URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2018, 11:16

Ţiriac se întoarce la Balc: După ce în decembrie au împuşcat cerbi în Caraş-Severin, amicii mogulului vin în Bihor după mistreţi

Ţiriac se întoarce la Balc: După ce în decembrie au împuşcat cerbi în Caraş-Severin, amicii mogulului vin în Bihor după mistreţi (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în ultimii doi ani miliardarul Ion Ţiriac şi-a amenajat un alt domeniu de vânătoare, în satul Ersig, comuna Varmeş, judeţul Caraş-Severin, unde acesta şi influenţii săi prieteni din politică şi afaceri au şi mers luna trecută să doboare cerbi, magnatul revine săptămâna aceasta şi în Bihor, unde continuă să folosească fostul domeniu de vânătoare al lui Nicolae Ceauşescu de la Balc, "specializat" în mistreţi.

"Am fost informaţi oficial că joi şi vineri vor avea loc două partide de vânătoare organizate de asociaţia domnului Ţiriac", a declarat marţi BIHOREANULUI dr. Remus Moţoc, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor.

Numele invitaţilor lui Ţiriac din acest an este necunoscut, la fel ca numărul acestora. Anii trecuţi, însă, între vânătorii de la Balc au fost mai mulţi bogătaşi cu statut de oameni de afaceri, precum Wolfgang Porsche ori Klaus Mangold (fostul preşedinte al grupului Daimler-Chrysler), Franz Rauch (industriaş al sucurilor) ori Wolfgang Bernhard (preşedintele Consiliului de Administraţie al Volkswagen) şi politicieni (începând cu fostul premier Adrian Năstase).

Anul trecut, presa centrală anunţa că Ion Ţiriac a renunţat la domeniul de la Balc din cauza costurilor mari, dar Ministerul Agriculturii a iniţiat o procedură de atribuire directă a fondului cinegetic în urma căreia fostul tenisman ar fi păstrat o suprafaţă de 1.157 hectare a fondului cinegetic, adică "ţarcul" împrejmuit în care sunt crescuţi mistreţii pentru "recoltare".

Dacă în primii ani de după sosirea la Balc a lui Ţiriac se spunea că vânătoarea de mistreţi va impulsiona investiţiile în zonă ale prietenilor acestuia, de-a lungul timpului singurul folos a rămas că – o dată pe an – un grup de localnici este plătit ca gonaci, pentru a împinge animalele în bătaia puştilor.

Pe de altă parte, de mai multe ori reprezentanţii unor asociaţii pentru protecţia animalelor au protestat faţă de "masacrele de la Balc", cerându-i lui Ţiriac oprirea acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON