Conducerea Universităţii a aprobat, în această săptămână, taxele valabile pentru următorul an universitar, acceptând, astfel, propunerile de măriri de taxe din partea facultăţilor.
La propunerea Consiliului de Administraţie, taxele au fost aprobate de principiu în şedinţa de luni a Senatului universitar, însă cu amenadamentul ca anumite taxe să mai fie dezbătute de rectorul Constantin Bungău cu preşedintele Senatului Sorin Curilă şi cu reprezentanţii studenţilor din Senat. Asta pentru că, nemulţumiţi de anumite creşteri de taxe, studenţii au vrut să părăsească şedinţa de luni, ceea ce ar fi făcut ca şedinţa să se amâne, din lipsă de cvorum.
Miercuri, "negocierea" între şefii Universităţii şi studenţi a avut loc şi, potrivit rectorului, taxele au fost definitivate fără prea multe modificări. "Mai degrabă, studenţii au cerut explicaţii de interpretare a taxelor", a declarat, joi, rectorul Constantin Bungău pentru BIHOREANUL.
În urma întâlnirii, studenţii au obţinut reducerea cuantumului unor taxe adiacente celor de şcolarizare, cum este cea de fotocopiere (redusă faţă de propunerea CA-ului la 0,15 lei pe pagină) ori cea de recuperare în cazul absentării nemotivate de la orele de practică.
Cele mai importante discuţii s-au purtat, însă, pe marginea taxelor de şcolarizare. La unele specializări aceste taxe au crescut cu rata de inflaţie, adică între 100 şi 200 de lei.
De departe, însă, cea mai mare creştere este la Medicină în limba engleză, specializarea dedicată străinilor, unde anul II de studiu nu va mai costa 9.350 de lei ca până acum, ci 18.000 de lei. Adică o creştere de 8.650 de lei! Şi taxa pentru anul I de studiu a fost mărită, de la 18.000 la 20.000 de lei. "Le-am explicat studenţilor că la Medicină avem taxe racordate la nivelul universităţilor din ţară, este o convenţie a decanilor", a precizat Bungău. De pildă, la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj Napoca taxa de şcolarizare pentru studenţii străini este de 5.000 de euro.
O creştere semnificativă este şi la specializarea Medicină Dentară, unde un an de studiu va costa de acum înainte 6.800 de lei, faţă de 6.500, cât este în prezent.
Conducerea Universităţii a introdus şi o taxă nouă, la care studenţii au cerut să se renunţe, dar degeaba: taxa de parcare în spaţiile instituţiei. "Nu este vorba de parcarea de zi, care este gratuită, ci de maşinile care rămân peste noapte. Aşa se întâmplă şi în alte centre universitare", a explicat Bungău. Astfel, studenţii care stau în cămin şi îşi vor lăsa maşinile în parcările Universităţii pe timp de noapte vor plăti 30 de lei pe lună.
Constantin Bungău a mai spus că taxele finale pentru anul universitar 2014-2015, după cum au fost ele definitivate cu studenţii, vor fi afişate joi sau vineri, adăugând şi că, în continuare, rămân mai mici decât ale altor centre universitare din vecinătate, care primesc şi mai multe alocaţii bugetare de la Ministerul Educaţiei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.