URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2022, 19:15

„Suferința nu se dă la frați”. Lansarea de carte despre rezistența anticomunistă, la Muzeul orașului Oradea

„Suferința nu se dă la frați”. Lansarea de carte despre rezistența anticomunistă, la Muzeul orașului Oradea (sursa foto: www.memorialsighet.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul oraşului Oradea din Cetate va găzdui, vineri, ora 12, lansarea cărţii „Suferinţa nu se dă la fraţi. Mărturia Lucreţiei Jurj despre rezistenţa anticomunistă din Munţii Apuseni (1948-1958)", scrise de istoricii Corneliu Jurju şi Cosmin Budeancă. 

Potrivit unui comunicat transmis de MŢC, este vorba despre a doua ediţie a volumului, revăzută şi adăugită, care a apărut recent la editura Polirom, cu sprijinul Clubului Monarhiştilor Clujeni şi al Fundaţiei Culturale Memoria.

Lucreţia Jurj Costescu (1928-2004) s-a născut în satul Scărişoara Nouă, comuna Pişcolţ, judeţul Satu Mare, iar în 1948 s-a căsătorit cu pădurarul Mihai Jurj, prieten al fraţilor Şuşman şi al tatălui acestora, pe care i-a adăpostit şi i-a ajutat cu alimente şi medicamente, potrivit site-ului oficial al Memorialului de la Sighet. 

În august 1950, în urma trădării şefului ocolului silvic, Lucreţia Jurj a fost arestată, dar soţul său a reuşit să fugă în munţi şi s-a alăturat fraţilor Şuşman.

Eliberată după câteva zile, a continuat să aprovizioneze partizanii cu alimente şi, în octombrie 1950, bănuind că va fi din nou arestată, s-a alăturat şi ea grupului în care se afla soţul său, luptând împreună cu acesta până în 1954. Bărbatul ei a fost omorât în acel an, în luptele cu Securitatea, la Sudrigiu-Apuseni. 

Ulterior, femeia a fost arestată și condamnată la muncă silnică pe viață pentru "uneltire contra ordinii sociale". A fost eliberată în iunie 1964 prin graţiere.

„Spre deosebire de alte lucrări memorialistice, aceasta este o carte provocată de istoricul oralist. Ea s-a născut, pe de o parte, dintr-o presiune interioară a femeii luptătoare din munţi de a depune mărturie despre dramele de care a avut parte, elaborând personaje din fatalitatea amintirilor tragice, iar pe de altă parte, din imperativele exterioare, circumscrise discursului public, ale istoriei interzise atâtea decenii. Prin urmare, este o mărturie a unui om simplu, care nu are emfaza auctorială a literaturii memorialistice apărute după 1989. Lucreţia Jurj povesteşte «istoria ei», care în mod indirect a fost şi istoria noastră, nespusă, dar împărtăşită", a spus, potrivit comunicatului, Doru Radosav, cel care semnează prefaţa cărţii.

În cadrul evenimentului de lansare de la Oradea vor lua cuvântul episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, directorul MŢC, istoricul Gabriel Moisa, muzeografa Cristina Puşcaş, cei doi autori ai cărţii, Cornel Jurju şi Cosmin Budeancă, precum şi un fost senator de Bihor, liberalul Cornel Popa.

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, editura Polirom, Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (Visit Oradea), Clubul Monarhiştilor Clujeni şi Fundaţia Culturală Memoria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON