URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2020, 14:26

TIFF Oradea se ţine! Proiecţiile vor avea loc în perioada 2-4 octombrie

TIFF Oradea se ţine! Proiecţiile vor avea loc în perioada 2-4 octombrie "Babyteeth", filmul care a câştigat Trofeul Transilvania la TIFF 2020, va fi proiectat şi la Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Festivalului Internaţional de Film Transilvania au anunţat, vineri, că organizează o nouă ediţie a TIFF Oradea, în perioada 2-4 octombrie, cu proiecţii atât în aer liber, cât şi în spaţii închise. Iniţial festivalul era programat în calendarul de evenimente al oraşului pentru luna septembrie. 

"În perioada 2-4 octombrie, Festivalul Internaţional de Film Transilvania revine la Oradea pentru cel de-al treilea an consecutiv. Timp de trei zile, cele mai apreciate titluri ale anului şi cele mai aşteptate producţii autohtone se vor vedea pe marele ecran, în câteva dintre spaţiile devenite tradiţie pentru ediţia locală a evenimentului. Seară de seară vor rula filme în Piaţa Unirii, dar proiecţiile zilnice vor avea loc atât în aer liber, cât şi în spaţii indoor. Toate evenimentele incluse în programul festivalului vor fi organizate cu respectarea măsurilor de siguranţă şi distanţare necesare în această perioadă", au transmis organizatorii.

Prima iubire... 

Câştigătorul Trofeului Transilvania la TIFF 2020 şi filmul distins cu Premiul Publicului în urma voturilor acordate de spectatori, Babyteeth: prima iubire va putea fi văzut în avanpremieră la Oradea. "În debutul regizoarei australiene Shannon Murphy, doi părinţi descoperă că fiica lor de 16 ani (Eliza Scanlen, starul seriei HBO Sharp Objects), bolnavă de cancer, s-a îndrăgostit de un dealer de droguri", precizează organizatorii despre acest film. 

Totodată, orădenii vor putea vedea pelicula Cei mai frumoşi ani/ La Belle Époque (r. Nicolas Bedos), laureată cu premii César şi având ca protagonişti starurile franceze Daniel Auteuil, Guillaume Canet şi Fanny Ardant. Filmul le propune cinefililor o călătorie în timp, nostalgică şi plină de umor, în care un bărbat încearcă să o redescopere pe femeia de care se îndrăgostise cu 40 de ani în urmă. În avanpremieră locală se va vedea şi Corpus Christi (r. Jan Komasa), propunerea Poloniei la Oscar, despre un tânăr proaspăt eliberat dintr-o şcoală de corecţie, care ajunge dintr-o întâmplare să se pretindă preot într-un sat. Din colecţia de noutăţi de la TIFF, ajunge la Oradea şi Pacientul perfect / The Perfect Patient (r. Mikael Håfström), filmul care spune povestea celui mai notoriu scandal judiciar din istoria Suediei. 

Profu'

"Nu vor lipsi din programul acestei ediţii titlurile româneşti ale anului, printre care se numără Urma, debutul regizorului Dorian Boguţă, un policier cu accente de thriller despre dispariţia neaşteptată a unui pianist şi relaţiile sale bizare, distins cu Premiul pentru debut în Zilele Filmului Românesc la TIFF 2020. Selecţia autohtonă include în acest an şi documentarul Profu’, regizat de Alex Brendea, ce urmăreşte povestea unui profesor care decide să renunţe la sistemul de învăţământ convenţional, pentru a deschide un centru de meditaţii în propriul apartament", se arată în comunicatul organizatorilor. 

Din selecţia Zilelor Maghiare, cinefilii vor vedea la Oradea Poveşti mărunte (Apró mesék), în regia lui Attila Szász, un rollercoaster emoţional despre aventura amoroasă şi extrem de periculoasă a unui fugar, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Eden, filmul regizat de Ágnes Kocsis şi co-produs în România, prezintă lumea tulburătoare a Evei, o tânără alergică la toate substanţele chimice cunoscute.

Bilete din 23 septembrie

Pentru prima dată la TIFF Oradea, o amplă selecţie de filme din secţiunea EducaTIFF, din programul TIFF2020, va face deliciul celor mai tineri dintre spectatori. Iubitorii de muzică vor avea parte şi în acest an de evenimente-surpriză şi cine-concerte spectaculoase, promit organizatorii. 

Programul şi biletele vor fi disponibile online, din 23 septembrie, pe Oradea.tiff.ro, pe platforma tiff.eventbook.ro şi pe TIFF Official App (disponibilă în Google Play şi App Store).

Cea de-a treia ediție TIFF Oradea este organizată de Asociația Film și Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociația Festivalul de Film Transilvania. Co-organizator este Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea – Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON