URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Martie 2015, 11:10

Tineri vs. Tineri: Studenţii şi politicienii under 40 au dezbătut integrarea din politica românească

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea şi Asociaţia Pro Democraţia au organizat, miercuri, la Biblioteca universitară, o dezbatere în care au pus faţă în faţă circa 30 de studenţi şi şapte politicieni orădeni cu vârste sub 40 de ani.

Tema întâlnirii moderate de jurnalistul şi profesorul Octavian Haragoş a fost rolul şi implicarea tinerilor în spaţiul public, îndeosebi politic. În faţa studenţilor s-au prezentat consilierii locali orădeni Sebastian Lascu, Adrian Felea, Cristian Puşcaş (toţi trei membri PNL) şi Adrian Stângă (PSD), şeful PSD Oradea, Liviu Popa Sabău, şeful PC Oradea, Claudiu Gligor, şi directorul executiv al AJOFM Bihor, Békési Csaba, totodată membru PSD.

Politica, între corupţie şi sacrificiu

Discuţia a început pe marginea acţiunilor recente ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, studenţii spunând că actuala clasă politică pare că are corupţia înrădăcinată şi, astfel, nu îşi doresc să dacă parte din acest sistem.

În timp ce ei sugerau că valul de arestări le face să-şi piardă încrederea în politicienii de azi, liberalul Sebastian Lascu le-a spus că, din contră, acum, odată cu primenirea clasei politice, ar trebui să şi-o regăsească. Colegul său social-democrat, Liviu Popa Sabău, a avut însă un alt punct de vedere. "Noi tot timpul pornim de la premiza că clasa politică este rea. Clasa politică este rodul societăţii în care activează", a spus proaspătul preşedinte al PSD Oradea, adăugând că astăzi corupţia a deturnat atenţia de la probleme importante, precum educaţia sau sănătatea.

Studenţii s-au plâns apoi că nu au loc în spaţiul public şi în politică, partidele nefiind deschise cu adevărat în faţa tinerilor, dar au fost contrazişi de politicienii din faţa lor. Reprezentanţii partidelor au susţinut că au devenit membri de partid fără pile şi că au muncit cu adevărat în aceste organizaţii, pentru a putea avea un cuvânt de spus. Mai mult, Cristian Puşcaş a dus ideea mai departe, vorbind despre sacrificiul celui care intră într-un partid politic şi prezentând politicienii ca filantropi, "întruparea caritabilului suprem" pentru binele comunităţii.

Implicarea, literă de lege

Subiectele pe care tinerii politicieni şi studenţii s-au pus de acord au fost răul pe care îl provoacă epurările politice şi faptul că, odată la patru ani, partidele schimbă şefii din instituţii, punându-şi propriii reprezentanţi. Toţi cei prezenţi au spus că ar accepta un sistem în care unele poziţii sunt dedicate politicienilor, dar altele vor fi ocupate exclusiv de tehnocraţi.

Politicienii au insistat să le spună studenţilor că trebuie să se implice în viaţa publică, indiferent că se înscriu într-un partid sau într-un ONG, dacă vor să schimbe ceva din jurul lor. "Fiţi parte a sistemului şi fiţi profesionişti", le-a spus Békési, exemplificându-le că nu trebuie să devină neapărat politicieni, ci pot fi consultanţi în politică.

Totodată, PNL-istul Adrian Felea le-a spus studenţilor să-şi clădească o carieră profesională independentă de un partid politic sau altul, idee susţinută şi de Liviu Sabău Popa, care a subliniat că partidele nu mai trebuie privite ca agenţii de recrutare a şefilor din instituţii. Fără să mai clarificec dacă acest lucru este doar o percepţie sau, de fapt, o realitate greu de combătut.

În final, toţi cei prezenţi s-au declarat mulţumiţi: studenţii pentru că au putut să poarte o discuţie aproape prietenească cu politicienii, iar aceştia din urmă că au scăpat uşor din mâinile tinerilor, care s-au dovedit blânzi şi înţelegători...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
-vă, că la grabă ...
...
Postat 19 Martie 2015, 17:58 de WinDos
Lăsaţi integrarea în politică şi implicaţivă întro meserie !!!
Mai bună e o "brăţară de aur" decât o invitaţie la DNA !!!
Postat 19 Martie 2015, 17:57 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON