URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2020, 09:05

Terase... de iarnă: Cum funcționează localurile din Oradea sub restricțiile impuse în sezonul rece (FOTO)

Terase... de iarnă: Cum funcționează localurile din Oradea sub restricțiile impuse în sezonul rece (FOTO) IN BUSINESS. Două dintre localurile din Oradea care îşi primesc în continuare clienţii sunt cafenelele Ristretto (stânga), dotate cu încălzitoare şi blănuri de oaie, şi restaurantul Via 29 (dreapta), care are o terasă acoperită şi bine încălzită
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să te bucuri de un prânz, o cină sau un vin "în oraş" devine tot mai dificil. În Oradea incidenţa cazurilor de Covid-19 depăşeşte borna de 3 la mia de locuitori, astfel că restaurantele şi cafenelele nu pot funcţiona în spaţii închise. În plus, din noiembrie guvernanţii au subliniat că nici terasele "blindate" cu acoperiş şi pereţi din orice material nu mai pot funcţiona în pandemie.

La debut de sezon rece, deci, "jucătorii" din HoReCa nu au prea multe opţiuni. Unele restaurante - cum ar fi Corsarul, Spoon, Euphoria Biergarten, Cyrano - au tras obloanele, iar altele se axează în principal pe livrări. Mai sunt şi câteva cafenele şi restaurante care se încăpăţânează să primească oaspeţi, dotându-şi terasele cu încălzitoare puternice, blănuri de oaie şi, în unele cazuri, păstrând inclusiv pereţii protectori, chiar cu riscul amenzilor...

Zonă roşie

După o vară în care restaurantele şi cafenelele din Oradea au avut o activitate destul de bogată, odată cu venirea sezonului rece şi cu creşterea acută a cazurilor de Covid, situaţia s-a schimbat radical. Din 27 octombrie, oraşul a intrat în aşa-numitul "scenariu roşu", depăşind rata de infectare de 3 cazuri la mia de locuitori (între timp incidenţa este de 5,9), astfel că localurile au trebuit să oprească activitatea în spaţii închise, excepţie făcând hotelurile, care pot în continuare să ţină deschis, însă pot omeni doar persoanele cazate.

Din 9 noiembrie, regulile au devenit şi mai stricte. Guvernanţii au subliniat, printr-un act normativ, că între locaţiile care nu pot funcţiona în zonele din "scenariul roşu" se numără şi "spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". Cu alte cuvinte, terasele "îngrădite" nu sunt considerate, de fapt, terase.

"Să ne revedem sănătoşi"

Cum vremea a devenit prea rece pentru a-şi primi clienţii pe terase "dezgolite", mai mulţi patroni au închis porţile restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv câteva localuri cunoscute în Oradea. Spre exemplu, bistro bar-ul Dock, deschis anul acesta în centru, pe malul Crişului Repede, şi care are două terase supraetajate, şi-a luat "la revedere" de la clienţi, atârnând pe uşă mesajul "În urma reglementărilor impuse de autorităţi şi a situaţiei generate de Covid-19, Dock Bistro Bar întrerupe activitatea pe perioadă nedeterminată. Să ne revedem sănătoşi, cât mai curând!".

Eugen Pocian, proprietarul de la CorsarulRestaurantele au închis, la rândul lor. Între acestea, Euphoria Biergarten (str. Mihai Eminescu), Cyrano (str. Republicii), Spoon (str. Cele 3 Crişuri) şi Corsarul, un restaurant renumit şi căutat atât de orădeni, cât şi de străinii care ajung aici, inclusiv pentru preparatele sale din fructe de mare. Mutat în această toamnă în Cetate, în locul BastiOr, restaurantul şi-a putut primi doar o scurtă perioadă oaspeţii în casă nouă. "La o cafenea stai 20 de minute, dar la restaurant mai mult de o oră. Or, e prea frig pe terasă pentru asta, oricâte încălzitoare am pune. Şi mâncarea se răceşte imediat, îşi schimbă proprietăţile. Noi suntem obişnuiţi să oferim o anumită calitate şi nu vrem să facem rabat", spune Eugen Pocian (foto), proprietarul de la Corsarul.

Acesta spune că a solicitat DSP Bihor o "derogare" pentru a putea servi în interior, întrucât spaţiul restaurantului din Cetate este mare, cu tavan înalt, iar unul dintre pereţi este format în întregime din geamuri, care se pot da la o parte. "Avem climatizare cu aer proaspăt, nu recirculat, tavan la 5 metri înălţime, mesele distanţate, adică nişte condiţii care, cred eu, le depăşesc pe cele dintr-un mall sau un supermarket", spune Eugen. Totuşi, dată fiind legislaţia în vigoare, nu a primit permisiunea să continue activitatea în interior. "Ne-am conformat, am închis tot".

Cu bani de acasă

Alte restaurante continuă să mizeze în principal pe livrările la domiciliu, care au explodat încă din primăvară, când s-a instaurat starea de urgenţă. Unii şi-au "convertit" angajaţii din ospătari în şoferi sau din barmani în centralişti. Comenzile se pot face prin aplicaţiile de profil, cum ar fi Food Panda sau Glovo, dar unele restaurante şi-au creat propriile circuite şi aplicaţii pentru telefoanele mobile, astfel încât clienţii să-i poată contacta direct şi, uneori, primesc anumite facilităţi. Între cei care livrează "la greu" se numără Due Fratelli, restaurant-pizzerie care şi-a închis terasa de pe Roman Ciorogariu, dar a ţinut deschisă o mică terasă a piadineriei de pe Republicii.

Livrează mult la domiciliu şi restaurante ca Hanul cu Noroc şi Crinul Alb, ambele ţinând totuşi şi terase deschise, dotate cu încălzitoare. Doar că acolo, când afară sunt 2-3 grade, mesele nu se mai pot savura la fel. "Ţinem business-ul cu bani de acasă. Asta face cam toată lumea. Chestiunea asta cu terase deschise în decembrie în România este o glumă proastă. Le-au lăsat deschise (n.r. – guvernanţii) ca să nu spunem că ne-au închis de tot şi nu cumva să dea vreun ajutor sectorului HoReCa", spune Adrian Popovici, unul dintre acţionarii de la Hanul cu Noroc.

Confort la aer

Un restaurant care rămâne deschis cu două mici terase, dar şi cu livrări la domiciliu, este Via 29 (str. Mihai Eminescu). Una dintre terase este bine "blindată", dar totuşi respectă regulile. Are acoperiş şi o construcţie care o împrejmuieşte ca o ramă, având o bază unde au fost amplasate calorifere, iar în rest este deschisă, fără plase, fără plexiglas. Pentru a asigura confortul clienţilor, pe lângă calorifere, proprietarul a amplasat şi încălzitoare verticale, plus un puternic sistem de ventilaţie. Mesele sunt distanţate şi au doar câte 4 locuri. "Avem practic un singur perete, cel dinspre clădirea restaurantului. Terasa a fost gândită aşa de la început, dinaintea pandemiei, pentru fumători. Ne prinde bine acum", spune administratorul Ovidiu Abrudan.

Tocmai fiindcă şi respectă regulile, şi e destul de călduroasă, terasa de la Via 29 este mai tot timpul vizitată de oameni dornici să ia prânzul sau cina în oraş. Patronul vrea să o ţină deschisă şi peste iarnă, fiind unul dintre puţinii care se încumetă să fie optimist. "Tot găsim câţiva curajoşi", spune el.

În această perioadă, la Via29, livrările sunt totuşi cele mai cerute. "De la 4 maşini, avem acum 8 maşini cu care livrăm. Gândim pachete şi beneficii pentru cei care comandă direct prin aplicaţia noastră", explică Ovidiu. "Este o perioadă grea. Nu ne gândim la profit, ci ne gândim să supravieţuim, să ne ţinem angajaţii, să ne fidelizăm clienţii, astfel încât să fim pe piaţă când totul va reveni la normal, şi nu cu sigla undeva într-un sac...", adaugă el.

Cafea cu blănuri

 Linda Seres, managerul RistrettoDintre cafenelele centrale, Ristretto nu doar că o ţine deschisă pe cea din Piaţa Unirii, ci a redeschis-o şi pe cea de pe Republicii. Evident, doar terasele primesc clienţi. Fără pereţi ori tavane, proprietarii au decis să pună ghivece cu flori în jurul meselor, umbrele care să apere cât de cât de intemperii, multe încălzitoare şi... blănuri de oaie pe fiecare scaun. Este rece oricum, dar orădenii merg în continuare să-şi bea cafeaua "în oraş". "Ne adaptăm acestor timpuri, e un handicap să nu te adaptezi. Vedem cum va fi vremea, în funcţie de asta vom continua să ţinem deschis sau nu", spune Linda Seres (foto), managerul Ristretto.

Chiar şi cei mai îndârjiţi "jucători" de pe piaţă spun, însă, că business-ul merge extrem de greu, iar cheltuielile sunt mai mari decât veniturile. "E ca la început de drum, când îţi creditezi firma cu bani pentru cele necesare. Taxele, chiriile, curentul, investiţiile pentru a asigura un minim confort sunt toate cheltuieli importante", explică Linda. Sunt, însă, şi clienţi care apreciază asta. "Mi-a spus un client: «am dârdâit toată ziua după o jumătate de oră pe terasă, dar m-am bucurat de un vin fiert şi voi veni cu drag şi data viitoare»". Până când va fi mai tare plăcerea decât dârdâitul? Rămâne de văzut...


BUNĂTĂŢI ŞI AMENZI
Terase cu pereţi

Sunt în această perioadă şi câteva cafenele şi restaurante în oraş care respectă măsurile de distanţare, dar mai trag când şi când la loc pereţii de sticlă, plexiglas sau plastic, pentru a-şi proteja clienţii de frig, chiar şi cu riscul amenzilor. "Am respectat totul de la început, dar oamenii nu pot să ia prânzul când le îngheaţă mâinile, aşa că mai închidem pereţii retractabili, ba noi, ba clienţii. Oricum, nu înţeleg de ce hotelurile pot servi în spaţii închise, dar noi nu. E mai puţin Covid acolo?", spune un patron.

Poliţiştii orădeni ies des în controale şi aplică ba avertismente, ba sancţiuni pentru cei care încalcă regulile, transformându-şi terasele practic în spaţii închise. În perioada 1-25 noiembrie, aceştia au aplicat în Oradea 23 de sancţiuni exact pentru această abatere, dintre care 10 avertismente, respectiv 13 amenzi, în valoare totală de 26.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON