URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2021, 18:46

Măi Birta, dă-ne gratis gigacaloria!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După calculele edililor, iarna asta vom plăti mai mult la încălzire în sistem cetralizat, cu 40%. Iar Primăria va compensa creșterea gazului cu 25%. Problema nu e nici la Birta, nici la orădeni, nici măcar la Uniunea Europeană. Scumpirea gazului și a curentului se manifestă la nivel mondial, așa că nici Joe Biden nu ne-ar scuti de aceste măriri.

E drept că Guvernul ne-a dat niște bani de toată jena, spre deosebire de localitățile care erau înglodate în datorii. Revolta noastră este justificată doar în măsura în care adoptăm poziția asistatului social care bea pe caiet, iar la final de lună nu-și bate capul să-și găsească un servici, ci cum să facă să dispară caietul.

Cei care tânjesc după subvenționări la maximum ar trebui să găndească de două ori înainte de a face scandal. În primul rând, chiar dacă Primăria subvenționează cu 100% creșterea prețului gazului, tot din banii noștri o face. Numai că diferența este că o face din banii tuturor orădenilor pentru cei care stau la bloc. Deci cei de la case îi subvenționează pe cei de la bloc.

La felul cum a crescut prețul gazului, mă tem că și cei de la case, care nu sunt în sistem centralizat vor plăti de se usucă. Atunci ce facem? Punem problema să subvenționăm pe cei care au centrale proprii? Care va fi reacția celor din sistemul centralizat când vor auzi că pe lângă cât au ei de plătit mai trebuie niște bani și pentru ajutorarea celor cu centrale proprii?

La iarnă vor fi oameni care efectiv vor trebui să-și ia de la gură ca să poată plăti facturile. Prin urmare ar  trebui imaginat un sistem mai echitabil de ajutorare, chiar dacă este destul de complicat de aplicat. Compensarea dată de Primărie ar trebui făcută funcție de venituri. Sunt destui oameni cu bani care stau la bloc și care încă mai pot suporta aceste creșteri la fel cum sunt unii în imposibiliattea de a plăti.

Vine o iarnă grea, cu prețuri mari și singura noastră consolare este că după ce vom da o grămadă de bani pentru căldură, măcar o să o avem în case.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Sa ne traiesti!
Mai Mircea, ce ne-am face noi astia multi si prosti, daca nu ai fi tu?
Postat 30 Noiembrie 2021, 10:34 de User anonimizat
Alo Birta
Astia vor mai multi bani fara sa munceasca, amu cu PZD la guvernare sigur le creste somajul si taie de la investitii.
Postat 30 Noiembrie 2021, 00:00 de Sandu2100
D-ui Chirilă, propunere de studiu
INTREBARE : o persoană din bloc necontorizat, persoană cu resurse financiare, care a hotarat să-și mărească cu 100% suprafața caloriferelor (să dubleze numărul acestora), N-AR TREBUI să plătească dublu pentru căldura consumată? Eu cred că da ! În realitate nu se întâmplă așa! Această persoană, după formula de calcul a ANRE, folosită de asociațiile de proprietari, ajunge să plătească în plus nu 100% ci doar jumătate, adică 50 % din agentul termic consumat. Cealaltă jumătate a cheltuielilor se repartizează pe ceilalți locatari din bloc. Este corect, d-le Chirilă ? Legea este făcută de cei cu bani mulți în beneficiul lor și în defavoarea săracilor. Asta ar trebui să studiați, d- le Chirilă.
Postat 29 Noiembrie 2021, 15:50 de unchiuvali
Măi Birta, dă-ne gratis gigacaloria!
De la inceput ne predam total,fara ezitari,mintii si faptelor intiiului cetatean al urbei. Oricare ar fi el,pnl-ist sa fie.Apoi excuse monsieur le maire ,pourquoi scumpirile sunt la nivel mondial,deci primarul nu are nici o vina,nici ministrul, chiar nimeni,doar soarta si ghinionul. Mai apoi,recunoaste "că Guvernul ne-a dat niște bani de toată jena", dar la statutul nostru de oras model, fara asistati social, e acceptabil,chiar onorabil. Mai mult, ajutoarele,subventiile ,date asa la gramada, la nivel de oras, provoaca mari inechitati, intre cei de la bloc si de la case, intre saraci si bogati, intre pro si contra dezvoltarii.Prin urmare, desi Oradea are cel mai mic pret final al gigacaloriei,la nivel de tara, de 500 lei, are si cea mai mica subventie...
Postat 29 Noiembrie 2021, 11:18 de excalibur
Chirilă, de ce îți e frică nu scapi, iar tu o să stai mai mult în blocul Luceafărul, decât acasă pe deal.
Nu ești cinstit, cum nu ai fost nici pe vremea când turnai tot felul de "piese" prin secție, la uzina Înfrățirea. Nu e vorba acum de ni.ic gratis, pentru că nimeni nu pretinde așa ceva. E vorba, în schimb, de cele 134 milioane Euro "investiți" în reabilitarea, modernizarea și retehnologizarea, întregului sistem de termoficare din Oradea. Era de așteptat ca asta să ducă la o eficiență și o eficacitate mult crescută și care să determine un cost de ent pentru utilizatori. În București, la 164 lei fiecare gigacalorie subvenționată, sistemul pleznește la fiecare intersecție și racord mai vechi, dar generează totuși evhivalentul a 45 kw la consumator. În Oradea, unde s-au schimbat rețele, cazane și tot ce ține de un sistem centralizat fără pierderi, echivalentul unei gigacalorii subvenționate și care ajunge la consumator cu peste dublu preț față de cel din capitală, ajunge la 55 kw. Așadar, fă diferența în calcule simple și "profund liberale". La un apartament cu două camere, spre exemplu, în Bucureștiul în care s-au făcut "zero" noi investiții, 2 Gcal = 90 Kw. În Oradea, cu 134 milioane euro investiții, 2 Gcal = 100 kw. Așa că, 134.000.000 = 0 (gratis) e diar în mintea ta, pentru că orădenii, indiferent c@ sunt sau nu racordați, au plătit în avans termia și apa caldă. Bașca faptul că agentul termic, în orice CET din România de "rit vechi", este un produs rezidual care rezultă în urma producerii de energie electrică.
Postat 29 Noiembrie 2021, 10:31 de KP
Doua probleme ■■
■"Compensarea dată de Primărie ar trebui făcută funcție de venituri." Asta pentru pensionarii cu venituri mici. ■ Daca Primaria din banii TUTUROR oradenilor a investit in CET peste 100 miloane euro de ce acum platim mai mult decat alte orașe care nu au retehnologizat?! Inseamna ca restul primariilor subventionează mai mult la incalzire si la gaz ar trebui la fel...si blocuri si case...asa e corect dar la Oradea de ce NU..???
Postat 29 Noiembrie 2021, 10:17 de strada
D-lui Chirilă, propunere de studiu
INTREBARE : o persoană din bloc necontorizat, persoană cu resurse financiare, care a hotarat să-și mărească cu 100% suprafața caloriferelor (să dubleze numărul acestora), N-AR TREBUI să plătească dublu pentru căldura consumată? Eu cred că da ! În realitate nu se întâmplă așa! Această persoană, după formula de calcul a ANRE, folosită de asociațiile de proprietari, ajunge să plătească în plus nu 100% ci doar jumătate, adică 50 % din agentul termic consumat. Cealaltă jumătate a cheltuielilor se repartizează pe ceilalți locatari din bloc. Este corect, d-le Chirilă ? Legea este făcută de cei cu bani mulți în beneficiul lor și în defavoarea săracilor. Asta ar trebui să studiați, d- le Chirilă.
Postat 29 Noiembrie 2021, 08:40 de unchiuvali
Mai Chirilă...
Nu crezi ca ar fi la fel de important sa te lupți ca cei de la bloc, dacă nu-i ajută Birta cu subventionarea căldurii, să se poata ajuta singuri, adică sa-si poata regla singuri consumul, și să plătească în felul acesta mai puțin? De ce trebuie încălzite noaptea ( sau când ești plecat de acasa) 4 camere, când folosești doar una sau două? Sigur că aceasta nu prin formula de calcul folosită de firmele care administrează repartitoarele de căldură, prin care sunt furați cei care fac economii în beneficiul celor din bloc cu calorifere mai mari sau care consumă mai mult, aceștia nefăcînd niciun fel de economie. Asta ar insemna corectitudine față de toți cetățenii (pensionari în special dar și cei cu venituri mici). Populația orașului nu știe că, prin felul în care se calculează, cei cu repartitoare, care se străduiesc să facă o economie de bani folosindu-le, nu beneficiază de o reducere corespunzatoare a facturii, potrivit consumului efectiv. HOȚIE adică... De aceea oamenii nu-și doresc repartitoare pe calorifere. Dragă Chirilă, poate că ar fi bine să te oprești și asupra acestui lucru.
Postat 29 Noiembrie 2021, 08:04 de unchiuvali
Editorialul e adevar pur
Si multi care vor sa primeasca bani de la stat, fara sa se gandeasca 2 pasi mai departe de unde vin aia, se impotrivesc din start. “Daca e sa vreau sa primesc pe gratis, deja e al meu, si de nu mi-l dai, mi l-ai furat, hotule!”
Postat 29 Noiembrie 2021, 04:39 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON