URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Mai 2014, 15:02

Taxe mai mari pentru studenţii Universităţii din Oradea. Cea mai mare creştere: aproape 9.000 de lei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Universităţii a aprobat, în această săptămână, taxele valabile pentru următorul an universitar, acceptând, astfel, propunerile de măriri de taxe din partea facultăţilor.

La propunerea Consiliului de Administraţie, taxele au fost aprobate de principiu în şedinţa de luni a Senatului universitar, însă cu amenadamentul ca anumite taxe să mai fie dezbătute de rectorul Constantin Bungău cu preşedintele Senatului Sorin Curilă şi cu reprezentanţii studenţilor din Senat. Asta pentru că, nemulţumiţi de anumite creşteri de taxe, studenţii au vrut să părăsească şedinţa de luni, ceea ce ar fi făcut ca şedinţa să se amâne, din lipsă de cvorum.

Miercuri, "negocierea" între şefii Universităţii şi studenţi a avut loc şi, potrivit rectorului, taxele au fost definitivate fără prea multe modificări. "Mai degrabă, studenţii au cerut explicaţii de interpretare a taxelor", a declarat, joi, rectorul Constantin Bungău pentru BIHOREANUL.

În urma întâlnirii, studenţii au obţinut reducerea cuantumului unor taxe adiacente celor de şcolarizare, cum este cea de fotocopiere (redusă faţă de propunerea CA-ului la 0,15 lei pe pagină) ori cea de recuperare în cazul absentării nemotivate de la orele de practică.

Cele mai importante discuţii s-au purtat, însă, pe marginea taxelor de şcolarizare. La unele specializări aceste taxe au crescut cu rata de inflaţie, adică între 100 şi 200 de lei.

De departe, însă, cea mai mare creştere este la Medicină în limba engleză, specializarea dedicată străinilor, unde anul II de studiu nu va mai costa 9.350 de lei ca până acum, ci 18.000 de lei. Adică o creştere de 8.650 de lei! Şi taxa pentru anul I de studiu a fost mărită, de la 18.000 la 20.000 de lei. "Le-am explicat studenţilor că la Medicină avem taxe racordate la nivelul universităţilor din ţară, este o convenţie a decanilor", a precizat Bungău. De pildă, la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj Napoca taxa de şcolarizare pentru studenţii străini este de 5.000 de euro.

O creştere semnificativă este şi la specializarea Medicină Dentară, unde un an de studiu va costa de acum înainte 6.800 de lei, faţă de 6.500, cât este în prezent.

Conducerea Universităţii a introdus şi o taxă nouă, la care studenţii au cerut să se renunţe, dar degeaba: taxa de parcare în spaţiile instituţiei. "Nu este vorba de parcarea de zi, care este gratuită, ci de maşinile care rămân peste noapte. Aşa se întâmplă şi în alte centre universitare", a explicat Bungău. Astfel, studenţii care stau în cămin şi îşi vor lăsa maşinile în parcările Universităţii pe timp de noapte vor plăti 30 de lei pe lună.

Constantin Bungău a mai spus că taxele finale pentru anul universitar 2014-2015, după cum au fost ele definitivate cu studenţii, vor fi afişate joi sau vineri, adăugând şi că, în continuare, rămân mai mici decât ale altor centre universitare din vecinătate, care primesc şi mai multe alocaţii bugetare de la Ministerul Educaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
rusine
Sunt student la medicina engleza..inca de anul trecut de la admitere am platit 180.milioane vechi..vreau sa renunt pentru ca este enorm de mult si conditiile nu sunt nici pe departe merituorii sau sa coincida cu sumele exorbitante pe care le cer..in Italia, La Cosenza, un student italiana sau strain plateste 1200 euro pe an fara cazare si masa..si cu acestea incluse..4000..si conditiile stiti care sunt???de vis@!!!noi nu avem nici macar o pereche de manusi in laboratoare dar stim sa cerem taxe de 4000 de euro pe an/180.milioane de lei vechi..rusine.
Postat 30 Mai 2014, 14:31 de student
taxe corelate cu inflatia
Taxele de scolarizare ar trebui sa fie corelate cu inflatia anuala si evolutia salariului mediu deoarece studentii majoritatea lor sunt sustinuti financiar de catre parinti. Astfele pe lanaga taxele anuale de scolarizare se mai adauga si eventuale restante pt ca "orice student cu prestanta are cel putin o restanta" si ajungi sa "cheltui" pentru obtinerea diplomei o suma de bani cu care ti-ai fi putut achizitiona unn bun de folosinta indelungata o masina de exemplu. Sa nu mai vorbim ca la finalul studiilor te poti afla in situatia sa te angajezi pe posturi care necesita doar studii medii iar diploma de facultate sa nu iti fie de foloos decat sa o agati in cui.
Postat 30 Mai 2014, 05:26 de Dan
taxe corelate cu inflatia
Taxele ar fi trebuit sa fie corelate cu inflatia si salariul mediu pe economie deoarece studentii sunt sustinuti finaciar de parinti majoritatea. Ajungi sa "cheltui" cu taxele anuale de scolarizare si eventualele restante pentru ca "orice student cu prestanta are cel putin o restanta" bani cu care ti-ai putea achizitiona un bun de folosinta indelungata de exemplu un autoturism. Pe langa aceasta te poti afla ca la final sa fii angajat doar in locuri care necesita studii medii deci diploma sa o poti pune doar in cui pe perete.
Postat 30 Mai 2014, 05:15 de Dan
extractie
Mare conducator Barney asta. Bun management! Oare sexy doamna rector nu descopera o alta metoda de extractie a banilor? Pentru universitate, normal!
Postat 29 Mai 2014, 20:10 de obs
asta da educatie
sa va fie rusine
Postat 29 Mai 2014, 19:17 de ponta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON