URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iunie 2014, 11:20

Terapia cu căţei, un succes pentru copiii orădeni cu dizabilităţi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 a încheiat proiectul "Câinele şi copilul - O prietenie fără frontiere", finanţat cu 20.000 lei prin programul "MOL pentru Sănătatea Copiilor". În cadrul acestui proiect, 30 de copii de la centru, cu diferite dizabilităţi mintale, au participat, vreme de şase luni, la şedinţe de terapie asistată de animale, mai precis de câini anume dresaţi de Asociaţia Angel Dogs din Satu Mare.

De la bun început, copiii cuprinşi în program, cu vârste între 3 şi 18 ani, au fost evaluaţi constant, conform unor scale de evaluare anume concepute de psihopedagogii orădeni care au iniţiat proiectul. "Am observat progrese frumoase la copii. Avem şi feed-back de la cadre didactice şi părinţi. De pildă, o fetiţă care suferă de sindromul Down nu comunica înainte de şedinţe, chiar dacă baza de cuvinte o avea. Profesoara ei ne-a spus însă că a observat o adevărată explozie de comunicare", a declarat pentru BIHOREANUL coordonatorul proiectului, psihopedagogul Maia Indrie.

Totodată, specialiştii au sesizat că, în urma terapiei cu căţei, copiii şi-au schimbat atitudinea şi faţă de animale, dar şi faţă de adulţii din jurul lor. "În interacţiunea cu câinii, s-au deschis mult mai repede decât faţă de noi", a mai spus Indrie. Totodată, alături de câini, micuţii au învăţat părţile corpului, culorile ori cum să se orienteze.

În cadrul aceluiaşi proiect, cinci psihopedagogi ai CSEI nr. 1 au absolvit un curs postuniversitar de formator în terapia asistată de animale la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, astfel că pot aplica terapia în continuare. Însă, specialiştii au nevoie şi de un câine anume pregătit. "Vom căuta acum metode pentru a ne cumpăra un câine, iar reprezentanţii Asociaţiei Angel Dogs ne-au spus că ne vor ajuta cu dresarea lui", a mai spus Maia Indrie.

Astfel, şi mai mulţi copii orădeni ar putea ajunge trataţi alături de animalul considerat, nu degeaba, cel mai bun prieten al omului.

Proiectul finanţat de MOL a fost încheiat luni printr-o demonstraţie de dresaj a câinilor, făcută în faţa tuturor elevilor CSEI nr. 1.

Citeşte pe această temă şi articolul "Doctorul Ham-Ham: Copiii cu deficienţe de la un centru special din Oradea sunt trataţi cu ajutorul câinilor (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON