Oradea citeşte! Este concluzia pe care au tras-o organizatorii celei de-a doua ediţii a Târgului Gaudeamus, care spun că peste 15.000 de vizitatori au trecut pe la standurile editorilor care au fost prezente. Numărul vizitatorilor este similar cu cel de la ediţia 2014.
Înainte de închiderea oficială, duminică, directorul evenimentului, Bogdan Roşca, şi preşedintele de onoare, şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi, au decernat premiile ediţiei, bazate pe datele culese din chestionarele aplicate vizitatorilor.
Astfel, trofeul Gaudeamus, dedicat editurilor, a fost primit de Editura RAO, în timp ce pe locul II în categorie s-a situat Editura Niculescu, iar pe locul III, la egalitate, Humanitas şi Trei.
Cea mai râvnită carte a târgului a fost desemnat volumul „Primul Război Mondial şi realităţile demografice ale Transilvaniei” de Ioan Bolovan, publicat de Editura Şcoala Ardeleană, iar orădeanca Daniela Lăcrimioara Popa a fost aleasă Miss Lectura, adică cea mai frumoasă vizitatoare a târgului. Cel mai mare cititor orădean a fost desemnat tânărul Dragoş Folea, care în ultimele zile a fost frecvent întâlnit la standuri.
Organizatorii au oferit premii şi presei locale, după ce i-au întrebat pe vizitatori cum au aflat de târg. La categoria online, premiul a fost primit de redacţia www.eBihoreanul.ro, site-ul de pe care au declarat cei mai mulţi dintre vizitatori că au aflat de eveniment. Pe lângă aceste premii, organizatorii au mai oferit, prin tragere la sorţi, 30 de premii constând în cărţi, dar şi pachete de produse cosmetice, abonamente la piscină şi vouchere pentru restaurante.
„Orădenii au receptat mesajul transmis încă din numele evenimentului şi s-au bucurat de acest festin cultural. Cred că aveţi suficiente argumente pentru a treia ediţie”, le-a spus Lucian Silaghi organizatorilor, care nu l-au contrazis.
În cadrul târgului, orădenii au donat aproape o mie de volume, în cadrul campaniei „Cărţile se întorc acasă”, derulată de organizatori încă din 2010. Cărţile donate la Oradea vor ajunge în biblioteca şcolii din comuna bihoreană Chişlaz.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.