoane care nu au fost găsite acasă vor fi amendate. "Deoarece personalul DSP nu este foarte numeros, dar Poliţia are structuri până la nivel de comună, în mediul rural controalele au fost făcute de poliţişti, fără reprezentanţi ai DSP. Agenţii au întocmit procese-verbale de constatare, pe care le-au transmis DSP, iar DSP întocmeşte procesele-verbale de amendă", a mai spus sursa BIHOREANULUI.

Pedepsirea contravenţională a persoanelor care aveau obligaţia izolării la domiciliu este prevăzută de articolul 34 din HG 857/2011, conform căreia se sancţionează cu amendă între 10.000 şi 20.000 lei "neizolarea bolnavilor de boli transmisibile cu internare obligatorie şi neinstituirea măsurilor de prevenire şi combatere a extinderii procesului epidemiologic", "nerespectarea de către persoane fizice, suspecţi şi convalescenţi de boli transmisibile, contacţi şi purtători sănătoşi de germeni patogeni a măsurilor prevăzute de normele în vigoare, în scopul prevenirii şi combaterii bolilor transmisibile" şi "nerespectarea instrucţiunilor Ministerului Sănătăţii privind imunizările obligatorii, măsurile de luptă în focar, izolarea bolnavilor cu boli transmisibile şi eliberarea avizului epidemiologic".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vine politia...
Solutia salvatoare pentru pandemie vine de la cea mai titrata institutie bugetara,sub forma de amenzi si dosare penale.
Postat 16 Martie 2020, 20:14 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON