URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2019, 13:52

Ţipete la Consiliul Judeţean Bihor! Criticat pentru "dezastrul" de la Aeroport, vicele Ioan Mang a urlat la consilierii liberali: "Câţi aţi zburat cu Ryanair?"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima reuniune a Consiliului Judeţean Bihor după alegerile europene, câştigate de opoziţie, coaliţia majoritară din conducerea judeţului s-a dovedit la fel de unită ca până acum, între UDMR, PSD şi ALDE neapărând nicio fisură.

La fel, cei de la putere nu şi-au schimbat nici conduita, la un moment dat vicepreşedintele Ioan Mang ţipând minute bune către consilierii PNL.

Evaluare UDMR-PSD

După ce au îndeplinit formalitatea de a respinge, din nou, validarea celui de-al 17-lea consilier judeţean PNL în persoana doctoriţei Carmen Pantiş în locul lui Dacian Foncea, retras anul trecut pentru a exercita conducerea Spitalului Municipal din Oradea, aleşii bihorenilor au intrat în polemici încă din primele minute ale reuniunii de joi.

Al doilea punct de pe ordinea de zi era un proiect de hotărâre pentru constituirea unei comisii de evaluare a performanţelor Regiei Autonome Aeroportul Oradea, formată din managerul public Victor Papp (PSD), administratorul public Szabo Jozsef (UDMR), directoarea economică Gabriela Plugar şi un funcţionar de la Serviciul Monitorizare a Instituţiilor Subordonate CJ, Rittinger Iosif (UDMR).

Întrucât în aprilie propunerea PNL de constituire a unei comisii de analiză a activităţii membrilor Consiliului de Administraţie al Aeroportului, dominat tot de UDMR, a fost respinsă, liberalii au criticat "consecvenţa" coaliţiei UDMR-PSD-ALDE, cerând ca din noua comisie să facă parte reprezentanţi ai tuturor celor patru partide reprezentate în CJ. Ceea ce nu s-a putut, a explicat secretarul judeţului, Carmen Soltănel, deoarece noua comisie este una de evaluare, nu de "anchetă".

Mang: Câţi aţi zburat cu Ryanair?

"Cu excepţia doamnei Plugar, care are competenţă pe buget, dl. Papp şi dl. Szabo nu au nicio legătură cu Aeroportul în afara faptului că au zburat de pe Aeroport. Puteau fi cooptaţi specialişti, acolo e un dezastru", a reclamat liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu.

"Mă îndoiesc că există cineva cu mai multă expertiză în management decât dl. Papp, care a fost instruit în străinătate. Eu nu văd unde-i catastrofa. Nu poţi să aduci pe nimeni să zboare la Oradea dacă nu există cerere", i-a răspuns Mang, care a dat vina pe fosta administraţie liberală, fiindcă n-a asigurat mai devreme curse internaţionale la Oradea.

Totodată, PSD-istul a afirmat că "vom împărţi celulele împreună dacă plătim de la Consiliul Judeţean cursele goale", respingând astfel, indirect, varianta municipalităţii orădene de subvenţionare puternică a unor curse externe noi, şi le-a imputat liberalilor inclusiv faptul că Ryanair ar fi părăsit Oradea şi din cauza lor. "Câţi dintre consilierii liberali au zburat cu Ryanair?", a ţipat Ioan Mang (foto).

Pasztor: E dezastru sau e catastrofă?

Netulburaţi de criticile opoziţiei, cei de la putere şi-au votat fără probleme comisia de evaluare, iar apoi au aprobat şi bugetul de venituri şi cheltuieli al Aeroportului pe anul 2019, chiar dacă acesta include o "compensaţie" de aproape 2 milioane euro din partea CJ la un număr estimat de numai 45.000 de călători.

Avrigeanu a sesizat că pe acest an Aeroportul şi-a estimat venituri de doar 4 milioane lei, din taxarea singurelor curse rămase, cele operate de Tarom spre Bucureşti, plus taxe de parcare şi de închiriere a unor spaţii, iar CJ va contribui cu 9,4 milioane lei la susţinerea cheltuielilor, cel mai grav fiind că în buget sunt incluse şi indemnizaţii de peste 300.000 lei pentru membrii Consiliului de Administraţie, adică o sumă de 3.600 lei lunar.

"Asta înseamnă că ne batem joc de banul public, în timp ce activitatea a fost catastrofală noi dăm atâţia bani pentru membrii Consiliului de Administraţie. În ritmul ăsta o să mai zboare numai berzele de pe Aeroportul din Oradea", a spus Avrigeanu.

Replica i-a dat-o Pasztor, care, vrând să se arate ironic, l-a atenţionat pe liberal: "Mai înainte nu catastrofal aţi spus, ci dezastruos!". Ca şi cum n-ar fi tot aia... Tot Pasztor a explicat apoi că din cei 3.600 lei prevăzuţi în buget, membrii Consiliului de Administraţie vor primi efectiv doar 1.400 lei, diferenţa urmând s-o încaseze numai dacă îşi ating criteriile de performanţă.

Câte berze?

În final, deşi liberalii au insistat că "la zero activitate merită zero lei", consilierii UDMR-PSD-ALDE au votat bugetul Aeroportului cu sumele pe care le-au prevăzut iniţial.

Discuţiile pe această temă au fost închise, însă, în râsete. După ce consilierul liberal Sebastian Lascu a atras atenţia că nu doar dispariţia curselor externe este o problemă la Aeroportul Oradea, ci şi scumpirea biletelor Tarom pentru cursele de Capitală, aşa încât "cursele Barcelona – Bucureşti au devenit mai ieftine decât Oradea – Bucureşti, Mang l-a acuzat de "populism ieftin" şi a vrut să laude Aeroportul pentru că are, totuşi, mai multe curse charter.

"Să ne spună dl. Bimbo (n.r. – Bimbo Szuhai Tibor, preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului) câte curse charter sunt programate săptămâna aceasta!", a zis Mang. Bimbo s-a ridicat în picioare să spună că "cinci curse", fiind apoi întrebat de Avrigeanu "Dar berze, câte?", ceea ce a stins subiectul în hohote. De râsul curcilor, cum ar veni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Concurenta
Nu ca unul ca si sandu sau crisdumi ar intelege, insa zburand de la debretin bagi bani in buzunarul ungurilor, in bugetul si salariile celor de la debretin in loc sa-i bagi in bugetul oradiei. Macar atat a observat unul dintre ei ca e mai scump de la debretin in comparatie cu oradea. Taxele pe care le platesti ca pasager, taxele pe care le plateste operatorul de zbor (compania aviatica), si mai sunt cateva intra la bugetul orasului unde se afla aeroportul. O subventie la bilete inseamna un castig mai mic. Un castig mai mic inseamna insa mai mult decat nimic, plus ca avand aeroport operational,curse interne si externe, esti mai atractiv si pentru investitorii de prin alte parti. Avantajul este atat de pt omului de rand cat si pt mediul de afecaeri.
Postat 30 Mai 2019, 23:45 de 1234
udmr + anexa mang
Dupa ce ca activitatea lor la aeroport e un dezastru (debretinul e beneficiarul principal al acestei situatii), mai vor si o grmada de bani. Huzur, bataie de joc la adresa banului public, la adresa platitorilor de taxe si impozite.
Postat 30 Mai 2019, 22:35 de 1234
Domnule Mangă
Eu am zburat de 17 ori. Acu zbor de pe Debrecen . Diferența e de 40-50€ în plus.
Postat 30 Mai 2019, 18:47 de Sandu1206
Să subvenționezi cursele aeriene cu peste 2.000 lei de pasager ...
... înseamnnă să gândești cu fundul și să nu ai toate țiglele pe casă !?! Și asta doar ca să poată zbura niște parlamentari în fiecare săptămână dus/întors ... și să voteze cu curul de fiecare dată când e vorba de alegători !?! Doar ca să apară pe vreo listă că la Oradea există un aeroport !?!
Postat 30 Mai 2019, 18:46 de CrisDumi
.
gunoi mustacios, hot si plagiator. Mars jegule
Postat 30 Mai 2019, 17:14 de David
Target
Trecerea acestui parazit al judetului intr-un colt intunecat de unde sa nu mai poata face rau, este prioritate judeteana nr 1 in Bihor. Mang va disparea odata cu restul nonvalorilor si "descurcaretilor" in cosul de gunoi al orasului, dupa care va iesi soarele si la aeroport.
Postat 30 Mai 2019, 15:47 de alexcuce
Adica...
" constituirea unei comisii de evaluare a performanţelor Regiei Autonome Aeroportul Oradea, formată din managerul public Victor Papp (PSD), administratorul public Szabo Jozsef (UDMR), directoarea economică Gabriela Plugar şi un funcţionar de la Serviciul Monitorizare a Instituţiilor Subordonate CJ, Rittinger Iosif (UDMR). " - adica ei se vor verifica pe ei! Curat murder caci sigur se va lasa cu laude la adresa copi-paste mangeala! Monstruoasa coalitie toxica psd-alde-udmr face toate eforturile sa distruga ce poate prin Bihor! Asa ca zic si eu m-u-I-e psd-alde-udmr!
Postat 30 Mai 2019, 15:10 de scortosul
Tot ei rad impreuna
Se batjocoresc si apoi mai rad. Pau ce opozitie e aia cand tu nu ai un cuvant de zis. Opozitie pe naiba ca avrigeanu si mang is cuscri, acolo fac show de ochii presei da acasa frig coastele impreuna. La urma urmei nu sunt banii lor, salariile le.merg, de ce dracu nu joaca si un sotron? Si care 5 curse saptamana viitoare? Charter? bimbo e chiar bimbo (intelesul americanesc)
Postat 30 Mai 2019, 15:00 de poiu
Au creierul spālat.....
Daca conducera Cons.Pop.Jud. e spālatā pe creier, nu acelasi lucru se poate spune despre despre..... fatada institutiei ! Spālati-vā mācar geamurile.....jegosilor!
Postat 30 Mai 2019, 14:58 de shareware
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON