URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2020, 18:31

Teatrul Regina Maria o dă în judecată pe scenografa care s-a plâns că n-a primit de lucru şi că a fost jignită de conducerea instituţiei 

Teatrul Regina Maria o dă în judecată pe scenografa care s-a plâns că n-a primit de lucru şi că a fost jignită de conducerea instituţiei  (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Teatrului Regina Maria au răspuns printr-un comunicat acuzaţiilor publice făcute de scenografa Amalia Buie la adresa conducerii, mai precis la adresa managerului Elvira Rîmbu şi a directorului artistic Andrian Locovei. 

Reprezentanţii instituţiei susţin că scenografa a primit de lucru şi nu a fost jignită. Aceştia spun că Teatrul Regina Maria o va da acum în judecată pentru "prejudiciul de imagine cauzat". 

A colaborat la două premiere

Răspunsul a fost trimis joi după amiaza de către secretariatul literar al instituţiei de cultură, fără a fi semnat de o persoană anume. Pe rând, instituţia răspunde acuzaţiilor făcute de Amalia Buie, precizând în primul rând că aceasta a primit de lucru astfel încât să-şi facă norma inclusă în contractul ei. Mai precis, TRM arată că scenografa a lucrat la două dintre cele 3 premiere ale instituţiei în stagiunea 2019-2020, care a fost suspendată din cauza pandemiei de Covid-19. 

Este vorba despre spectacolul de poezie "Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată", regia Emil Sauciuc, respectiv spectacolul Ansamblului Crişana, "Sărbătorind Unirea".

În ceea ce priveşte faptul că n-a fost inclusă în echipa artistică a spectacolului "Revizorul", preferându-se colaborarea cu un scenograf din exterior, Teatrul Regina Maria precizează că acesta a fost ales de regizorul Petru Vutcărău.

"Doamna Amalia Buie a fost propusă pentru colaborare tuturor regizorilor invitaţi să lucreze la Teatrul Regina Maria. Regizorul poate accepta sau poate propune alt scenograf, designer, coregraf, light-designer, cu care doreşte să lucreze la proiect, situaţie frecvent întâlnită şi la alte producţii. Menţionăm că doamna Amalia Buie s-a aflat într-o situaţie similară când, nefiind angajata Teatrului Regina Maria, a realizat costumele pentru spectacolul "Arta Adulterului", în regia domnului Daniel Vulcu. Teatrul Regina Maria avea şi la acea vreme scenograf angajat", transmit reprezentanţii instituţiei. 

Să prezinte scuze... 

În videoclipul făcut public pe pagina sa, Amalia Buie susţinea şi că a fost jignită şi înjurată de cei din conducerea Teatrului, lucru infirmat prin comunicatul transmis joi: "În ceea ce priveşte acuzaţiile video în care doamna Amalia Buie susţine că ar fi fost jignită de conducere, precizăm că doamna nu a fost insultată, nu a existat şi nu există niciun fel de reclamaţie, solicitare, sau notificare în acest sens din partea doamnei, de-a lungul celor doi ani de colaborare cu instituţia noastră, nici în scris, nici verbal".

Teatrul Regina Maria precizează, în final, că va cere instanţei să o oblige pe Amalia Buie să prezinte scuze publice pentru acuzaţiile prezentate. "Prin urmare, pentru prejudiciul de imagine cauzat instituţiei, Teatrul Regina Maria va acţiona în instanţă, în baza răspunderii civile contractuale / delictuale. Vom solicita în instanţă scuze publice din partea doamnei Amalia Buie, pe aceleaşi canale de comunicare pe care a fost prejudiciată imaginea teatrului. În caz contrar, vom cere daune morale", se încheie comunicatul. 


Comunicatul integral transmis de TRM:

În urma solicitărilor primite din partea presei, ca urmare a videoclipului realizat şi distribuit în spaţiul public virtual de doamna Amalia Bulie,  scenograf al Teatrului Regina Maria Oradea, videoclip în care au fost lansate o serie de acuzaţii la adresa conducerii instituţiei, şi ca urmare a solicitării scrise, depuse de doamna Buie la secretariatul teatrului, vă precizăm următoarele:

Doamna Amalia Buie este angajată pe postul de scenograf Gr.pr. I, cu contract de muncă pe perioadă determinată, valabil în perioada  1 septembrie  2018 - 1 septembrie 2019, prelungit cu 10 luni, prin Actul Adiţional nr 834 din 30 august 2018, pe perioada 1 septembrie 2019 – 1 iulie 2020. 

În data de 12.06. 2020, la secretariatul Teatrului Regina Maria a fost înregistrată o solicitare din partea scenografului angajat Amalia Buie. Aceasta este prima şi singura sesizare pe care doamna Buie a depus-o în cei doi ani de colaborare cu Teatrul Regina Maria. În aceeaşi zi, fără a se aştepta un răspuns din partea instituţiei noastre, doamna Amalia Buie a prezentat o serie de acuzaţii prin intermediul unui videoclip diseminat în spaţiul public virtual. 

Conducerea Teatrului Regina Maria face următoarele precizări: 

În ceea ce priveşte solicitarea scrisă din data de 12.06.2020:

1) De ce nu mi s-a dat ocazia să îmi îndeplinesc norma contractuală din stagiunea 2019/2020. 

Conform fişei postului nr A/ 709, din data de 28.08.2018, capitolul III. Descrierea sarcinilor ce revin postului, alineatul 9 prevede: (scenograful) realizează obligatoriu decorul şi costumele la minimum două spectacole pe stagiune (premiere) şi o refacere.
În stagiunea 2018-2019 Amalia Buie a realizat scenografia şi costumele la: "Avalanşa", de Tuncer Cucenoglu, regia Petru Vutcărău, premiera 21 noiembrie 2018 (costume); Concert Extraordinar "Uniţi în cuget şi-n simţiri", premiera 24 ianuarie 2019, regia Leontin Ciucur; Concert Extraordinar – "De ziua ta", premiera 8 martie 2019, regia Leontin Ciucur; "...Escu", de Tudor Muşatescu, regia Claudiu Goga, premiera 31 martie 2019, şi "Sunetul muzicii", regia Mihaela Bogdan,  premiera 1 iunie şi 2 iunie 2019. 
În stagiunea 2019-2020, doamna Amalia Buie a semnat scenografia pentru spectacolele "Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată", regia Emil Sauciuc, premiera 15 ianuarie 2020 şi "Sărbătorind Unirea", - premiera 24 ianuarie 2020, regia Leontin Ciucur. De asemenea, s-a ocupat de refacerea costumelor pentru distribuţiile de copii din spectacolul "Sunetul Muzicii". Aşadar, norma contractuală conform fişei postului a fost îndeplinită în ambele stagiuni. 

2) De ce nu am primit scenografia, costumele, sau măcar asistenţa la piesa Revizorul, în condiţiile în care:
a) Teatrul Regina Maria a plătit un scenograf din exteriorul T.R.M. pentru realizarea decorului
b) Teatrul Regina Maria a plătit un al doilea scenograf, tot din exterior, pentru realizarea costumelor

Doamna Amalia Buie a fost propusă pentru colaborare tuturor regizorilor invitaţi să lucreze la Teatrul Regina Maria. Regizorul poate accepta sau poate propune alt scenograf, designer, coregraf, light-designer, cu care doreşte să lucreze la proiect, situaţie frecvent întâlnită şi la alte producţii. Menţionăm că doamna Amalia Buie s-a aflat într-o situaţie similară când, nefiind angajata Teatrului Regina Maria, a realizat costumele pentru spectacolul "Arta Adulterului", în regia domnului Daniel Vulcu. Teatrul Regina Maria avea şi la acea vreme scenograf angajat.  

c) Teatrul Regina Maria a plătit suplimentar, pe lângă salariu, o persoană necalificată, angajată pe post de muncitor la T.R.M., să facă asistenţa scenografului de costume.

Persoana la care doamna Amalia Buie face referire este angajată în instituţie în funcţia de pictor executant. Persoana în cauză are următoarele calificări: Diplomă de Licenţă, Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Arte şi Design, domeniul Arte Plastice, Decorative şi Design, specializarea Arte Plastice (iulie 2013) şi Diplomă de Master în domeniul Arte Vizuale în cadrul aceleiaşi universităţi (iulie 2015). Persoana în cauză a fost contracandidata doamnei Amalia Buie la concursul de scenograf. S-a apelat la ajutorul ei pentru că se doreşte încurajarea dezvoltării profesionale a angajaţilor T.R.M. 

d) Cu domnul regizor Petru Vutcărău, care a regizat piesa Revizorul, am lucrat în deplină armonie şi compatibilitate la Piesa Avalanşa din stagiunea 2018-2019. Drept urmare, piesa Avalanşa a câştigat premii naţionale şi internaţionale, iar pe lângă calităţile regizorale şi calităţile actorilor, costumele create de mine au avut un mare aport. Deci sunt convinsă că regizorul ar fi dorit să lucrăm din nou.

Reiterăm faptul că domnul Petru Vutcărău a ales scenograful cu care a dorit să lucreze la spectacolul "Revizorul". Subliniem că scenograful ales de domnul Petru Vutcărău este o personalitate care se bucură de recunoştere naţională şi internaţională, are o vastă şi incontestabilă experienţă, un palmares impresionant de premii şi a gândit o scenografie complexă, pentru o piesă de referinţă din dramaturgia universală, scenografie perfect adaptată noii scenothenici a teatrului, acesta fiind şi primul spectacol realizat la scena rotativă. 

Subliniem că, la spectacolul "Avalanşa", propunerile de scenografie ale doamnei Amalia Buie nu au fost în armonie cu ideea regizorală a spectacolului. Prin umare, scenografia a fost semnată de Vasilatos Ianis. În ceea ce priveşte costumele realizate de doamna Amalia Buie, deşi în Fişa Postului, Capitolul III -Obiectivele Postului, alineatul 3 se menţionează "Aprecieri elogioase ale criticii de specialitate", în cronicile apărute despre spectacolul "Avalanşa", costumele doamnei nu sunt menţionate nici elogios, nici critic. Prin urmare, considerăm că doamna Amalia Buie s-a achitat de sarcina creării costumelor în mod corect, fără a fi însă cazul de excelenţă. În ceea ce priveşte convingerile personale ale doamnei Amalia Buie, acestea nu pot face obiectul unei discuţii care se bazează pe criterii profesionale obiective. 

3)  De ce nu am fost lăsată să fac decorul la scena mobilă din Cetate, pentru Ansamblul Crişana (perioada iunie 2020), în condiţiile în care eu mi-am manifestat disponibilitatea. 

Spectacolul nu va beneficia de decor, fiind vorba despre o scenă mobilă, ci de o proiecţie video. De asemenea, menţionăm că în perioada 15 mai - 12 iunie, doamna Amalia Buie a beneficiat, la cerere, de zile libere plătite pentru îngrijirea copilului, în cuantum a 75% din salariul de încadrare, conform Legii 19/2020, modificată si completată cu HG 217/ 2020 şi conform OUG 30/2020. 

Alături de aceste răspunsuri punctuale, conducerea Teatrului Regina Maria face următoarele precizări, necesare în contextul acuzaţiilor pe care doamna Amalia Buie le-a făcut în mediul virtual, prin intermediul videoclipului diseminat: 

Din pricina pandemiei COVID-19, în perioada martie –iunie 2020, stagiunea 2019/2020 a fost întreruptă. În perioada septembrie 2019 - martie 2020, premierele T.R.M. au fost: "Revizorul", regia Petru Vutcărău,  "Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată", regia Emil Sauciuc, premiera 15 ianuarie 2020 şi "Sărbătorind Unirea",  regia Leontin Ciucur- premiera 24 ianuarie 2020. În videoclipul diseminat în spaţiul public virtual, doamna Amalia Buie susţine că "i s-au dat firimituri". Cum doamna Amalia Buie a semnat scenografia singurelor premiere existente în stagiune, în afară de Revizorul, considerăm că prin această exprimare aduce un grav prejudiciu de imagine instituţiei Teatrului Regina Maria, prin ironizarea repertoriului existent, a tuturor colegilor care au muncit la cele două producţii artistice menţionate precum şi a publicului care a onorat cu prezenţa respectivele spectacole. De asemenea, prin numirea în scris a unui coleg absolvent de Arte Vizuale drept "muncitor" şi "necalificat", şi prin solicitarea în scris a unor explicaţii, care sunt legate aproape exclusiv de producţia spectacolului Revizorul, înţelegem că problema doamnei Amalia Buie este una de ordin personal, care vizează dorinţa dumneaei de a fi lucrat în mod expres la spectacolul amintit.  

În ceea ce priveşte acuzaţiile video în care doamna Amalia Buie susţine că ar fi fost jignită de conducere, precizăm că doamna nu a fost insultată, nu a existat şi nu există niciun fel de reclamaţie, solicitare, sau notificare în acest sens din partea doamnei, de-a lungul celor doi ani de colaborare cu instituţia noastră, nici în scris, nici verbal. 

Prin urmare, pentru prejudiciul de imagine cauzat instituţiei, Teatrul Regina Maria va acţiona în instanţă,  în baza răspunderii civile contractuale / delictuale. Vom solicita în instanţă scuze publice din partea doamnei Amalia Buie, pe aceleaşi canale de comunicare pe care a fost prejudiciată imaginea teatrului. În caz contrar, vom cere daune morale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Russia
Așa se rezolvă problemele de la teatrul oradean. Focu la ei! Să nu miște nimeni în front. Poate se pune prima înfățișare într-un tribunal rusesc, doar acolo a fost școlită managerița Elvira Rîmbu. Câștig garantat!
Postat 19 Iunie 2020, 17:53 de Neutryno
Teatrul Regina Maria o dă în judecată pe Doamna că sa plâns de condiții
Bă alo, cultivații care sunteți la conducerea Teatrului, voi va credeți CULȚI? O dai in judecată pe doamna pe motiv că voi din conducere sunteți proști ? Bă planeta comunistă voi nu aveți HR care deal-uieste cu aceste probleme? ApropoS se vor monta Antene 5G pe teatru ::::)))) CULTILOR :::)))
Postat 19 Iunie 2020, 00:50 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON