URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2022, 18:00

Studenții din Oradea plătesc mai mult pentru cazarea în cămine. Rectorul: „Au crescut costurile cu utilitățile”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Costurile mărite ale utilităților îi afectează la buzunar și pe studenții Universității din Oradea.

La propunerea conducerii executive a instituției, Senatul Universității a votat pentru majorarea tarifelor de cazare în cămine.

400 de lei, într-o cameră cu un pat

Începând din acest universitar, un student care învață la regim cu taxă și este cazat într-o cameră cu două paturi plătește chirie 350 de lei pe lună, cu 120 de lei mai mult decât anul trecut. Pentru un student bugetat, costul lunar într-o asemenea cameră este de 230 lei/lună, cu 50 de lei mai mult decât anul trecut.

Cazarea într-o cameră cu un pat costă de acum 400 de lei pe lună pentru un student care învață la regim cu taxă (față de 250 de lei/lună anul trecut), respectiv 280 de lei lunar pentru un student bugetat (față de 200 de lei).

Tarife de cazare mai mici sunt doar în camerele cu 3 paturi, unde un student bugetat plătește 180 lei/lună (față de 130), iar unul cu taxă 300 de lei/lună (față de 180), respectiv în cele cu 4 sau 5 paturi, unde costul lunar este de la 130 de lei pentru un student bugetat, respectiv 250 de lei pentru unul care a fost admis la facultate în regim cu taxă.

Pentru studenții cu părinți cadre didactice, pentru cei care sunt etnici români sau bursieri ai Statului Român, tarifele de cazare în cămine sunt între 80 și 230 de lei, în funcție de numărul de colegi cu care împart camera.

„Am mărit tarifele de cazare din cauza costurilor pe care le avem cu serviciile de utilități: electricitate, energie termică, apă și canalizare, colectarea deșeurilor. N-am schimbat prețurile de mult, dar nu ne mai puteam permite să le păstrăm la acel nivel. Chiar și așa, suntem printre universitățile cu cele mai mici tarife de cazare”, a declarat rectorul Constantin Bungău, marți, pentru BIHOREANUL.

Planuri pentru independență energetică

Întrebat dacă a pregătit un plan de economisire a energiei în clădirile Universității, din cauza tarifelor ridicate la curent sau energie termică, rectorul a spus că, încă, nu a luat în calcul asemenea măsuri.

Totuși, caută soluții pentru eficientizarea costurilor. „În campusul central au rămas cinci clădiri neracordate la apă geotermală (n.r. resursă folosită în mare parte din campus pentru încălzire) și vom investi în racordarea lor, ca să nu mai depindem de gaz. De altfel, distribuitorul de gaz ne-a notificat deja că nu mai poate să ne ofere gaz la valorile din contract”, a spus rectorul.

În plus, Universitatea caută să devină independentă energetic și să-și producă propriul curent necesar. „Ne dorim să investim în panouri fotovoltaice cât de curând”, a precizat Bungău.

În contextul în care unele universități din țară au anunțat că vor ține cursuri online, tocmai pentru a face economie la costurile de electricitate și încălzire, rectorul Universității din Oradea a declarat că, deocamdată, nu ia în calcul o asemenea variantă. „Nu aș vrea să ajungem acolo, mă bucur foarte mult că studenții au putut reveni fizic în campus, sunt atât de încântat să-i văd aici! Dacă vom avea costuri relativ bune, pentru că folosim apa geotermală, și vom mai compensa cu investițiile fotovoltaice, atunci nu va fi cazul să luăm alte măsuri. Dar rămâne să vedem facturile din noiembrie”, a mai spus Constantin Bungău.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pinonel
Vina nu este doar a rectorului. Toti sefii care fac parte din conducerea institutiei sunt partasi la tot ce se intapla acolo. Lingaii (pupincuristii) sunt de inteles, dar oameni cu coloana dreapta (neinclinatii) cu demnitate oare mai sunt? Eu zic ca nu. Despre competenta nu mai vorbim.
Postat 07 Octombrie 2022, 09:10 de scarbit
„Au crescut costurile cu utilitățile”
Dle rector, unde ati mai vazut ca 90% din totalul ,,utilitatilor" sa fie cheltuieli cu personalul?!
Postat 05 Octombrie 2022, 18:56 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON