URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iulie 2020, 16:30

Trupa Arcadia va juca spectacolul "Moromeţii" dedicat elevilor în Cetate și în mai multe sate şi oraşe din Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Gyula

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulţi actori ai trupei Arcadia a Teatrului Regina Maria vor colinda la începutul lunii septembrie prin zonele rurale și câteva orașe din Bihor, Sălaj, Satu Mare şi la Gyula pentru a le prezenta spectacolul de lectură performativă "Moromeţii" elevilor şi cadrelor didactice. Premiera va avea loc joi în şanţul Cetăţii, o a doua reprezentanţie fiind programată pe vineri. Ambele se joacă cu casa închisă.

Spectacolul este organizat în cadrul proiectului „Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație”, derulat de Asociația Teatru de Copii și finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Detaliile legate de premieră şi de proiect au fost prezentate de purtătorul de cuvânt al trupei Arcadia, Andreea Costea, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri în șanțul Cetății, în prezenţa actorilor, a regizorului Gavriil Pinte şi a directorului trupei, Şerban Borda.

"Proiectul a fost anunţat încă din ianuarie şi își propune să vină în sprijinul adolescenților defavorizați cultural, social și etnic, care se pregătesc pentru susținerea examenelor de Bacalaureat”, a spus Andreea Coste. 

"Moromeţii" va fi jucat sub forma unui spectacol de lectură performativă, adică va avea şi un povestitor, pe lângă actori. "Am făcut multe repetiţii online, însă ne-am descurcat. "Moromeţii" nu este un spectacol uşor de făcut pentru că prezintă povestea unor persoanje dintr-o lume care acum nu mai există. Sigur sunt şi acum agricultori, dar nu mai există clasa ţărănimii", a spus regizorul Gavriil Pinte.

Din distribuţia "Moromeții" fac parte Zentania Lupșe, Florian Silaghi, Calița Nantu, Giorgiana Coman, David Constantinescu, Igor Lungu. Sceografia și grafica sunt semnate de Mădălina Baciu și Răzvan Chendrean. Muzica este asigurată de Ovidiu Iloc, iar instrumentiști vor fi studenții de la Universitatea din Oradea, Radu Herțe și Ionuț Chiș. Dramatizarea a fost realizată de alți studenți ai UO: Ioana Vaida, Dalia Vidican, Rebeca Ungur, Nicolae Vușcan.

Primele două reprezentaţii, de joi şi vineri, programate să aibă loc în şanţul Cetăţii, se joacă cu casa închisă. La cele două au fost invitaţi elevii Liceului "Don Orione", ai Colegiului Naţional "Iosif Vulcan", copiii din cadrul Centrului de Plasament din Tinca, din Centrul de Plasament Oradea, din Centrul de Plasament Oradea 2 și de la Fundația Mereu Aproape..

Directorul Trupei Arcadia, Şerban Borda, a precizat că între 1 şi 15 septembrie, spectacolul se va juca la mai multe Case de cultură și licee din Bihor, Sălaj, Satu Mare, ultima oprire fiind la Gyula, Ungaria.

La spectacole vor putea participa numai elevi şi cadre didactice, accesul fiind gratuit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON