URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2022, 07:57

Terorizaţi la şcoală: Situaţie explozivă într-o şcoală din Oradea: profesori acuzaţi că tolerează un elev-problemă

Terorizaţi la şcoală: Situaţie explozivă într-o şcoală din Oradea: profesori acuzaţi că tolerează un elev-problemă LA GARDUL ŞCOLII. Săptămâna trecută, chiar în faţa Liceului cu Program Sportiv, adolescentul-problemă a sărit la gâtul unei mămici care îl luase la rost pentru comportamentul agresiv faţă de colegii lui
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Mi-e frică să mă mai duc la şcoală!". Aşa i-a spus un copil mamei sale aproape în fiecare zi din semestrul trecut. Iar un coleg de-al lui trebuie să-şi sune părinţii în fiecare pauză, pentru a le confirma că e bine...

Mai mulţi adolescenţi dintr-o clasă de gimnaziu a Liceului cu Program Sportiv din Oradea se plâng părinţilor, de luni bune, că sunt terorizaţi de un coleg cu comportament violent, care îi ameninţă cu bătaia. Părinţii s-au plâns mai departe profesorilor şi conducerii şcolii, dar degeaba, aşa că singura soluţie pe care o găsesc este... să plece ei din şcoală.

"Face ce vrea, când vrea"

În toamnă, când au aflat că vor face lecţiile faţă în faţă, elevii dintr-o clasă de-a VII-a de la LPS s-au îngrozit. "Nu că n-ar fi vrut să meargă la şcoală, dar le este frică de un coleg", povesteşte Sorin Curpaş, tatăl unui copil din clasa respectivă. "Băiatul meu învaţă bine, face sport, este un copil excepţional. Dar mă tem că nu iese întreg din şcoală", zice bărbatul.

Problemele au apărut acum doi ani, când în clasă s-a transferat un copil cu un an mai mare. N-a trecut mult până când părinţii şi profesorii au înţeles de ce fusese mutat: băiatul are serioase probleme de comportament. "Doar vreo doi profesori ştiu să-l stăpânească, restul sunt complet depăşiţi. Face ce vrea: se ridică în timpul orei, iese din clasă, vorbeşte sau merge lângă profesori şi mimează partide de sex. O dată a dus benzină în clasă şi a aruncat-o pe o bancă", spune Curpaş.

Din cauza păţaniilor, adolescentul s-a ales cu media 4 la purtare semestrul trecut. Dar pedeapsa nu l-a lecuit...

Transferaţi, pentru siguranţă

Pe lângă că deranjează orele, băiatul îşi înjură şi ameninţă colegii. "E mai mare, ca vârstă şi statură, decât copiii noştri. Aruncă cu obiecte după ei, le spune că-i bate dacă nu fac cum vrea el", mai zice bărbatul.

"Pe copilul meu îl ameninţa că îl bate până îl omoară, încât i-a fost frică să mai meargă la şcoală. Am vorbit cu tatăl acestui copil, cu diriginta. Degeaba. Când a început semestrul doi, am aflat că băiatul merge la ore cu un briceag. Nu pot să aştept să-mi omoare copilul", povesteşte şi Gabriela Herţeg, mama unui alt elev, transferat în altă şcoală chiar zilele trecute.

Alţi părinţi se gândesc să facă la fel. "Băiatul meu este mai înalt, nu l-a ameninţat încă. Dar, oricum, nu poate învăţa nimic la ore din cauza acelui copil", zice un alt părinte, Doru Benţan.

Vrea să-i bată pe părinţi!

Săptămâna trecută, elevul scandalagiu a "progresat": a sărit la gâtul unei femei! "După ce mi-a ameninţat copilul, am mers cu soţia la şcoală, să vorbim cu acest elev. Mi-a zis că o să-mi dea taică-său un pumn de mă omoară şi apoi a sărit cu mâinile la gâtul soţiei", spune Sorin Curpaş.

Din fericire, atacul s-a oprit rapid, înainte ca femeia să fie rănită. Cei doi soţi s-au dus la direcţiune, să reclame situaţia. "Directorul a zis că nu poate face nimic, că nu poate fi exmatriculat, ci doar lăsat repetent, la vară".

Ca şi ceilalţi părinţi, Curpaş ar vrea ca şcoala să ia măsuri serioase, ca să prevină agresivitatea adolescentului. "Am întrebat dacă face cineva consiliere cu copilul ăsta, dar n-am primit niciun răspuns". Părinţii au încercat să vorbească şi cu tatăl băiatului, însă n-au reuşit să-l convingă să ia măsuri.

Aflat de o săptămână în funcţie, directorul Lucian Stance (foto) promite că va căuta o rezolvare. "Am convocat consiliul clasei, am discutat şi cu Biroul de Siguranţă Şcolară din Poliţie, şi cu consilierul şcolar. Vom face tot ce este posibil", promite acesta.

Întrebat dacă a propus soluţii concrete, cum ar fi o evaluare psihologică a copilului ori şedinţe de terapie, directorul a răspuns doar că este de prea puţin timp la cârma şcolii.

Ce soluţii sunt

Un elev de gimnaziu nu poate fi exmatriculat, conform legii, la şcoli speciale ajungând doar cei cu cerinţe speciale, iar "şcoli de corecţie" nu mai există din comunism. Singurele soluţii de azi sunt consilierea şi terapia, aşa că şcoala va trebui să găsească o formă de a-l aduce pe drumul cel bun pe adolescentul-problemă înainte ca acesta să provoace o tragedie.

Un prim pas ar fi o evaluare psihologică, pentru a se stabili dacă băiatul îşi poate controla pornirile violente.

Pe această soluţie mizează şi inspectorul şcolar general Horea Abrudan (foto), sesizat de părinţi, nu informat de profesorii şcolii. "O colegă din Inspectorat va merge în şcoală, să evalueze situaţia. Astfel de probleme se pot rezolva doar prin dialog şi şedinţe de consiliere cu elevul şi cu părintele lui. Avem la Centrul Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională specialişti care pot interveni", spune Abrudan.

De ce, luni de zile, şcoala - evident, depăşită de situaţie - n-a raportat problemele şi de ce n-a cerut sprijin sunt întrebări cu un răspuns ce poate fi doar intuit: lipsă de preocupare, de pricepere sau amândouă la un loc...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Păi dacă părinții spun...
... că au discutat cu părintele acestui adolescent și degeaba, mai putem să ne așteptăm la altceva? Asta mi se pare cel mai grav. Că părinții lui nu fac nimic. O să fie transferat din nou sub amenințarea că o să rămână repetent dacă nu. Și ajunge la altă școală. Consilierea nu văd a fi o soluție pentru cineva cine nu ascultă de consilier și nu îi respectă autoritatea. @oradeanbihor Nimeni nu riscă să încalce gdpr-ul fiind o lege implementată pe tot teritoriul EU. Nici un site serios. O să îi aflăm numele la știri peste câțiva ani ca fiind un condamnat sau un interlop în oraș.
Postat 28 Ianuarie 2022, 06:58 de Vio_427
inspector scolar
pare din stirile din ultimul an ca si-ar da interesul i.g. Abrudan
Postat 27 Ianuarie 2022, 16:09 de unu
Legea invatamantului?
In legea invatamantului e specificat ca bulyingul este interzis. Daca scoala nu e in stare sa ia masuri, ar trebui mers direct la politie iar parintii acestor idioti sa raspunda. Daca nici asa nu se potolesc, ar trebuii mediatizati acesti derbedei prin toate mijloacele posibile, astfel incat sa le fie rusine atat lor cat si parintilor lor sa mai dea ochii cu societatea iar daca nu au rusine macar sa fie marginalizati la maxim, cu riscul de a incalca GDPR. Sa vedem, atunci se vor implica autoritatile?
Postat 27 Ianuarie 2022, 13:50 de oradeanbihor
Nici o surpriza aici
Din pacate, daca ne uitam atent, s-ar putea sa gasim cel putin cate un "Dorel" din asta in majoritatea claselor. Cel putin, eu am auzit de la prea multe cunostinte care au copii in ciclul primar la scoala, ca au din astia in clase. Atentie: la ciclul primar! De asta, cand aud de ideea ca *toti* copiii au dreptul sa mearga la scoala in clase "normale", ma ia cu dureri de cap. Intr-o lume ideala, da, asa ar fi corect. Dar in lumea reala, un copil din asta trage in jos o clasa intreaga. As vrea sa-i vad pe cei care promoveaza ideea asta ca si rezolva concret astfel de cazuri. Altfel, ce zic ei e doar gargara si discriminare pozitiva.
Postat 27 Ianuarie 2022, 12:17 de v0id
Nume ???
Oare,are si un nume debilul asta ?
Postat 27 Ianuarie 2022, 09:10 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON