URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Octombrie 2015, 10:41

Tineri din toată ţara, chemaţi la un concurs cu cântece populare la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor, în colaborare cu Ansamblul Folcloric Auşana şi Şcoala de arte Francisc Hubic organizează pe 5 şi 6 noiembrie ediţia a V-a a Festivalului-concurs interjudeţean "Cântec mândru de pe Criş".

"Fesitvalul are ca scop descoperirea şi promovarea de noi talente, păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor noastre culturale, precum şi punerea în valoare a cântecului şi portului popular din diferite zone folclorice ale ţării", au anunţat organizatorii.

Aceştia îi invită pe cât mai mulţi tineri din ţară să se înscrie în concursul care se va desfăşura pe două categorii de vârstă, una dedicată interpreţilor cu vârste între 8 şi 15 ani, respectiv cealaltă pentru artiştii cu vârste între 16 şi 28 ani.

Doritorii pot face acest lucru trimiţând fişa de concurs (care poate fi descărcată de pe site-ul culturabihor.ro, respectiv procurată de la centrele judeţene de promovare a culturii tradiţionale din ţară) şi partitura pentru piesa cu acompaniament orchestral până pe 25 octombrie către CJCPCT Bihor sau direct dirijorului Liviu Buţiu (liviubutiu@yahoo.com).

Apoi, preselecţia va avea loc pe 5 noiembrie în sala de spectacole "Florica Ungur" (Piaţa Ferdinand nr. 4), urmând ca atunci concurenţii să şi achite 30 de lei, taxa de înscriere.

"Concurenţii vor pregăti, atât pentru preselecţie cât şi în concurs două piese muzicale, una fără acompaniament (doină, baladă, cântec doinit) şi una ritmată, cu acompaniament orchestral, specifice zonei pe care o reprezintă. Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra Rapsodia Bihoreană condusă de prof. Liviu Buţiu", precizează organizatorii.

Cheltuielile de transport vor fi suportate de concurenţi sau de instituţiile care trimit interpreţii la concurs, în timp ce cele privind cazarea şi masa pentru concurenţii rămaşi în concurs, din afara judeţului vor fi suportate de organizatori. "Însoţitorii concurenţilor minori care solicită cazare, vor achita 50% din contravaloarea acesteia", precizează gazdele.

Cei rămaşi în concurs după preselecţii, vor urca, vineri, 6 noiembrie, pe scena Filarmonicii de Stat Oradea. Câştigătorul trofeului va lua cu el acasă şi 1.000 de lei. Premiul I este în valoare de 600 lei, premiul al doilea 400 lei, respectiv premiul al treilea 200 lei, la categoria 8-15 ani, respectiv 800, 600 şi 400 lei pentru categoria de vârstă 16-28 ani.

Festivalul de la Oradea va fi filmat de o televiziune locală şi de una cu specific folcloric, iar pe scenă vor urca, în cadrul unor mici recitaluri, între alţii, Florica Bradu, Vasile Coca şi Tiberiu Ceia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON