URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 23 SEPTEMBRIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Justiția bihoreană a consfințit în primă instanță caracterul de rentieri al angajaților Ansamblului Folcloric Crișana. Aceștia, alături de capra neagră, ursul panda și pensionarii cu pensii speciale, nu pot fi atinși nici măcar cu o floare. Deja mă gândeam să fac o chetă pentru domnul Tepe Lepe, chiar dacă declarația lui de avere are mai multe pagini decât cartea de telefon a Aleșdului.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Multe măști ce afișau inteligență și onestitate au căzut săptămâna trecută. În timp ce milioane de cetățeni sunt terifiați de scumpirea energiei (care o va agrava pe cea a produselor și serviciilor), într-un context oricum frustrant, creat de o alianță care și-a îngropat toate promisiunile, premierul Florin Cîțu s-a dovedit un brigand de Liga a III-a, autor de mișelii și de prostii impardonabile nu doar de către partenerii din USR-PLUS, ci în mod normal nici de către propriii colegi din PNL.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre intenția municipalității orădene de a reînființa Fotbal Club Bihor, cu intenția de a promova echipa până în prima ligă?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 2 septembrie a.c., Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un amplu proiect de modificare a Codului de procedură penală ce vizează, în esenţă, transpunerea în legislaţie a numeroaselor decizii pronunţate în ultimii ani de către Curtea Constituţională în materia procedurii penale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2020, 09:05

Terase... de iarnă: Cum funcționează localurile din Oradea sub restricțiile impuse în sezonul rece (FOTO)

Terase... de iarnă: Cum funcționează localurile din Oradea sub restricțiile impuse în sezonul rece (FOTO) IN BUSINESS. Două dintre localurile din Oradea care îşi primesc în continuare clienţii sunt cafenelele Ristretto (stânga), dotate cu încălzitoare şi blănuri de oaie, şi restaurantul Via 29 (dreapta), care are o terasă acoperită şi bine încălzită
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să te bucuri de un prânz, o cină sau un vin "în oraş" devine tot mai dificil. În Oradea incidenţa cazurilor de Covid-19 depăşeşte borna de 3 la mia de locuitori, astfel că restaurantele şi cafenelele nu pot funcţiona în spaţii închise. În plus, din noiembrie guvernanţii au subliniat că nici terasele "blindate" cu acoperiş şi pereţi din orice material nu mai pot funcţiona în pandemie.

La debut de sezon rece, deci, "jucătorii" din HoReCa nu au prea multe opţiuni. Unele restaurante - cum ar fi Corsarul, Spoon, Euphoria Biergarten, Cyrano - au tras obloanele, iar altele se axează în principal pe livrări. Mai sunt şi câteva cafenele şi restaurante care se încăpăţânează să primească oaspeţi, dotându-şi terasele cu încălzitoare puternice, blănuri de oaie şi, în unele cazuri, păstrând inclusiv pereţii protectori, chiar cu riscul amenzilor...

Zonă roşie

După o vară în care restaurantele şi cafenelele din Oradea au avut o activitate destul de bogată, odată cu venirea sezonului rece şi cu creşterea acută a cazurilor de Covid, situaţia s-a schimbat radical. Din 27 octombrie, oraşul a intrat în aşa-numitul "scenariu roşu", depăşind rata de infectare de 3 cazuri la mia de locuitori (între timp incidenţa este de 5,9), astfel că localurile au trebuit să oprească activitatea în spaţii închise, excepţie făcând hotelurile, care pot în continuare să ţină deschis, însă pot omeni doar persoanele cazate.

Din 9 noiembrie, regulile au devenit şi mai stricte. Guvernanţii au subliniat, printr-un act normativ, că între locaţiile care nu pot funcţiona în zonele din "scenariul roşu" se numără şi "spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". Cu alte cuvinte, terasele "îngrădite" nu sunt considerate, de fapt, terase.

"Să ne revedem sănătoşi"

Cum vremea a devenit prea rece pentru a-şi primi clienţii pe terase "dezgolite", mai mulţi patroni au închis porţile restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv câteva localuri cunoscute în Oradea. Spre exemplu, bistro bar-ul Dock, deschis anul acesta în centru, pe malul Crişului Repede, şi care are două terase supraetajate, şi-a luat "la revedere" de la clienţi, atârnând pe uşă mesajul "În urma reglementărilor impuse de autorităţi şi a situaţiei generate de Covid-19, Dock Bistro Bar întrerupe activitatea pe perioadă nedeterminată. Să ne revedem sănătoşi, cât mai curând!".

Eugen Pocian, proprietarul de la CorsarulRestaurantele au închis, la rândul lor. Între acestea, Euphoria Biergarten (str. Mihai Eminescu), Cyrano (str. Republicii), Spoon (str. Cele 3 Crişuri) şi Corsarul, un restaurant renumit şi căutat atât de orădeni, cât şi de străinii care ajung aici, inclusiv pentru preparatele sale din fructe de mare. Mutat în această toamnă în Cetate, în locul BastiOr, restaurantul şi-a putut primi doar o scurtă perioadă oaspeţii în casă nouă. "La o cafenea stai 20 de minute, dar la restaurant mai mult de o oră. Or, e prea frig pe terasă pentru asta, oricâte încălzitoare am pune. Şi mâncarea se răceşte imediat, îşi schimbă proprietăţile. Noi suntem obişnuiţi să oferim o anumită calitate şi nu vrem să facem rabat", spune Eugen Pocian (foto), proprietarul de la Corsarul.

Acesta spune că a solicitat DSP Bihor o "derogare" pentru a putea servi în interior, întrucât spaţiul restaurantului din Cetate este mare, cu tavan înalt, iar unul dintre pereţi este format în întregime din geamuri, care se pot da la o parte. "Avem climatizare cu aer proaspăt, nu recirculat, tavan la 5 metri înălţime, mesele distanţate, adică nişte condiţii care, cred eu, le depăşesc pe cele dintr-un mall sau un supermarket", spune Eugen. Totuşi, dată fiind legislaţia în vigoare, nu a primit permisiunea să continue activitatea în interior. "Ne-am conformat, am închis tot".

Cu bani de acasă

Alte restaurante continuă să mizeze în principal pe livrările la domiciliu, care au explodat încă din primăvară, când s-a instaurat starea de urgenţă. Unii şi-au "convertit" angajaţii din ospătari în şoferi sau din barmani în centralişti. Comenzile se pot face prin aplicaţiile de profil, cum ar fi Food Panda sau Glovo, dar unele restaurante şi-au creat propriile circuite şi aplicaţii pentru telefoanele mobile, astfel încât clienţii să-i poată contacta direct şi, uneori, primesc anumite facilităţi. Între cei care livrează "la greu" se numără Due Fratelli, restaurant-pizzerie care şi-a închis terasa de pe Roman Ciorogariu, dar a ţinut deschisă o mică terasă a piadineriei de pe Republicii.

Livrează mult la domiciliu şi restaurante ca Hanul cu Noroc şi Crinul Alb, ambele ţinând totuşi şi terase deschise, dotate cu încălzitoare. Doar că acolo, când afară sunt 2-3 grade, mesele nu se mai pot savura la fel. "Ţinem business-ul cu bani de acasă. Asta face cam toată lumea. Chestiunea asta cu terase deschise în decembrie în România este o glumă proastă. Le-au lăsat deschise (n.r. – guvernanţii) ca să nu spunem că ne-au închis de tot şi nu cumva să dea vreun ajutor sectorului HoReCa", spune Adrian Popovici, unul dintre acţionarii de la Hanul cu Noroc.

Confort la aer

Un restaurant care rămâne deschis cu două mici terase, dar şi cu livrări la domiciliu, este Via 29 (str. Mihai Eminescu). Una dintre terase este bine "blindată", dar totuşi respectă regulile. Are acoperiş şi o construcţie care o împrejmuieşte ca o ramă, având o bază unde au fost amplasate calorifere, iar în rest este deschisă, fără plase, fără plexiglas. Pentru a asigura confortul clienţilor, pe lângă calorifere, proprietarul a amplasat şi încălzitoare verticale, plus un puternic sistem de ventilaţie. Mesele sunt distanţate şi au doar câte 4 locuri. "Avem practic un singur perete, cel dinspre clădirea restaurantului. Terasa a fost gândită aşa de la început, dinaintea pandemiei, pentru fumători. Ne prinde bine acum", spune administratorul Ovidiu Abrudan.

Tocmai fiindcă şi respectă regulile, şi e destul de călduroasă, terasa de la Via 29 este mai tot timpul vizitată de oameni dornici să ia prânzul sau cina în oraş. Patronul vrea să o ţină deschisă şi peste iarnă, fiind unul dintre puţinii care se încumetă să fie optimist. "Tot găsim câţiva curajoşi", spune el.

În această perioadă, la Via29, livrările sunt totuşi cele mai cerute. "De la 4 maşini, avem acum 8 maşini cu care livrăm. Gândim pachete şi beneficii pentru cei care comandă direct prin aplicaţia noastră", explică Ovidiu. "Este o perioadă grea. Nu ne gândim la profit, ci ne gândim să supravieţuim, să ne ţinem angajaţii, să ne fidelizăm clienţii, astfel încât să fim pe piaţă când totul va reveni la normal, şi nu cu sigla undeva într-un sac...", adaugă el.

Cafea cu blănuri

 Linda Seres, managerul RistrettoDintre cafenelele centrale, Ristretto nu doar că o ţine deschisă pe cea din Piaţa Unirii, ci a redeschis-o şi pe cea de pe Republicii. Evident, doar terasele primesc clienţi. Fără pereţi ori tavane, proprietarii au decis să pună ghivece cu flori în jurul meselor, umbrele care să apere cât de cât de intemperii, multe încălzitoare şi... blănuri de oaie pe fiecare scaun. Este rece oricum, dar orădenii merg în continuare să-şi bea cafeaua "în oraş". "Ne adaptăm acestor timpuri, e un handicap să nu te adaptezi. Vedem cum va fi vremea, în funcţie de asta vom continua să ţinem deschis sau nu", spune Linda Seres (foto), managerul Ristretto.

Chiar şi cei mai îndârjiţi "jucători" de pe piaţă spun, însă, că business-ul merge extrem de greu, iar cheltuielile sunt mai mari decât veniturile. "E ca la început de drum, când îţi creditezi firma cu bani pentru cele necesare. Taxele, chiriile, curentul, investiţiile pentru a asigura un minim confort sunt toate cheltuieli importante", explică Linda. Sunt, însă, şi clienţi care apreciază asta. "Mi-a spus un client: «am dârdâit toată ziua după o jumătate de oră pe terasă, dar m-am bucurat de un vin fiert şi voi veni cu drag şi data viitoare»". Până când va fi mai tare plăcerea decât dârdâitul? Rămâne de văzut...


BUNĂTĂŢI ŞI AMENZI
Terase cu pereţi

Sunt în această perioadă şi câteva cafenele şi restaurante în oraş care respectă măsurile de distanţare, dar mai trag când şi când la loc pereţii de sticlă, plexiglas sau plastic, pentru a-şi proteja clienţii de frig, chiar şi cu riscul amenzilor. "Am respectat totul de la început, dar oamenii nu pot să ia prânzul când le îngheaţă mâinile, aşa că mai închidem pereţii retractabili, ba noi, ba clienţii. Oricum, nu înţeleg de ce hotelurile pot servi în spaţii închise, dar noi nu. E mai puţin Covid acolo?", spune un patron.

Poliţiştii orădeni ies des în controale şi aplică ba avertismente, ba sancţiuni pentru cei care încalcă regulile, transformându-şi terasele practic în spaţii închise. În perioada 1-25 noiembrie, aceştia au aplicat în Oradea 23 de sancţiuni exact pentru această abatere, dintre care 10 avertismente, respectiv 13 amenzi, în valoare totală de 26.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2188 RON
  • 1 EUR = 4.9495 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON