URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2020, 18:01

Surpriză! Vicepreşedintele CJ Traian Bodea pleacă din ALDE la o zi după ce partidul a făcut o înţelegere cu PNL pe care el a propus-o încă din 2018

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mutare surpriză la Consiliul Judeţean! Vicepreşedintele Traian Bodea anunţă că va părăsi partidul ALDE, cel mai probabil în favoarea Pro România, la doar o zi după ce ALDE Bihor a încheiat un parteneriat cu PNL despre care tot el susţine că şi-l dorea încă din 2018. Acum, zice Bodea, nu-i vede rostul.

Pentru "proiecte strategice"

La o zi după ce PNL şi ALDE au încheiat un protocol de colaborare în cadrul Consiliului Judeţean cu valabilitate până la alegerile locale din iunie, reprezentanţii celor două partide motivează că au făcut-o pentru a preveni decizii negative ale alianţei UDMR-PSD, dar şi pentru a crea premisele unor proiecte pe termen lung.

"Am luat decizia pentru a putea lua hotărâri la nivelul CJ cât mai rapid, nu cum s-a întâmplat chiar şi ieri, când proiectul de buget a fost retras de pe ordinea de zi. În plus, am considerat că ar trebui să depunem proiecte strategice pentru dezvoltarea judeţului în perioada următoare", a declarat, vineri, pentru BIHOREANUL, preşedintele ALDE Bihor, Ciprian Blejan.

Acesta a dat ca exemplu proiectul unui "parc industrial serios în zona Beiuş", unde "bazinul forţei de muncă este de peste 100.000 de persoane", în condiţiile în care UDMR şi PSD, chiar cu voturile celor doi reprezentanţi ai ALDE, Traian Bodea şi Julien Mateiaş, voiau anul trecut ca parcul industrial să fie, de fapt, în comuna Drăgăneşti, pe o suprafaţă mică.

Întrebat de BIHOREANUL de ce, totuşi, până în prezent cei doi exponenţi ALDE din CJ au girat deciziile UDMR şi PSD, Blejan a spus că "am stat cu ei pentru că s-au făcut şi lucruri bune", fără însă a le indica.

"Stopăm decizii proaste"

În ceea ce-l priveşte, liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, afirmă că scopul parteneriatului este "exact cel anunţat" în comunicatul emis joi de cele două partide: aprobarea rapidă a bugetului CJ, repartizarea corectă a banilor pentru primării, accelerarea hotărârilor pentru derularea proiectelor cu finanţare europeană, dar şi stoparea unor "decizii proaste", inclusiv pentru "cheltuieli inutile".

"Noi nu vom putea în trei luni rămase până la alegeri să reparăm ce s-a făcut în ultimii trei ani, dar putem să cenzurăm anumite decizii proaste pe care ar mai putea încerca să le propună cei care conduc executivul CJ, dl. Pasztor şi dl. Mang, până la alegeri", a declarat Bolojan pentru BIHOREANUL.

El a exemplificat în această categorie finanţarea pentru Fundaţia Bihor – Hajdu Bihar, un aşa-zis ONG al CJ menit teoretic să atragă fonduri transfrontaliere în judeţ, dar practic evidenţiat doar prin angajarea de clienţi politici ai PSD şi ai UDMR, precum şi cu risipirea unor sume prin neeficientizarea activităţii. "Nu-i totuna să faci paza Aeroportului cu zeci de oameni de la societatea de Pază a Judeţului sau să iei bani nerambursabili ca să realizezi un gard cu senzori şi camere video", a spus şeful PNL Bihor, în contextul în care actualul Consiliu de Administraţie al Aeroportului pregăteşte un proiect cu fonduri UE pentru un "gard inteligent".

A vrut-o, dar nu mai crede în ea

Contactat şi el de BIHOREANUL, vicepreşedintele CJ Bihor Traian Bodea afirmă că şi-a dorit colaborarea între ALDE şi PNL încă de acum doi ani, când partidul i-a şi reproşat acest lucru, dar acum nu-i mai vede utilitatea.

"Nu ştiu ce efecte poate să mai producă acest protocol de colaborare în două luni (n.r. – de fapt, trei luni până la alegeri). Era binevenit şi eu mi l-aş fi dorit încă de acum doi ani, dar atunci eu eram ameninţat că voi fi dat afară dacă mă înţeleg cu PNL. Ce să mai înţeleg eu din asta? Ce rost mai are acum?", a declarat Bodea.

De asemenea, politicianul a spus că în CJ va vota conform propriei conştiinţe: "De-a lungul timpului am fost obişnuit să am o traiectorie pe care să merg până la capăt şi să fiu consecvent în ceea ce fac. Nu înţeleg ce se mai poate schimba în CJ în ultimele două luni aşa încât printr-o altă majoritate să se întâmple lucruri mari. Dacă vor fi proiecte despre care voi considera că sunt bune, voi vota alături de PNL. Dacă nu, nu voi putea merge nici pe ideea că fac o răzmeriţă în CJ de dragul circului".

Gata cu ALDE!

Pe de altă parte, vicele CJ, care a şi postat joi seară pe pagina sa de Facebook sigla Pro România, ceea ce sugerează că părăseşte ALDE în favoarea acestei formaţiuni, a confirmat că nu va mai rămâne în partidul care l-a propulsat în conducerea CJ.

"Eu nu mă mai regăsesc cu sufletul în ALDE. Nu am plecat, deocamdată, dar e tot ce-i posibil în perioada următoare. Deocamdată sunt în analiză. Simpatizez în direcţia Pro România, dar încă nu este definitiv ce voi face", spune Traian Bodea.

Întrebat de ce e tentat să aleagă Pro România, politicianul a afirmat că motivaţia sa ar fi "descoperirea" că liderul acestei formaţiuni ar fi dat ţării cea mai performantă guvernare. "Mi se pare că Ponta a avut cel mai stabil guvern şi cel mai bun", a spus Bodea.

El a mai afirmat că părăseşte ALDE fiindcă "în toţi anii ăştia am asistat cum a stat lângă PSD, inclusiv la guvernare şi la tot ce-a fost", iar atenţionat că Pro România tocmai revine lângă sau chiar în PSD, a susţinut că "nu cred asta" şi a adăugat că nici măcar nu mai este sigur că va pleca spre Pro România. "Bineînţeles, eu nu am luat încă o hotărâre definitivă. Singurul lucru clar e că de la ALDE eu nu voi mai candida. E clar că din ALDE plec”.

Şefii CJ nu se schimbă

Încheierea protocolului dintre PNL, care are 17 consilieri judeţeni, şi ALDE, cu doi consilieri, dintre care unul, Traian Bodea, este pe picior de plecare şi nu pare să voteze de acum înainte toate iniţiativele liberalilor, schimbă majoritatea în Consiliul Judeţean, dar nu poate determina şi schimbarea şefilor instituţiei.

Întrucât UDMR, cu 7 consilieri, şi PSD, cu 9 consilieri, vor avea împreună doar 16 voturi din totalul celor 35, PNL şi ALDE, cu 18 voturi (fără cel al lui Traian Bodea), vor putea să-şi impună proiectele şi, concomitent, să blocheze propunerile celorlalte două formaţiuni.

Codul Administrativ şi Legea administraţiei publice locale prevăd, însă, că preşedintele şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene nu pot fi revocaţi din funcţii decât cu majoritatea voturilor, ceea ce în cazul CJ Bihor ar însemna exact cele 18 ale PNL şi ALDE, însă acest demers nu este posibil cu mai puţin de 6 luni înaintea terminării mandatelor în derulare.

Prin urmare, întrucât până la alegerile din iunie au rămas doar 4 luni, atât preşedintele Pasztor Sandor, cât şi vicepreşedintele Ioan Mang sunt de neclintit din funcţii. La fel şi "enigmaticul" Traian Bodea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Politica este modul in care cei fara principii ii conduc pe cei fara memorie
Doamnelor, domnisoarelor si domnilor, dupa ce am citit acest articol am avut realizat ca acesti oameni nu au nici un fel de principii, nu adera la un partid ca, cred in platforme, doctrine de centru dreapte, stanga, etc, ci doar isi urmaresc interesele lor proprii si punct. Ce a facut in cei patru ani, ca daca ma uit la aparitiile in ziar numai stiri in care el restructureaza distruge, abereaza! Chiar noi poporul roman meritam acesti oameni? Ce a construit, cladit, contribuit? Ooooooo, da si-a indeplinit interesele proprii: firmele dansului au avut de lucru, pileledansului au fost pusu acolo unde trebuie, etc. Domnule nu o iei cu mata pe ”duamna” de la Asistenta sociala ca si dansa are frumoase realizarii!!Vai de noi!Sa ne uitam bine pe cine punem stampila: nu pe curve politice, inculti, egocentrici, sau hai sa retraim ce nu am invatat!!!! Tine-0 tot asa romane!!!!!
Postat 29 Februarie 2020, 07:27 de DanParaschiv
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON