URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Noiembrie 2020, 12:50

În linia întâi: Studenţii de la Medicină voluntari în spitalele Covid vor primi 2.500 de lei pe lună

În linia întâi: Studenţii de la Medicină voluntari în spitalele Covid vor primi 2.500 de lei pe lună (Sursa foto: News.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a adoptat, miercuri seară, ordonanţa care le permite studenților din ani terminali de la Medicină să facă voluntariat în spitalele Covid din ţară, dar şi să fie recompensaţi pentru munca lor. Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, se fac deja listele cu doritori, aceştia urmând să fie apoi selectaţi şi transferaţi la unităţile unde există cea mai mare nevoie de ei.

În linia întâi

Arafat a precizat că s-a luat deja legătura cu universităţile din ţară şi că se doreşte, în primă fază, recrutarea a 3.000 de voluntari.

"Noi, în colaborare cu universităţile, am început să creăm listele. O să începem să preluăm studenţii care s-au înscris şi să îi repartizăm. Când a fost în primă lectură ordonanţa, am început să ne mobilizăm şi când se publică, sperăm mâine (n.r. joi) deja, începem să o implementăm. Deja primim telefoane de la studenţii care vor să se înscrie şi îi îndrumăm, prin universităţile unde sunt ei înmatriculaţi", a declarat şeful DSU, miercuri, la debutul şedinţei Guvernului, notează site-ul de ştiri News.ro.

Acesta a mai adăugat şi că proiectul de act normativ are toate avizele obţinute.

Recompensă lunară 

Studenții doritori trebuie să ia legătura cu profesorii lor, iar universităţile vor centraliza solicitările acestora și le vor transmite apoi la DSU, care vor face redistribuirea voluntarilor către unităţile sanitare care au cea mai mare nevoie.

"Cei selectați vor fi repartizaţi şi vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde vor fi repartizaţi şi vor lucra în judeţele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară", a mai adăugat şeful DSU, potrivit Digi24.ro. 

Viitorii voluntari vor lucra împreună cu asistenţii şi medicii. Aceştia vor munci aproximativ 120 de ore pe lună şi vor fi primi o recompensă de 2.500 de lei la finalul fiecărei luni.

"Cei care vor fi în alte localităţi decât centrele universitare unde studiază sau localităţile de domiciliu sau reşedinţă vor primi o diurnă, plus cazarea şi masa gratuite din partea autorităţilor sau a unităţii sanitare unde vor activa", a mai precizat Raed Arafat.

Decizia a fost luată în contextul în care personalul medical aflat în linia întâi nu mai poate face față numărului tot mai mare de bolnavi de Covid-19, mulți dintre fiind epuizați și cu sistemul imunitar slăbit, ceea ce determină infectarea și mai rapidă a cadrelor medicale cu noul coronavirus.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON