URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2022, 11:31

Ţara Beiuşului se implică în războiul din Ucraina

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când s-a vorbit de situaţia geostrategică din estul Europei a fost ignorat un important pion: Ţara Beiuşului. A fost nevoie doar de un semnal de alarmă dat de beiuşeni, pentru ca toată România să fie pusă pe jar. Au ajuns oamenii să meargă la pompe cu pungi de plastic, cu bidoane, cu brichete, doar plase de rafie n-am văzut la şoferii care doreau să-şi facă provizii.

Nebunia a pornit de la benzinarul Daniel Degău, un mic mogul de Binş, care a început să vândă benzină cu 11 lei litrul. Un vechi proverb de pe malul Crişului Negru spune că e de ajuns ca un beiuşean să arunce o canistră cu combustibil în apă, că se vor găsi imediat mii de bihoreni care să sară după ea.

Omul a explicat că decizia scumpirii se datorează faptului că transportul de marfă pe care l-a cumpărat a fost la un preţ mărit. Trebuie ştiut că benzinăriile din Beiuş sunt alimentate pe rute separate de restul lumii. Şeicii din Golf trimit barili cu benzină pe cămile, direct la Degău în târlă, de unde este dusă la pompe.

M-am tot mirat de unde are Beiuşul atâta forţă la nivel judeţean şi naţional. Mai ales că nu ajungi să bagi maşina în viteza a treia că ai şi ieşit din marea metropolă. Până acum, oraşul s-a remarcat prin faptul că mai toţi edilii au intrat, de la Primărie, direct la puşcărie. Şi că medicii aflaţi în gardă participau la chefuri în plină pandemie.

Dar adevărata putere a localnicilor stă în diasporă. Mai toţi localnicii sunt plecaţi în ţară nu pentru că n-ar avea ce să mănânce acasă, ci pentru că localitatea nu are nevoie de miile de poliţişti originari din zonă. De exemplu, din câţi beiuşeni cunosc eu, doar Lulu Cremeneanu şi Victor Mihalcea sunt civili.

Zvonul cu uriaşele scumpiri ar trebui combătut de Guvern, dar nu arătând adevărul, că nu are niciun efect, ci prin alt zvon. Ar trebui pozat un cetăţean ieşind de la supermarket cu cinci baxuri de prezervative. Efectul de turmă ar fi garantat şi poate aşa vom avea nesperata şansă ca pe viitor să nu se mai nască atât de mulţi fraieri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
micul beius- marele putin: 3-0
trebuie sa recunoastem ca pentru prima oara in istorie beiusul i-a luat fata la TV marelui idiot putin. toate televiziunile au facut reportaje si emisiuni cu orele despre aceasta localitate, de acum arhicunoscuta in tara, oprind stirile tragice despre razboi. (articolul este tare bine scris - confirm si eu, n-am intalnit pana acum femei mai obraznice ca beiusencele)))
Postat 10 Martie 2022, 21:26 de roger
Returnarea diferenței de bani
Deja rețeaua de benzinării Eso ce operează în Arad și Timiș și-a cerut scuze clienților și dă diferența de bani înapoi pe bază de factură / bon. Ar fi cazul și pe Bihor să facă același lucru. Așteptăm reacții din partea comercianților.
Postat 10 Martie 2022, 15:11 de georgemarian
Unu!!!
N-am cunoscut un om normal din zona beiusului sau împrejurimi.
Postat 10 Martie 2022, 14:19 de Jancsy
Cei care cunoasteti
Cine-i ține spatele lui Degău și-l scarpină între cornițe? Dați ceva nume (din politic, din ANAF, din procuratură etc) cei care cunoașteți. Nu de alta dar să știm și noi. Poate merge careva pe fir și mai dă sancțiuni si-n alta parte. Ar fi bine poate în comentariile userilor din teren să dea informații certe la fiecare articol de interes public poate așa se mai clarifică și lucrurile în România.
Postat 10 Martie 2022, 12:40 de georgemarian
Razboi hibrid dus de unguria (si) impotriva Romanieii
Broscoiul, in prag de alegeri, a vrut sa fie jmeker si a plafonat prețurile la carburanți. Iar rezultatul plafonării nu putea fi decât unul singur: penuria. Transportatorii internaționali au preferat să facă plinul în Ungaria, la fel ca persoanele fizice din statele vecine din apropierea graniței, care au început să practice “turismul de carburanți. Urmarea : Ungaria a introdus raționalizarea carburanților, fiind impuse cantități maxime și intervale orare de deschidere a stațiilor. MOL, companie ungureasca, confruntată cu un deficit de carburanți, nu a putut apela la soluția economică a echilibrării raportului dintre cerere și ofertă, și anume majorarea prețurilor pe piața ungară, acestea fiind plafonate. A decis în schimb să ,,transfere” pierderile pe care i le-a provocat politica idi*ata a broscoiului in cȃrca romanilor, in Romania preturile nefiind plafonate.
Postat 10 Martie 2022, 12:21 de pinonel
Chapeau
...monsieur le directeur. Cred ca aveai textul pregatit...
Postat 10 Martie 2022, 11:57 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON