Deputatul UDMR de Bihor Szabo Odon o acuză pe Rovana Plumb, ministrul Muncii, de neglijenţă în serviciu. Într-o conferinţă de presă susţinută joi la Oradea, parlamentarul a arătat că trâmbiţata amnistie fiscală a mamelor din toamna anului 2014 ar fi fost praf în ochi pentru acestea.
Electolegea
Amnistia mamelor a fost reglementată în septembrie 2014, prin Legea 126, care prevedea, printre altele, că persoanele care încasează indemnizaţii de creştere a copilului pot realiza şi venituri impozabile. Până la apariţia legii, mamele nu aveau voie să aibă niciun fel de venit, iar celor care au încasat bani din contracte de prestări servicii ori alte activităţi independente li s-a cerut să returneze indemnizaţiile aferente lunilor respective.
Astfel, s-a ajuns în situaţii absurde în care, pentru 20 de lei primiţi într-o lună pentru încheierea unei poliţe de asigurări, o mamă din Bihor a trebuit să returneze statului 750 de lei, adică indemnizaţia din luna respectivă.
Legea 126 a permis însă mamelor să aibă venituri, dar în cuantum de maxim 6 ISR (indicator social de referinţă) într-un an calendaristic. Asta înseamnă, în prezent, maxim 3.000 lei pe an. În plus, legea a stabilit şi că indemnizaţiile recuperate de la mame începând cu data 1 ianuarie 2011 vor fi restituite eşalonat, timp de 5 ani.
"Toată lumea s-a liniştit, au trecut alegerile, dar acum, în ianuarie, persoanele acestea au primit aviz de plată că tot mai au de plătit sumele", a declarat Szabo Odon, arătând presei chiar avizul primit de mama bihoreancă ce încasase bani din poliţe de asigurări şi, pentru că a făcut astfel de poliţe în mai multe luni, are de returnat statului indemnizaţiile lunilor respective, în total 6.122 lei. Dacă nu-i plăteşte, ea riscă să fie executată silit, conform avizului.
Fără norme
În această situaţie s-a ajuns pentru că Ministerul Muncii nu a elaborat normele de aplicare a Legii 126/2014, care trebuiau publicate până pe 23 octombrie anul trecut. În lipsa normelor, Finanţele şi agenţiile de prestaţii sociale au reluat procedurile de recuperare a indemnizaţiilor.
"Omul citeşte legea, iar în baza ei, indiferent că s-a adoptat modificarea normelor sau nu, nu se putea merge mai departe cu recuperarea debitelor (n.r. indemnizaţiile aşa-zis încasate ilegal). Eventual nu se puteau restitui sumele, dar nicidecum nu merge mai departe debitarea", a declarat deputatul.
Pentru că acest lucru se întâmplă totuşi, Szabo a anunţat că va depune o adresă la Ministerul Muncii, arătând că au trecut de mult cele 30 de zile în care trebuiau publicate normele de aplicare a legii. Totodată, deputatul le recomandă mamelor ameninţate cu executarea silită pentru plata acestor bani să dea Ministerul în judecată.
Se va rezolva
Contactat de BIHOREANUL, directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Bihor, Felix Cozma, a declarat că problema amnistiei mamelor a fost discutată chiar în această săptămână într-o reuniune la Ministerul Muncii. "Am primit asigurări că în această săptămână, ne aşteptăm chiar astăzi (n.r. joi) vom primi normele de aplicare a legii", a declarat Cozma.
Potrivit acestuia, în 2014 AJPIS Bihor a avut în evidenţă 1.109 persoane, care trebuiau să returneze indemnizaţii de creştere a copilului, în cuantum total de 958.000 de lei. Însă nu toate aceste persoane beneficiază de amnistia prevăzută de Legea 126/2014, unele fiind mame care s-au întors la muncă şi nu au anunţat Agenţia, pentru a li se sista indemnizaţia.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.