Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 a încheiat proiectul "Câinele şi copilul - O prietenie fără frontiere", finanţat cu 20.000 lei prin programul "MOL pentru Sănătatea Copiilor". În cadrul acestui proiect, 30 de copii de la centru, cu diferite dizabilităţi mintale, au participat, vreme de şase luni, la şedinţe de terapie asistată de animale, mai precis de câini anume dresaţi de Asociaţia Angel Dogs din Satu Mare.
De la bun început, copiii cuprinşi în program, cu vârste între 3 şi 18 ani, au fost evaluaţi constant, conform unor scale de evaluare anume concepute de psihopedagogii orădeni care au iniţiat proiectul. "Am observat progrese frumoase la copii. Avem şi feed-back de la cadre didactice şi părinţi. De pildă, o fetiţă care suferă de sindromul Down nu comunica înainte de şedinţe, chiar dacă baza de cuvinte o avea. Profesoara ei ne-a spus însă că a observat o adevărată explozie de comunicare", a declarat pentru BIHOREANUL coordonatorul proiectului, psihopedagogul Maia Indrie.
Totodată, specialiştii au sesizat că, în urma terapiei cu căţei, copiii şi-au schimbat atitudinea şi faţă de animale, dar şi faţă de adulţii din jurul lor. "În interacţiunea cu câinii, s-au deschis mult mai repede decât faţă de noi", a mai spus Indrie. Totodată, alături de câini, micuţii au învăţat părţile corpului, culorile ori cum să se orienteze.
În cadrul aceluiaşi proiect, cinci psihopedagogi ai CSEI nr. 1 au absolvit un curs postuniversitar de formator în terapia asistată de animale la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, astfel că pot aplica terapia în continuare. Însă, specialiştii au nevoie şi de un câine anume pregătit. "Vom căuta acum metode pentru a ne cumpăra un câine, iar reprezentanţii Asociaţiei Angel Dogs ne-au spus că ne vor ajuta cu dresarea lui", a mai spus Maia Indrie.
Astfel, şi mai mulţi copii orădeni ar putea ajunge trataţi alături de animalul considerat, nu degeaba, cel mai bun prieten al omului.
Proiectul finanţat de MOL a fost încheiat luni printr-o demonstraţie de dresaj a câinilor, făcută în faţa tuturor elevilor CSEI nr. 1.
Citeşte pe această temă şi articolul "Doctorul Ham-Ham: Copiii cu deficienţe de la un centru special din Oradea sunt trataţi cu ajutorul câinilor (FOTO)"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.