URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 August 2015, 11:02

SUA trimit avioane F-22 în Europa pentru a susţine est-europenii îngrijoraţi de agresiunea rusă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statele Unite urmează să trimită "foarte curând" avioane de vânătoare de tip F-22 în Europa, în cadrul unui efort mai larg de susţinere a membrilor est-europeni ai NATO îngrijoraţi de intervenţia Rusiei în Ucraina, a anunţat luni Deborah James, secretarul Forţelor Aeriene, relatează Reuters online.

James nu a oferit detalii despre numărul exact de avioane, data sau locul în în care vor fi trimise, dar a subliniat că această mobilizare urmează îndemnul secretarului Apărării Ash Carter la o abordare mai echilibrată faţă de Rusia.

Această primă mobilizare în Europa a avioanelor de vânătoare de tip F-22 produse de Lockheed Martin Corp, în afara show-urilor aeriene, este percepută ca o măsură care răspunde îngrijorărilor tot mai mari în rândul aliaţilor NATO faţă de agresiunea militară rusă.

Forţele Aeriene folosesc avioane de vânătoare de tip F-22 invizibile pe radar în unele atacuri împotriva grupării Statul Islamic, acestea fiind de altfel şi primele misiuni de luptă ale acetor aeronave.

"Activitatea militară a Rusiei în Ucraina continuă să ne provoace îngrijorări mari atât nouă, cât şi aliaţilor noştri", a declarat James luni într-o conferinţă de presă la Pentagon. "În opinia US Air Force, o mobilizare a F-22 reprezintă, cu siguranţă, un atu", a subliniat ea.

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul Mark Welsh a declarat că această primă mobilizare în misiuni de antrenament în Europa le va permite forţelor americane să se antreneze împreună cu parteneri NATO, în întreaga Europă, în vederea testării capacităţii avioanelor de a comunica şi lupta alături de avioane de tip Eurofighter şi de alte tipuri avansate de avioane de război.

James a apreciat că mobilizarea le va oferi piloţilor F-22 experienţă pe teren european. Forţele Aeriene au mobilizat, anterior, acest tip de avion în Japonia şi Coreea de Sud.

Welsh a declarat, de asemenea, că această mobilizare le va permite avioanelor de vânătoare să utilizeze instalaţii care ar putea fi folosite în viitoare conflicte.

Aeronava monopost cu două motoare, tactică şi invizibilă pe radar, a fost concepută de Lockheed and Boeing Co ca un avion de vânătoare superior, dar poate fi folosită şi pentru atacuri la sol, în războiul cibernetic şi în misiuni în domeniul informaţiilor.

Ea a intrat în serviciu în decembrie 2005, iar ultimul avion de tip F-22 a fost livrat Forţelor Aeriene în 2012.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON