URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2022, 16:00

Aproape 21.000 de studenți au început noul an academic, la Oradea. Șefii Universității le-au cerut să nu fie mediocri (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După doi ani în care ceremoniile de deschidere a anului universitar s-au ținut în cercuri restrânse, Universitatea din Oradea a primit, luni, bobocii la o festivitate ca înainte de pandemie.

În acest an academic, la UO învață aproape 21.000 de studenți, din care 3.800 sunt boboci. Tuturor, șefii Universității le-au transmis să profite de anii studenției, ca să devină profesioniștii de care Bihorul are nevoie.

Mai mulți boboci la licență

Ceremonia a început la prânz, în sala de sport a Universității, unde s-au reunit profesori, studenți și părinți. De asemenea, prezidiul a fost unul „generos”: lângă rectorul Constantin Bungău și președintele Senatului, Aurel Căuș (totodată deputat PNL), au stat episcopul ortodox Sofronie, prefectul Dumitru Țiplea, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, primarul Oradiei, Florin Birta, două studente și prorectorul Sorin Borza.

Ca în fiecare an, rectorul Bungău a descris în cifre noul an universitar, precizând că are mai mulți boboci decât anul trecut. Mai precis, sunt 3.811 studenți în anul I la studii de licență (față de 3.459 anul trecut), 1.386 boboci la masterat (mai puțini decât anul trecut, când erau 1.494), și 46 la doctorat.

În total, Universitatea are 16.027 de studenți la aceste forme de studiu, cărora li se adaugă și cursanții studiilor post-universitare, cu care numărul total al persoanelor înmatriculate la UO ajunge la 20.797. Acestora le predau 869 de dascăli titulari, din care o sută coordonatori și de doctorate.

UO cea europeană

Bungău a subliniat eforturile instituției pentru a fi tot mai prezentă în spațiul internațional, inclusiv faptul că face parte din alianța EU Green, un club select de universități europene care derulează un proiect de 14,4 milioane euro.

O altă preocupare a Universității este să crească numărul de locuri disponibile pentru „anul zero”, un an pregătitor pentru studenții străini, în care aceștia învață limba română, mai cu seamă că, a spus Bungău, sunt tot mai mulți care vin spre România, inclusiv din Ucraina.

Adresându-se direct studenților, Bungău a spus că aceștia trebuie să fie conștiincioși și să își dedice timpul de studenție pentru a deveni buni specialiști „cu care noi să ne mândrim”.

Birta le promite studenților festival

Un mesaj similar a avut și președintele Senatului academic, Aurel Căuș, care le-a transmis bobocilor să nu facă din diploma de studii un scop, ci să profite de drumul până acolo, și să învețe temeinic, pentru că vor deveni medici care vor avea pacienți în răspunderea lor, ingineri care vor face construcții civile ori dascăli care vor modela alți copii. „Imaginați-vă că pacienții vă sunt rude, părinți, că o casă care se năruie este casa bunicilor sau că acei copii pe care îi dezorientați sunt ai prietenilor voștri”, a spus Căuș, cerându-le astfel studenților să nu fie mediocri și să nu ceară indulgență dascălilor.

La ceremonie, a luat cuvântul și primarul Florin Birta, care a spus că studenții reprezintă un procent important din populația orașului, iar municipalitatea va continua să investească în infrastructura facultăților, în plus față de cele două cămine la care lucrează în prezent. Tot Birta a promis că la primăvară studenții vor avea un festival al lor, organizat cu sprijinul Primăriei.

„Forțele motrice în dezvoltarea Bihorului”

Mai pragmatic, președintele Ilie Bolojan a spus audienței că prosperitatea unei comunități este în corelație cu învățământul superior. „Facem tot ce e posibil pentru consolidarea învățământului superior. (...) Studenții Universității din Oradea vor fi forțele motrice în dezvoltarea Bihorului”, a declarat Bolojan.

El a mai spus că aproape toți colaboratorii săi apropiați sunt absolvenți ai Universității locale și că sunt bine pregătiți.

După discursurile care au ținut mai bine de o oră, festivitatea a continuat cu un moment tradițional: bobocii primii admiși la fiecare facultate au primit de la decani carnetul de excelență și o floare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Scoala ajutatoate de birtin si cocalarul de Sanmarti
Oare ce au putut cauta la deschiderea anului universitar acesti viorica dancila de birtin si marean vanghelie de sanmartin ???
Postat 04 Octombrie 2022, 03:10 de Silver_Cat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON