URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 05 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Februarie 2018, 16:05

Surprize, surprize: Orădenii care s-au dus la ziua lui Gojdu nu au mai găsit statuia în ştrandul Ioşia (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gojdu n-a vrut să dea de băut! În ziua în care se sărbătoresc 216 de ani de la naşterea lui Emanuil Gojdu şi când Asociaţia Cultura în Mişcare a pregătit un "chef" de aniversare în ştrandul Ioşia, unde în ultimii trei ani a fost ţinută statuia acestuia, monumentul care-l reprezintă pe avocatul orădean a dispărut.

Vineri, la ora 13, circa 30 de orădeni s-au adunat la ştrand. Alături de reprezentantul ONG-ului, Flavius Bunoiu (fost director al Casei de Cultură a Municipiului Oradea), au fost istoricul Mihai Drecin, europarlamentarul PSD Emilian Pavel, deputatul USR Silviu Dehelean, consilierul local orădean Liviu Sabău Popa (tot PSD), ex-consilierul local Cristian Puşcaş (acum membru PSD), dar şi simpli orădeni, care au aflat despre eveniment din ziarele locale.

Scopul acţiunii a fost să exprime nemulţumirea cetăţenilor asupra faptului că monumentul a fost abandonat de Primărie în ştrand, năpădit de licheni şi muşchi.

"Noaptea ca hoţii"

"Acest simbol al oraşului, de trei ani de zile, nu este respectat şi era depozitat în condiţii precare. Statuia se distrugea şi am încercat pe mai multe căi să determinăm Primăria să mute această statuie, până când o vor putea amplasa într-un alt loc", a explicat Bunoiu motivul adunării. Până acum, niciun demers n-a avut efecte.

"Invitaţii" la cheful lui Gojdu au plătit bilete de intrare în ştrand şi s-au dus lângă ţarcul din plexiglas unde, în ultimii trei ani, a stat monumentul. Numai că, surpriză: deşi organizatorii au pregătit flori şi chiar un tort de îngheţată, pentru a sărbători ca la carte o zi de naştere, de la petrecere a lipsit tocmai sărbătoritul. Statuia nu mai era în ţarcul cu pricina, iar lângă el, pe iarbă, urmele roţilor unui camion dovedeau că statuia a fost recent mutată.

După ce consilierul local Liviu Sabău Popa a dat câteva telefoane, cei prezenţi au desluşit misterul dispariţiei: Gojdu a fost mutat joi în curtea Cetăţii, la comanda Primăriei.

"Aparent, azi noapte l-au mutat, am aflat pe surse", a spus şi Emilian Pavel. Un motiv ca edilii liberali ai Oradiei să fie luaţi la mişto de cei prezenţi, care au concluzionat că Gojdu a fost mutat "noaptea ca hoţii", aluzie la sloganul care a răsunat în toată ţara în urmă cu un an, când PSD a dat celebra Ordonanţă 13.

Obiectiv îndeplinit!

Din ştrandul Ioşia, cei prezenţi s-au dus în Cetate, unde au găsit cu greu statuia. Monumentul, vizibil distrus, a fost depozitat în spatele corpului C, din capătul înspre strada Griviţei. Cele trei bucăţi în care a fost tăiat monumentul în 2015, când a fost demontat din Piaţa Unirii, zac fiecare sub o arcadă, înverzite, ba chiar dintr-o ureche şi din barbă lipsesc bucăţi. În schimb, monumentul este ferit acum de buruieni.

Când au văzut cum arată acum statuia, protestatarii au comentat ironic despre lipsa de grijă a Primăriei. Bunoiu, însă, s-a arătat mulţumit. "Măcar ne-am atins scopul, statuia a fost mutată din ştrand", a declarat reprezentantul ONG-ului organizator. Cu toţii aşteaptă acum ca Primăria să refacă statuia şi să o reamplaseze la loc de cinste în oraş.

O coincidenţă...

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama, spune că reamplasarea statuii se va petrece, după ce monumentul va fi recondiţionat, sub supravegherea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, condusă de Angela Lupşea, cea care este şi directoarea Muzeului Cetăţii.

"S-a luat legătura cu un sculptor restaurator atestat de Ministerul Culturii, Ştefan Valentin, din Alba, care va face o evaluare şi o propunere conservare şi restaurare", a declarat Grama, vineri, pentru BIHOREANUL.

Potrivit acesteia, mutarea a avut loc joi dimineaţă, cu utilajele Primăriei Oradea, dar fără nicio legătură cu protestul anunţat pe Facebook. "Nu a avut nicio legătură cu acest protest, demersurile noastre au început mai demult, acum a putut veni acest sculptor restaurator", a precizat Grama.

Aceasta a mai reamintit că Primăria a ţinut statuia în ştrand pentru că dorea să o reamplaseze în Piaţa Emanuil Gojdu, după modernizarea zonei. "Acest proiect a fost însă amânat, aşa că se căuta o locaţie provizorie pentru statuie", a mai spus purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Cu Gojdu la analize

De altfel, tot vineri, Primăria a transmis un comunicat de presă prin care arată că s-au prelevat probe biologice de pe statuie, care se vor trimite în laboratoare de analiză, pentru a se lua cele mai bune decizii privind restaurarea.

"Depozitarea în spaţiul Cetăţii este propice şi nu se propun în această etapă alte intervenţii, se aşteaptă analizele de laborator. Conform raportului care va fi întocmit de expert, se vor lua toate măsurile de conservare", se arată în comunicat.

Documentul îl citează şi pe viceprimarul Florin Birta, care precizează la rândul său că, după restaurare, statuia va fi amplasată într-o locaţie provizorie, care urmează să fie stabilită.

Totodată, comunicatul Primăriei anunţă că Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice a preluat administrarea toturor monumentelor de for public şi va face evaluarea tuturor statuilor din oraş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Frica...
..pazeste via..!-proverb romanesc..Zvonul ca birtinezul il da jos pe Mihai de pe cal si se urca el...este adevarat..!Amu il muta pe Gojdu...!Vaishamar ..!
Postat 11 Februarie 2018, 12:36 de grigore
penalii, tot penali!
Induiosatoare grija celui dintai barbat al urbei fata de statuia marelui inaintas! Parca la liceul care-i poarta numele a absolvit (as zice ca degeaba!). Induiosatoare si grija dnei grama pt. imaginea intaiului barbat, sper sa nu aiba necazuri in familie! Numai ca toate astea vin dupa ce primaria a fost amendata tocmai pt. ca a aratat o grija excesiva fata de statuia lui Gojdu si a decis sa o protejeze impotriva intemperiilor si a vandalizarii ascunzand-o la strand. Citez din bihorel, 15.01.2018 ,,Inspectorii de la Cultură au dat Primăriei o amendă de 4.000 lei, (aprilie 2017), dar funcţionarii au considerat nedreaptă sancţiunea, contestând-o în instanţă. Magistraţii de la Judecătoria Oradea, iar apoi şi cei de la Tribunalul Bihor au concluzionat că amenda a fost îndreptăţită şi legal emisă, aşa că au obligat municipalitatea s-o plătească, împreună cu cheltuielile de judecată. Mai rămâne ca „bolovanii” din Primărie să priceapă că bustul lui Gojdu nu mai poate fi lăsat în ştrand şi ar fi de bun-simţ să fie reamplasat undeva…" P.S. Sa ne spuna gratioasa purtatoare de vorbe a primariei, cine se face vinovat pt. primirea amenzii, cu nume si pronume? Sau s-a platit de catre oradeni, via taxe si impozite?! La urma urmei ei sunt vinovati, ei si-au ales cine sa-i ingroape!
Postat 11 Februarie 2018, 07:44 de pinonel
PUȘCA Ș Î CUREAUA LATĂ...
Gestul celor doi, Bunoiu@&Pușcaș este remarcabil ! Totuși, tardiv !
Postat 10 Februarie 2018, 12:23 de TDS
bestjobs
bunoiu? cultura? buhahahaha. pe bune>
Postat 10 Februarie 2018, 08:04 de omul_din_ombuds
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON