URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2017, 13:23

Tânăr ceh, accidentat la Cetăţile Ponorului, cărat pe targă de salvamontişti (FOTO)

Tânăr ceh, accidentat la Cetăţile Ponorului, cărat pe targă de salvamontişti (FOTO) foto: Salvamont-Salvaspeo Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciul Judeţean Salvamont - Salvaspeo Bihor a fost chemat joi seară, în jurul orei 19, la peştera Cetăţile Ponorului, unde un turist din Cehia s-a accidentat şi n-a mai putut umbla.

Bărbatul cu pricina, un tânăr de 30 de ani şi aproximativ 105 kilograme, a sărit de pe un bolovan, a alunecat şi şi-a fracturat maleola şi metatarsul de la piciorul drept. Au mers să-l ajute salvamontiştii din Glăvoi şi Vârtop, care i-au imobilizat membrul fracturat şi l-au pus pe targă, pentru a-l transporta spre un echipaj SMURD.

Misiunea s-a încheiat la miezul nopţii, deci la 5 ore de la declanşarea alarmei. "A trebuit să-l ducem de la portalul peşterii până la drum, un traseu care nu are o lungime foarte mare, dar zona este accidentată, cu obstacole şi cu diferenţă de nivel", a declarat, vineri, şeful Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan, pentru BIHOREANUL. Echipajul SMURD l-a transportat pe ceh la spitalul din Beiuş.

Pe de altă parte, salvamontiştii bihoreni le recomandă turiştilor care vor să meargă în Parcul Natural Apuseni să ţină cont, când pornesc pe traseu, că o furtună violentă care a avut loc joi a doborât mai mulţi copaci.

Echipaje Salvamont lucrează la degajarea traseelor, dar este greu de estimat când vor finaliza. "Turiştii trebuie doar să ţină cont când pornesc pe un traseu că s-ar putea să întâlnească obstacole precum copaci doborâţi, care vor trebui ocoliţi", a precizat Pinter.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON