URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2017, 12:40

Studenţii subvenţionaţi de stat ar putea fi obligaţi fie să rămână în ţară după absolvire, fie să returneze banii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop, se gândeşte să dea curs unei propuneri controversate a Academiei, care în urmă cu nouă luni propunea ca tinerii absolvenţi de facultăţi care au învăţat fără a plăti taxe de şcolarizare să nu poată pleca din ţară decât dacă returnează statului banii cu care bugetul le-a finanţat studiile.

"Apreciez că se poate reglementa un model de contract pe care studenţii care urmează cursuri universitare subvenţionate de stat să-l semneze la începutul studiilor care să prevadă că sunt de acord cu aceste condiţii şi că în cazul în care nu le îndeplinesc vor trebui să returneze fondurile bugetate pentru ei în perioada facultăţii”, arată un document semnat de ministrul Educaţiei, citat de profit.ro.

„Pentru a nu avea un caracter restrictiv care să provoace probleme tinerilor în dezvoltarea carierei, perioada în care aceştia trebuie să activeze pe piaţa muncii din România, cred că nu trebuie limitată la momentul finalizării studiilor. Astfel, aceasta poate fi aleasă de fiecare absolvent într-un interval de timp, de exemplu în 10 ani de la momentul în care au terminat facultatea”, se mai arată în document.

În acelaşi act se face trimitere la propunerea Academiei Române ca "absolvenţii de studii superioare care au beneficiat de locuri finanţate de la bugetul de stat, să muncească în România pe o perioadă egală cu durata studiilor universitare subvenţionate", mentionata la începutul acestui an în "Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani".

Ministrul Liviu Pop precizează că propunerea sa "se poate materializa doar în cadrul unei propuneri legislative de modificare a Legii educaţionale (sic!) nr.1/2011".

"În prezent, pentru a beneficia de finanţare de la bugetul de stat, cadrul legislativ românesc nu impune studenţilor alte constrângeri, în afara performanţei academice", se mai arată în documentul semnat de Liviu Pop, care conţine numeroase virgule puse anapoda, inclusiv între subiect şi predicat.

Academia Română a stârnit numeroase opinii negative în luna februarie, când a venit cu aceasta initiativă, opozanţii reamintind că România este membră a Uniunii Europene şi circulaţia forţei de muncă pe piaţa liberă nu poate fi îngrădit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
"Ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop, se gândeşte..."
Deja suntem intr-o ipoteza total improbabila!
Postat 22 Noiembrie 2017, 15:59 de User anonimizat
"destept" specimen
Corect - nimic nu e gratis! In cazul acesta noi platim scoala copiilor nostri, din taxele pe care ingrasamintele astea organice numite politicieni ni le pun. De ce sa-mi tin copilul sa se prostitueze in rahatul facut de "alesii" nostri in loc sa evouleze acolo unde e in stare? Cu banii pe care ii fura parazitii astia de ce nu se incearca masuri sa-i atraga si sa-i motiveze pe absolventi sa ramana in tara?
Postat 22 Noiembrie 2017, 14:02 de black_mamba
Nu e chiar asa discutabil daca e bine legiferat
Prea s-a obisnuit romanu simplu ca statu da gratis tot, pana si facultatea. Dar nimic nu e gratis in lume, iar ca statul sa isi recupereze banii investiti in studentul cu performanta academica, ar trebui ca acesta sa profeseze cel putin o perioada in tara, si sa isi plateasca impozitele. NU e "ingradita circulatia fortei de munca pe piata libera", daca pleaca, e liber sa plece dupa ce isi plateste DATORIILE si studiile, nu restrictionezi nimic. In alte tari maxim primesti credit bancar pentru ca sa iti platesti universitatea, nu "gratis de la stat". Macar stimuleaza tinerii sa ramai in tara.
Postat 21 Noiembrie 2017, 16:17 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON