URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2020, 17:40

Ţigănie şi politichie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

BIHOREANUL primeşte zilnic mesaje de la cititori, majoritatea vizând de o vreme probleme din seria Covid.

Din fericire, niciun expeditor nu s-a legat deocamdată de antenele 5G ucigaşe sau de alte "conspiraţionisme" de anvergură planetară, de pildă cum că Bill Gates pregăteşte un vaccin cu microcipuri care transformă oamenii în roboţi.

Ne "bucurăm", însă, din plin, de isterii şi manipulări locale. Cutare era disperat că a văzut SMURD pe strada lui, semn că precis acolo e focar de coronavirus. Altul - revoltat că internatul unui liceu a fost transformat în centru de carantină, astfel că locuitorii din cartier vor pieri infectaţi.

De parcă virusul s-ar lua prin contact vizual cu clădirea din care nu putea fugi nimeni...

Au urmat reclamaţiile "stranierilor" puşi în carantină, că nu li se dă drumul după 14 zile. Fapt adevărat, dar asta fiindcă în Bihor, spre binele în primul rând al celor potenţial infectaţi şi al familiilor lor, nu e lăsat să plece niciunul acasă fără testare.

Tot din partea carantinaţilor a apărut săptămâna trecută o nouă categorie de plângeri, că-s "otrăviţi" cu mâncare stricată. Ca să fie convingători, reclamanţii au trimis şi poze în care se vede ba o caserolă cu hrană alterată, ba o pâine mucegăită.

Dacă eşti credul ca persoană fizică şi neprofesionist ca jurnalist, te grăbeşti să le dai crezare celor ţinuţi "în detenţie", cum zice Avocatul Poporului, sau în "lagăre de exterminare", cum scriu site-urile PSD, înmulţite ca izotopii radioactivi după explozia de la Cernobîl.

Am verificat şi răsverificat asemenea plângeri. Ultima, cea cu mâncarea stricată, are o explicaţie pe cât de banală, pe atât de elocventă. Zilnic, carantinaţilor li se duce hrană de trei ori, de la restaurante bune (nu le nominalizez ca să nu le fac publicitate), verificată prin sondaj de DSP Bihor.

La prânz e un "meniul zilei", ambalat individual, cu câte 2-3 felii de pâine, şi acestea ambalate ca atare. Tot zilnic, însă, "deţinuţii" primesc şi pachete de la rudele din colonii.

Când păpica de la aparţinători este mai gustoasă (de pildă cu carne de porc, nu de vită ori pasăre), carantinatul o mănâncă pe asta, iar pe cea primită în regim de catering o lasă până prinde floare, o pozează şi o trimite ziarelor, sensibile la încălcarea "drepturilor omului" şi la "tratamente inumane".

Este, de fapt, o manipulare la care unii "stranieri" se dedau tocmai ca să "facă valuri", stimulaţi fie de propria neruşinare, fie de cei de acasă, îndemnaţi la rându-le de primari iresponsabili şi cu interese de partid, pentru a provoca în centrele de carantină revolte precum cele puse la cale în puşcării în 2016, sub guvernarea tehnocrată.

În final, o precizare: nu puţini români s-au scandalizat zilele trecute după ce un europarlamentar a dezvăluit că mii de repatriaţi din ultimul val sunt hoţi, cerşetori şi prostituate. Nu vă revoltaţi, aşa şi este! Inclusiv Poliţia Bihor are cazierele celor de aici.

Şi atunci, nu poţi să nu te întrebi: cum pot fi poveştile îndrugate de ei adevăruri de cetăţeni cinstiţi?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Oameni cuprinsi de panica..!!!!
Se repeta 1986 cind Cernobilul baga n sperieti pe toata lumea..Stai sa vezi ce isterii pe la farmacii la coada la masca de 2,5 lei unde lumea comenteaza ca Ilie vinde cu 3 lei..Doamne iarta *ne ca pacatosi mai suntem..!Isteria incepe in 15 mai cind mergem peste tot cu minusi si masca..Vecinul meu,Gabor bacsi e sudor..are masca si minusi..!Sa zimbim une peu cu speranta ca de la 1 iunie incep sa se miste spre bine lucruirile..Gresesc dle Abrudan?
Postat 29 Aprilie 2020, 06:24 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON