URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2020, 09:31

Sus de pe canapea! Instructorii de fitness îi ajută pe bihoreni să facă mişcare chiar dacă stau acasă, ţinând ore online

Sus de pe canapea! Instructorii de fitness îi ajută pe bihoreni să facă mişcare chiar dacă stau acasă, ţinând ore online LECŢIILE CAMPIOANEI. Multiplă campioană naţională şi balcanică la atletism, orădeanca Dorina Korozsi (foto) este şi antrenor de fitness la Fit4U. Cum sălile s-au închis, acum ţine cursurile online şi îi îndeamnă pe toţi să facă mişcare. Lipsa echipamentelor nu e o scuză. În locul greutăţilor pot fi folosite chiar şi flacoane cu apă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sălile de fitness, terenurile de sport şi bazinele de înot au fost închise, ba chiar şi plimbările au fost limitate în perioada stării de urgenţă, aşa că oamenii consemnaţi la domiciliu riscă să-şi piardă tonusul, să ia în greutate şi să-şi pună în pericol sănătatea prin sedentarism.

Leacul recomandat de specialişti e simplu: mişcarea! În sufragerie, pe balcon, în grădină, doar să fie făcută măcar 30 de minute în fiecare zi...

Medicament pentru anxietate

Consemnaţi acasă, cei care nu sunt obişnuiţi cu sportul se mobilizează mai greu. Dar şi aceştia ar trebui să ştie că mişcarea are multiple beneficii şi nu trebuie să fie o corvoadă. O motivaţie poate fi că, după un set de exerciţii, oamenii se simt în general mai energici.

Sportivii îi sfătuiesc pe începători că e important să-şi stabilească ţinte tangibile. Nu neapărat pentru a da jos kilograme, ci mai degrabă obiective legate de numărul de exerciţii şi de timpul alocat mişcării în fiecare zi.

Cei obişnuiţi cu sălile de fitness ştiu că în timpul sesiunii de antrenament uiţi de probleme, anxietăţi şi stres, fiindcă trebuie să-ţi concentrezi energia asupra efortului. Or, în vremurile acestea, cine nu vrea să scape de nelinişti?

Sport prin aplicaţii

Vestea bună este că până şi cei mai nepricepuţi pot primi ajutor. În mediul virtual sunt disponibile nenumărate tutoriale cu exerciţii fizice de tot soiul, de la uşoare până la complexe, cele mai multe putând fi făcute fără echipamente speciale.

De asemenea, pe telefon se pot descărca (atât în sistemul Android, cât şi în iOS) aplicaţii de fitness care conţin videoclipuri demonstrative şi permit monitorizarea progreselor.

Printre cele mai populare sunt Caynax, cu exerciţii simple şi eficiente, Fitocracy, cu exerciţii distractive, concepute ca nişte jocuri, şi Aaptiv, cu peste 2.500 de antrenamente "profi", între care unele de forţă, iar altele de relaxare.

Yoga de la distanţă

În această perioadă, mai mulţi antrenori şi instructori de fitness şi aerobic ţin ore live pe Facebook, invitând curioşii să participe. Unii, totodată, oferă clienţilor plătitori şi ore cu circuit închis, prin intermediul aplicaţiei Zoom.

Între cei care dau ore gratuit, în direct pe Facebook, se numără instructorul de yoga Ertsey Zsolt, de la Fit4U. Pe pagina personală, el le pregăteşte în fiecare zi câte o "lecţie" practicanţilor. Singurele lucruri de care au aceştia nevoie este salteaua de yoga şi puţin spaţiu.
Tot live intră şi alţi instructori, inclusiv Kinga Sebestyen, promotoare Kangoo Jumps în România, care a pus Oradea în Cartea Recordurilor organizând în Piaţa Unirii cea mai mare sesiune de kangoo din lume, cu 1.500 de participanţi. Aceasta şi alţi instructori acreditaţi transmit orele din propriile sufragerii, pentru cei care practică acest stil de sport şi au ghete specifice acasă.

Să fim campioni!

Lecţii live şi pre-înregistrate se găsesc şi pe pagina Fit4U Fitness Center Oradea. Unul dintre antrenorii care le-a oferit în ultima săptămână este multipla campioană naţională şi balcanică la atletism Dorina Korozsi.

"În mod normal, eu am ore de step aerobic, kickbox şi step tone-up. În antrenamentele de acasă încerc să le combin pe toate, să fac exerciţii pentru toate grupele musculare", explică instructoarea, care încearcă să mobilizeze cât mai mulţi oameni, convingându-i că sportul are efecte benefice atât pentru corp, cât şi pentru minte. În plus, ajută la întărirea imunităţii şi poate fi o activitate pentru toată familia. "Musculatura trebuie lucrată în fiecare zi. Dacă stăm, ne pierdem tonusul, ne dor articulaţiile şi coloana", spune campioana.

Dodo, cum îi spun prietenii, recomandă lecţiile "pe viu", nu gata înregistrate, căci aşa - chiar şi la distanţă - există o interacţiune între elevi şi antrenor, iar acesta îi poate motiva. Ce le transmite bihorenilor? "Să facă multă mişcare şi să fie puternici. În perioada aceasta, trebuie să fim cu toţii campioni". Adică să "tragem" până câştigăm...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON