URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2020, 18:18

Studenţii Universităţii din Oradea ar putea fi chemaţi la facultate, pentru activităţi care nu se pot ţine online

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă preşedintele Klaus Iohannis a spus că nici elevii, nici studenţii nu se vor mai întoarce la cursuri până la toamnă, tinerii care învaţă la Universitatea din Oradea ar putea fi chemaţi la facultăţile la care învaţă.

Faţă în faţă

Conducerea Universităţii a stabilit că, pentru activităţile care nu se pot desfăşura de la distanţă, cum sunt laboratoarele, studenţii vor merge la şcoală. "Fiecare facultate decide în ce modalitate va desfăşura activităţile. De exemplu, la Facultatea de Ştiinţe, Departamentul de Biologie a hotărât că este necesară recuperarea activităţilor care nu se pot desfăşura online", a declarat prorectorul Gabriel Bendea, joi, pentru BIHOREANUL.

Potrivit acestuia, un ordin al Ministerului Educaţiei prevede că activităţile care nu se pot desfăşura online se vor putea organiza faţă în faţă, după încetarea stării de urgenţă, adică după 15 mai. Exclusiv pentru aceste activităţi, cadrele didactice şi studenţii orădeni vor putea să se întâlnească faţă în faţă. "Nu este o chemare la şcoală pentru toţi. Vor fi chemaţi de cadrele didactice acei studenţi unde s-a hotărât că nu se poate desfăşura activitatea de la distanţă", a precizat Bendea.

Prezenţa studenţilor la aceste activităţi va fi obligatorie. "Participarea la laboratoare este condiţie pentru intrarea în examen, aşadar dacă nu participă, nu vor intra în examene. Sigur, asta nu este un capăt de lume, va mai fi o sesiune şi în septembrie", a precizat prorectorul.

Potrivit acestuia, până acum, Departamentul de Biologie este singurul care a luat decizia de a chema studenţii la facultate.  

Păstraţi distanţa!

Studenţii şi profesorii orădeni care se vor întâlni în perioada următoare vor trebui să respecte reguli stricte, cuprinse într-o dispoziţie semnată joi de Bendea.

Potrivit documentului, accesul în campusul Universităţii este permis exclusiv după măsurarea temperaturii şi vor putea intra doar studenţii şi cadrele didactice care nu au febră. De asemenea, toţi vor trebui să păstreze o distanţă de doi metri faţă de alte persoane, inclusiv în timpul laboratoarelor, iar purtarea măştii va fi obligatorie.

Potrivit lui Bendea, dispoziţia este menită şi să reglementeze circulaţia studenţilor din căminele Universităţii, care încă nu au plecat acasă şi sunt în campus.

Sesiunea şi admiterea, online

Pe de altă parte, Bendea a mai spus că cel mai probabil studenţii orădeni vor da examenele online. "Sesiunea va începe peste patru săptămâni, vom vedea cum evoluează lucrurile. Marea majoritate a colegilor se pregătesc însă pentru varianta de susţinere online", a spus prorectorul.

De asemenea, tot online îşi vor trimite documentele absolvenţii de liceu care vor dori să devină studenţi ai Universităţii din Oradea. "La admitere, depunerea documentelor se va face online", a precizat Bendea. Cum se vor derula probele de admitere, acolo unde se organizează astfel de examene, rămâne să se stabilească.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul
Prostii. Cei de la Stinte nu au studenti nici in timpul anului normal. E caz notoriu cunoscut si cercetat cum cei de la Departramentul Biologie nu au avut studenti pentru formarea grupelor si au adunat rude, angajati ai universitatii si prieteni. In frunte cu sefii de catedra ieseseau la vanatoare de asa zisi studenti care se inscriu, profesorii platesc taxa de confirmare in numele lor, formeaza grupa necesara inceperii anului scolar, apoi in timpul anului se retrag si nu mai platesc taxe de scolarizare dar anul merge mai departe cu grupa incomplecta, profesorii isi incaseaza salariile si institutia ingroasa minusul la buget. Totul cu acordul tacit al elitelor obladuirii. Spor la munca.
Postat 14 Mai 2020, 21:45 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON