URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2015, 10:41

Tineri din toată ţara, chemaţi la un concurs cu cântece populare la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor, în colaborare cu Ansamblul Folcloric Auşana şi Şcoala de arte Francisc Hubic organizează pe 5 şi 6 noiembrie ediţia a V-a a Festivalului-concurs interjudeţean "Cântec mândru de pe Criş".

"Fesitvalul are ca scop descoperirea şi promovarea de noi talente, păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor noastre culturale, precum şi punerea în valoare a cântecului şi portului popular din diferite zone folclorice ale ţării", au anunţat organizatorii.

Aceştia îi invită pe cât mai mulţi tineri din ţară să se înscrie în concursul care se va desfăşura pe două categorii de vârstă, una dedicată interpreţilor cu vârste între 8 şi 15 ani, respectiv cealaltă pentru artiştii cu vârste între 16 şi 28 ani.

Doritorii pot face acest lucru trimiţând fişa de concurs (care poate fi descărcată de pe site-ul culturabihor.ro, respectiv procurată de la centrele judeţene de promovare a culturii tradiţionale din ţară) şi partitura pentru piesa cu acompaniament orchestral până pe 25 octombrie către CJCPCT Bihor sau direct dirijorului Liviu Buţiu (liviubutiu@yahoo.com).

Apoi, preselecţia va avea loc pe 5 noiembrie în sala de spectacole "Florica Ungur" (Piaţa Ferdinand nr. 4), urmând ca atunci concurenţii să şi achite 30 de lei, taxa de înscriere.

"Concurenţii vor pregăti, atât pentru preselecţie cât şi în concurs două piese muzicale, una fără acompaniament (doină, baladă, cântec doinit) şi una ritmată, cu acompaniament orchestral, specifice zonei pe care o reprezintă. Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra Rapsodia Bihoreană condusă de prof. Liviu Buţiu", precizează organizatorii.

Cheltuielile de transport vor fi suportate de concurenţi sau de instituţiile care trimit interpreţii la concurs, în timp ce cele privind cazarea şi masa pentru concurenţii rămaşi în concurs, din afara judeţului vor fi suportate de organizatori. "Însoţitorii concurenţilor minori care solicită cazare, vor achita 50% din contravaloarea acesteia", precizează gazdele.

Cei rămaşi în concurs după preselecţii, vor urca, vineri, 6 noiembrie, pe scena Filarmonicii de Stat Oradea. Câştigătorul trofeului va lua cu el acasă şi 1.000 de lei. Premiul I este în valoare de 600 lei, premiul al doilea 400 lei, respectiv premiul al treilea 200 lei, la categoria 8-15 ani, respectiv 800, 600 şi 400 lei pentru categoria de vârstă 16-28 ani.

Festivalul de la Oradea va fi filmat de o televiziune locală şi de una cu specific folcloric, iar pe scenă vor urca, în cadrul unor mici recitaluri, între alţii, Florica Bradu, Vasile Coca şi Tiberiu Ceia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON