URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2021, 10:23

Termoficare pe dreapta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sistemul politic din România premiază lenea, laşitatea, inacţiunea în orice chestiune, deci de ce ar proceda diferit în problema termoficării, care odată cu scumpirea energiei a devenit noul cal de bătaie al politicienilor populişti?

Capitala produce gigacaloria cu 986 lei şi vrea s-o vândă cu doar 280 lei (la 28,39% din cost), Braşovul cheltuieşte 763 lei pentru a produce o gigacalorie pe care deocamdată o vinde cu 264 lei (34% din costuri), Constanţa bagă 1.337 lei pentru o gigacalorie pe care o va factura cu 450 lei (33,6%), Timişoara produce o gigacalorie cu 800 lei şi vrea s-o vândă cu peste 400 lei (50% din cost), iar Clujul o scoate cu 739 lei şi o va vinde cu 450 lei (60,89% din cost). Oradea, cu cea mai modernă centrală pe gaz, cheltuieşte 525 lei pentru producerea unei gigacalorii, pe care o va vinde populaţiei cu 396 lei (la 75,42% din cost).

Desigur, la fel ca bucureştenii, braşovenii, constănţenii, timişorenii ori clujenii (ba chiar ca majoritatea europenilor, căci energia termică se scumpeşte peste tot), şi orădenii se plâng că vor achita tot mai greu facturile de încălzire.

S-o luăm, însă, şi invers: în Bucureşti, toţi locuitorii, indiferent că beneficiază sau nu de termoficarea centralizată, plătesc 71,61% din facturile celor racordaţi, în Constanţa 66,6%, în Braşov 66%, în Timişoara 50%, iar în Cluj 39,11%, pe când în Oradea 24,58%. Mai mult, subvenţia provine nu doar din bugetele locale, adică din taxele şi impozitele locuitorilor oraşelor, ci şi de la bugetul central, deci şi din bănuţii celor care se încălzesc cu lemne la ţară. Injust şi imoral.

În loc să recunoască cinstit că scumpirea energiei este cauzată la noi nu doar de factori globali, pe care nu îi pot controla, ci şi de faptul că de trei decenii nu au mai construit capacităţi energetice (ba, dimpotrivă, au închis), iar primarii nu au reparat reţelele (toţi sperând că acestea nu vor "puşca" în mandatele lor), politicienii joacă iresponsabil leapşa cu problema încălzirii. Inclusiv cei "noi".

Edilul Bucureştilor, Nicuşor Dan, s-a trezit târziu că iarna nu-i ca vara, fostul său vice Vlad Voiculescu, fugit după două luni din Primărie ca să numere morţi de Covid la Minister, îl atacă pentru că nu a primit sprijinul Guvernului, iar Dominic Fritz, după ce şi-a pus director penal la CET-ul timişorean, care l-a cadorisit cu o amendă de 21 milioane euro de la UE pentru neachiziţionarea certificatelor verzi (ehe, ce bună era Oradea să le împrumute până mai ieri!), a stat cu mâna întinsă tot "la centru" şi, după ce a primit 54 milioane lei, tace-n cucuruz, fără a promite nicio măsură pentru modernizarea sistemului. Cum ar veni, marile speranţe "de dreapta" nu-s în stare de mai mult decât un asistat oarecare: să ne dea statul!

Cel mai dezolant e însă că, odată cu primăvara, vor uita cu toţii fix ce au de făcut: CET-uri mai performante şi reţele prin care gigacaloria să nu se mai piardă în pământ, scumpa de ea. Altfel, iar vom plăti toţi şi pentru ei, deşi altă "vină" nu avem decât că nu le semănăm...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
La ceas de mindru bilant...
[ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/la-mai-mare-de-anul-viitor-primaria-oradea-vrea-sa-supraimpoziteze-locuintele-incalzite-pe-lemne-vezi-toate-majorarile-propuse-159630.html ] Liberalul Florin Birta a promis în campanie că va duce la bun sfârşit toate proiectele fostului primar Ilie Bolojan, şi se ţine de cuvânt. Chiar dacă "ustură"...Începând de anul viitor, proprietarii imobilelor neracordate la reţeaua de termoficare centralizată sau la cea de gaz trasă pe stradă vor datora un impozit majorat cu 50%. Supraimpozitarea vizează clădirile încălzite pe lemne, cărbune şi altele similare, şi exceptează sistemele performante pe bază de energie electrică, pompe de căldură, panouri fotovoltaice ş.a. Supraimpozitarea va afecta circa 3.000 de orădeni, care acum vor fi nevoiţi să facă un efort de câteva mii de euro pentru documente şi instalaţii. [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/retragere-strategica-termoficare-oradea-renunta-la-incalzirea-caselor-in-favoarea-distrigaz-vezi-cat-costa-152156.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/gazul-vine-mai-repede-termoficare-oradea-va-incepe-din-primavara-retragerea-din-zonele-de-case-154041.html ] Mostre de gindire strategica liberala...
Postat 01 Decembrie 2021, 19:54 de excalibur
Cum pun ei umarul la citadela liberala...
Oradea e bine , e foarte bine , oricum ar fi ea...Multumita abilitatilor acestor liberali minunati care ne conduc. Un singur lucru ma nedumereste: cum de pot accepta domnii Chirila si Abrudan subventionarea gigacaloriei oradene cu 129 lei . Este o abominatie fara precedent la adresa economiei de piata, o distorsiune grava a echilibrului cerere-oferta, o interferenta inadmisibila , care, pe vremea fostului primar ,ar fi fost de neconceput. Ia sa vedem ce parere are domnul bolojan cu privire la aceste gratuitati,dispense,subventii, whatever... [ https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/ilie-bolojan-ideea-asta-de-gratuitati-la-termoficare-la-transportul-in-comun-la-parcari-e-un-furt-al-caciulii-noastre-3864459/ ]. „Ideea asta, de gratuități – la termoficare, la transportul în comun, la parcări – e un furt al căciulii noastre, pentru că în fapt, gândiți-vă că noi dăm niște subvenții enorme la aceste sisteme, care, de fapt, sunt tot lucruri pe care cetățenii nu le văd. În condițiile în care ai câteva sute de milioane de euro subveniție, de exemplu, la termoficare, știți ce înseamnă asta într-un oraș? Înseamnă un pasaj suprateran de 4 benzi, înseamnă 7 milioane de euro, poate 10 milioane de euro acum, cu prețurile acestea mărite. Dacă ai 200 de milioane subvenție la termoficare înseamnă în fiecare an 20 de intersecții care nu sunt descongestionate”, a exemplificat Ilie Bolojan. Culese dintr-o intervenție la Digi24, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a povestit despre ce e nevoie pentru a moderniza un oraș din România. Mai e material didactic in articol ... Viitorul orasului e asigurat, puteam deveni o enclava de homo spelaeus , cu pasaje minunate,iluminate,tuneluri (un fel de pesteri) si alte edificii , care ,momentan, sunt sistate de nevoia lui homo sapiens de a se incalzi,iarna. O nevoie la care se lucreaza, UE avind intentia sa interzica si incalzirea cu lemne in provincia romania...
Postat 01 Decembrie 2021, 19:16 de excalibur
Atenție sporită către cei săraci
Di păcate asistăm la o creștere considerabilă a pretului energiei termice iar date fiind conditiile economice precare (dovedit precare) ale multora gen bătrâni,persoane cu handicap, familii nevoiașe unele cu mai mulți copii cred ca aceștia ar avea nevoie de un mai mare ajutor din partea autoritatilor locale.
Postat 01 Decembrie 2021, 16:02 de Florin77
Vrăjeală tipic liberală.
Asta-i discuția ... cu cât produc alții gigacaloria. Pe orădean îl interesează cât îl costă termia lunar, nu care-i eficiența producătorilor sau cuantumul subvențiilor, de la caz la caz. Bucureștiul nu a investit nimic în sistemul de termoficare și tot contribuabilul plătește 164 lei/Gcal. Oradea a investit 134 milioane Euro iar prețul e de 365 lei/Gcal. pentru orice consumator. Despre asta e vorba, nu despre cum se usucă florile de la unele geamuri ale primăriei încălzite excesiv.
Postat 01 Decembrie 2021, 11:19 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON